Tags

 


 

τη στήλη γράφει & επιμελείται 

η Λίλα Παπαπάσχου


10694452_1492486394342556_2445272944948861140_o

Μια νεαρή γυναίκα εκπέμπει σήμα κινδύνου. Μια νεαρή γυναίκα πολεμάει με τις τραυματικές αναμνήσεις και τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες της. Μια νεαρή γυναίκα αρνείται να συμβιβαστεί με την κοινή λογική και παραδίνεται αβοήθητη στην αυτοκαταστροφική της μανία. Μια νεαρή γυναίκα συντρίβεται από τους αμείλικτους δεσμοφύλακες μιας πραγματικότητας που εξαφανίζει όποιον τολμά, να της αντισταθεί.  Μια νεαρή γυναίκα καταβυθίζεται στον ερεβώδη ψυχισμό της και οδηγείται στον θάνατο.

Η Sarah Kane, ταυτίζεται και θα συνεχίσει να ταυτίζεται για πολλά χρόνια ακόμα  μ’ αυτή τη νεαρή γυναίκα που ζητά βοήθεια, χωρίς στην ουσία να είναι σίγουρη, ότι τη θέλει ή την χρειάζεται.  Η ίδια έφυγε πολύ νωρίς και δεν πρόλαβε ενδεχομένως να βιώσει, με πόση αγάπη αγκάλιασαν οι δημιουργοί  και το κοινό παγκοσμίως την ζοφερότητα και την οδύνη των έργων της. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός,  ότι ενω η ίδια περιφρονούσε κάθε έννοια κομφορμισμού, κατάφερε ειδικά μετά από το μυθικών διαστάσεων τέλος της, να γίνει σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών (και για τις επερχόμενες…) αναγκάζοντας ακόμα και τους επικριτές της, να υποκλιθούν στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο της, να φωτίζει το σκοτάδι με τρόπο αλλόκοτα ποιητικό. Σε πάρα πολλά σημεία οι εικόνες που προκύπτουν από τα γραπτά της, φέρνουν στο νου, ένα άλλο ταραγμένο δημιουργικό μυαλό, μια άλλη σκοτεινή ψυχή, αυτή του Παζολίνι, καθώς και άλλων οριακών προσωπικοτήτων των Τεχνών & των Γραμμάτων, που κατέληξαν ιδανικοί αυτόχειρες –  όπως η Σύλβια Πλαθ με την οποία και την έχουν συγκρίνει –  αφήνοντας μας παρακαταθήκη ένα τεράστιο έργο, που όσο περνούν τα χρόνια θ’ αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η αξία του.

SARAH KANE

To Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών σε συνεργασία με το Estate of Sarah Kane και με την Υποστήριξη του ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ (http://voidnetwork.blogspot.com)  ξαναδιαβάζει την έκκληση ζωής που απευθύνει η συγκλονιστική αυτή περίπτωση συγγραφέα, σε όποιον είναι πρόθυμος να την ακούσει, παρουσιάζοντας στο Θέατρο Παραμυθίας την παράσταση “ΨΥΧΩΣΗ!” –  4.48phychosis, σε σκηνοθεσία Τάσου Σαγρή. Τέσσερις ηθοποιοί: οι Σίσσυ Δουτσίου, Μ.Ρ. Παναγάκη, Η. Γκοτζαρίδη & Α. Σπανίδου, καλούνται ν’ αναμετρηθούν σκηνικά μ’ ένα έργο – γροθιά στο στομάχι των απανταχού εφησυχασμένων, γραμμένο από έναν νέο άνθρωπο με πρωτοφανή διορατικότητα και αξιοσημείωτη πνευματική διαύγεια (κι ας πιστεύεται το αντίθετο για εκείνη) εδικά αν αναλογιστεί κανείς, πως όλα αυτά που περιγράφει με τόση αμεσότητα, τείνουν να γίνουν απλά μια καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας, ενώ ήδη σαν κοινωνία έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο, ν’ αφομοιώνουμε τις πιο αποτρόπαιες εικόνες, καταστάσεις, πληροφορίες σαν να πρόκειται για πράγματα απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα.

Έχει πάντα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τα έργα της πρόωρα χαμένης δημιουργού, να ζωντανεύουν στο θεάτρο και οφείλω να ομολογήσω, ότι αντίθετα με άλλους συγγραφείς – της γενιάς της ή παλαιότερους – όλα τα κείμενα της έχουν τύχει εξαιρετικών προσεγγίσεων, και στην χώρα μας, αλλά και στο Εξωτερικό. Ευτυχώς τόσο για την ίδια, όσο και για το θέατρο, πολλοί και αξιόλογοι άνθρωποι του χώρου, φάνηκε ότι κατανόησαν βαθιά το βυθισμένο στην μελαγχολία σύμπαν της και κατ’ επέκταση το σεβάστηκαν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την παράσταση, που σκηνοθέτησε ο σημαντικότατος θεατράνθρωπος Λευτέρης Βογιατζής – ο θάνατος του οποίου ήταν τεράστια απώλεια για το ελληνικό θεάτρο – η οποία ανέβηκε το 2001 στο θέατρο ΡΟΕΣ. Να σημειωθεί ότι ο Λευτέρης Βογιατζής ήταν ο πρώτος που τόλμησε να ανεβάσει στην Ελλάδα, έργο της αιρετικής αυτής ποιήτριας-θεατρικής συγγραφέα, σε μια εποχή που το ελληνικό κοινό δεν ήταν και τόσο εξοικειωμένο με το είδος θεάτρου, που εκπροσωπεί η Sarah Kane. Ένα είδος θέατρου, του οποίου η φήμη έχει αποκατασταθεί πλήρως στις μέρες μας, ενώ συνεχίζει ν’ αφορά,  να σοκάρει και να ταράζει τα λιμνάζοντα νερά του καθωσπρεπισμού και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία τα Δελτία Ειδήσεων διεκδικούν με αξιώσεις, το βραβείο του πιο αιματοβαμμένου θεάματος όλων των εποχών.

Η στήλη ARS & VITA, θα βρεθεί στο Θέατρο Παραμυθίας, για να παρακολουθήσει και να αξιολογήσει την απόπειρα του σκηνοθέτη Τάσου Σαγρή και των συνεργατών του, να καταθέσουν την δική τους πρόταση πάνω σ’ ένα από τα πιο σκοτεινά και δυσοίωνα κείμενα της Sarah Kane, τη γνωστή και προσωπική μου αγαπημένη  “ΨΥΧΩΣΗ!” – 4,48psychosis, με την ευχή και την ελπίδα η συγκεκριμένη προσπάθεια, να είναι εξίσου ή ακόμα περισσότερο τολμηρή, ρηξικέλευθη & επιτυχημένη,  με/ από τις προηγούμενες.


Διαβάστε περισσότερα εδώ

http://theinstituteinfo.blogspot.gr/