Tags
τη στήλη γράφει & επιμελείται
η Λίλα Παπαπάσχου
Χάρη στην δική σας ανταπόκριση, η εικονική περιήγηση της στήλης ARS & VITA, στα καλλιτεχνικά τοπία της “μικρής μας πόλης”, θα συνεχιστεί και το 2015, με ακόμα περισσότερες ενδιάμεσες στάσεις, γεμάτες θέατρο, καλλιτεχνικά δρώμενα και ενδιαφέρουσες συναντήσεις παντός τύπου…
Η πρώτη πολιτιστική μας διαδρομή για την φετινή χρονιά ξεκινάει με δύο από τους πιο «δραστήριους» Πολυχώρους της Αθήνας, που δεν είναι άλλοι από το VAULT και το ΒΕΤΟΝ7, που και φέτος μας επιφυλάσσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα, με πολλές εναλλαγές και ένα πλήθος από ενδιαφέρουσες παραστάσεις, που απευθύνονται σε μια ευρύτατη γκάμα θεατρόφιλων. Στην συνέχεια θα βρεθούμε στο BIOS, το Zp87, το Θέατρο ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ, το Θέατρο ΠΟΡΕΙΑ, το Θέατρο Αλκμήνη και τέλος στο Polis Art Cafe, με το οποίο και ολοκληρώνεται η σημερινή καλλιτεχνική μας… περιπλάνηση.
Χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, ας ξκινήσουμε τον περίπατο μας…απ’ την περιοχή του Βοτανικού…ακολουθήστε με…
ΣΤΑΣΗ 1η : VAULT – Μελενίκου 26, Βοτανικός
Ας αρχίσουμε την περιήγηση μας στον θεατρικό κόσμο του VAULT, από δύο πολύ ξεχωριστές παραστάσεις: “ΠΝΙΓΜΟΝΗ” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά και “ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ” του Μάκη Τσίτα σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, οι οποίες λόγω επιτυχίας πήραν παράταση και θα παίζονται έως τις 5 Απριλίου.
Η “ΠΝΙΓΜΟΝΗ” αποτελεί την εκδοχή του Δημήτρη Καρατζιά, στο θεατρικό έργο “ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ” και μεταφέρει το αριστούργημα του Federico Garcia Lorca, απ’ την Ισπανία του 1936 στην Ανατολική Τουρκία του 2013, με αφορμή τα εγκλήματα τιμής, τον θρησκευτικό φανατισμό, τον πουριτανισμό της κοινωνίας και την απάνθρωπη καταπίεση των γυναικών στις Μουλσουμανικές Χώρες.
Πρόκειται για μια υπέροχη παράσταση, αριστοτεχνικά σκηνοθετημένη από τον Δημήτρη Καρατζιά, ο οποίος απέσπασε εξαιρετικές ερμηνείες απ’ τις οκτώ σπουδαίες ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν στην ΠΝΙΓΜΟΝΗ και πραγματικά νομίζω, ότι αξίζει τον χρόνο και την προσοχή σας…
Την παράσταση “ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ”, δεν έχω προλάβει δυστυχώς να την δω, αλλά σίγουρα θα το πράξω στο μέλλον, αφού θα έχω την ευκαιρία τουλάχιστον έως τις 5 Απριλίου. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης (…τον είχα θαυμάσει πρόσφατα στο ευφυέστατο “ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ”…) ερμηνεύει τον Χρυσοβαλάντη, έναν τυπικό αντι-ήρωα της εποχής μας, που βρίσκεται άνεργος στα πενήντα του, με κλονισμένη υγεία, αλλά παρόλα αυτά δεν χάνει το χιούμορ και την λεκτική του ευφορία, με την οποία μας εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται από παιδί, σε μια άνιση αναμέτρηση με την πραγματικότητα.
Το έργο του Μάκη Τσίτα “ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ”, τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε Σάββατο & Κυριακή ζωντανεύει στην σκηνή του VAULT, μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογο του Χρυσοβαλάντη, που υποδύεται ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Σοφίας Καραγιάννη.
Τρέφω μεγάλο θαυμασμό για τον δημοφιλή ηθοποιό και βαθιά εκτίμηση για τις υποκριτικές του ικανότητες και ανυπομονώ να παρακολουθήσω την παράσταση, για να σας μεταφέρω αναλυτικά την ατμόσφαιρα ενός μονολόγου, που απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα ενδέχεται να μας απασχολήσει και μετά τις 5 Απριλίου…μακάρι…
DELTIO TYPOY ”Martys mou o Theos”
Παραμένουμε στο VAULT, προσπαθώντας αυτήν την φορά να διελευκάνουμε τις “ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΟΝΩΝ”, με σκηνοθετικό αυτουργό (ξανά) τον Δημήτρη Καρατζιά, που τώρα μας μιλά για την καταστροφική δύναμη της αγάπης, κάνοντας παράλληλα ένα καυστικό σχόλιο για τον κόσμο του “κίτρινου τύπου”.
Η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Σαββατοκύριακο και Δευτερότριτο, σε διπλή διανομή, με βασικές αλλαγές στην ερμηνεία των ρόλων, άλλο σκηνικό/φωτισμούς και διαφορετικό τέλος του έργου. Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο διαφορετικές εκδοχές της ίδιας παράστασης, χωρίς όμως να χάνει καμία από τις δύο την ξεχωριστή ατμόσφαιρα και το ύφος της. Επίσης, ένα στοιχείο που ενισχύει το ενδιαφέρον της, είναι ότι βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, ενώ είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 16 ετών.
DELTIO TYPOY ”MIKRES ISTORIES FONWN”
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη μας στο φιλόξενο VAULT, πάμε στην αγαπημένη μας Ιταλία και συγκεκριμένα στην “ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΝΑΠΟΛΙ”, έναν μονόλογο βασισμένο στο μυθιστόρημα της Elena Ferrante “Igiorni dell’ abbandono”, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Τσαρούχα ( σκηνοθέτης της παράστασης “Ιράκ-9τόποι επιθυμίας), πάνω στο τελικό κείμενο της ίδιας και της Πέπης Μοσχοβάκου.
Τι παθαίνει μία εγκαταλελειμμένη σύζυγος; Πόσο ικανή είναι να πάρει την ζωή της και την ζωή των παιδιών της στα χέρια της; Τι μπορεί να σημαίνει το “κενό συνείδησης” που επικαλέστηκε ο άνδρας της;
Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα για τις σχέσεις των δύο φύλων και την φθορά που επιφέρουν σ’ αυτές οι διάφοροι θεσμοί – καταναγκασμοί, θα μας θέσουν οι ηθοποιοί Πέπη Μοσχοβάκου – Όλγα & Ευγένιος Μπένσης – Καράνο μέσω των ρόλων που ερμηνεύουν, σ’ αυτήν την “σοβαρή” κωμωδία που σκηνοθετεί η Μαρία Τσαρούχα και επιστρέφει στον Πολυχώρο VAULT για 10 μόνο παραστάσεις, από το Σάββατο 31 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο στις 18:00, έως τις 4 Απριλίου.
Οι “σοβαρές” και οι “μαύρες” κωμωδίες αποτελούν μεγάλη αδυναμία της στήλης, οπότε μια βόλτα προς Νάπολι…& Βοτανικό γωνία…σίγουρα θα την κάνουμε….
DELTIO TYPOY _H KAKOMOIRA THS NAPOLI
ΣΤΑΣΗ 2η: ΒΕΤΟΝ 7 – Πύδνας 7, Βοτανικός
Δεν φεύγουμε με τίποτα απ ‘ τον Βοτανικό και δράττουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την σταθερή αξία της στήλης κι έναν από τους πιο εναλλακτικούς, πολυσυλλεκτικούς και πάντα πρωτοπόρους πολυχώρους της Αθήνας, το πολυαγαπημένο μας (…και δικό σας…) Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού BETON7. Όπως συνηθίζει να κάνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος δεν πρόκειται να μας αφήσει σε καλλιτεχνική ησυχία, παρουσιάζοντας συνεχώς νέες, ανατρεπτικές προτάσεις, που θα μονοπωλήσουν την προσοχή και το ενδιάφέρον μας.
Μια απ’ αυτές, την οποία και ξεχώρισα, αποτελεί η – εκ νέου – συνεργασία του Πέρη Μιχαηλίδη με τον Γιώργο – Ίκαρο Μπαμπασάκη, η οποία φέρει τον τίτλο:
Beton7/Love
Βαδίζω και παραμιλώ
Ερωτισμόs και στυλ μέσα στα Ερείπια μιαs εποχήs
Πρόκειται για ένα διαδραστικό κολάζ φράσεων, εικόνων και ασμάτων, με θέμα τον έρωτα. Οι δύο αξιόλογοι και πολυδιάστατοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν μία ζωντανή realtime (αντί)εκπομπή, διαβάζουν ποιήματα, πεζά και δοκίμια, παίζουν τραγούδια, σχολιάζουν και συνομιλούν για τον Έρωτα.
Η Ελεάννα Μαρτίνου με τις πάντα εύστοχες Εικαστικές Τεκμηριώσεις της, συνθέτει ένα ερωτικό τοπίο στην σκηνή του BETON 7 και οι εκλεκτοί παρουσιαστές αυτής της ιδιαίτερης (αντί) εκπομπής προσκαλούν τους παρευρισκόμενους, να διαβάσουν / απαγγείλουν μαζί τους, ένα δικό τους αγαπημένο ερωτικό ποίημα, με τις μουσικές του Dr. Baba & Friends, να εντείνουν την ερωτική ατμόσφαιρα.
Μία ημέρα μετά την ξενόφερτη και αμφιλεγόμενη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, που όλοι λατρεύουμε να μισούμε, η εναλλακτική πρόταση του Πολυχώρου BETON7 φαντάζει το τέλειο αντίδοτο στα λούτρινα αρκουδάκια, τις κλισέ καρδούλες και τα λοιπά μελιστάλαχτα δωράκια, που κάθε χρόνο τέτοια μέρα, μας λιγώνουν…ανεπανόρθωτα…
ΣΤΑΣΗ 3η: BIOS – Πειραιώς 84, Αθήνα
Φεύγουμε απ’ την καλλιτεχνικότατη γειτονιά του Βοτανικού και μεταφερόμαστε στο γνωστό και μη εξαιρετέο BIOS, που επανήλθε δριμύτερο μετά από ένα μικρό διάστημα ηθελημένης “ησυχίας”. Ήδη, απ’ την περσινή χρονιά παρουσιάστηκαν εκεί πολλές και αξιοσημείωτες παραστάσεις, performances και πειραματικές καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του ηθοποιού και σκηνοθέτη Κώστα Κουτσολέλου, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος των 12 κύκλων εργαστηρίων για το σύγχρονο θέατρο στην πράξη “Ό,τι μπορείς, με ό,τι έχεις, όπου είσαι…” Η στήλη ARS & VITA είχε παρουσιάσει το πρώτο μέρος των αποτελεσμάτων της καλλιτεχνικής αυτής έρευνας, που διεξήγαγε ο Κώστας Κουτσολέλος με την συνεργασία εκλεκτών συναδέλφων του και σήμερα σας παραθέτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα της Β’Περιόδου (Ιανουάριος – Απρίλιος 2015), προκειμένου να επιλέξετε τον δικό σας θεματικό, θεατρικό προορισμό.
Ό, τι μπορείς, με ό, τι έχεις, όπου είσαι
12 κύκλοι εργαστηρίων για το σύγχρονο θέατρο στην πράξη
Β’ περίοδος | Ιανουάριος – Απρίλιος 2015
Πώς διαμορφώνεται το σύγχρονο θεατρικό τοπίο;
Ποιος ο ρόλος του ηθοποιού μέσα σε αυτό;
Τι ακριβώς του ζητείται;
Και πώς θα το κάνει πράξη;
To Bios, συνεχίζοντας το εκπαιδευτικό του έργο και στοχεύοντας στη συγκρότηση ενός δημιουργικού περιβάλλοντος μάθησης, οργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έναν κύκλο εργαστηρίων για το σύγχρονο θέατρο στην πράξη.
Για τη χειμερινή εκπαιδευτική περίοδο 6 σκηνοθέτες του σύγχρονου θεάτρου καλούνται να παραδώσουν έναν τρίμηνο κύκλο εργαστηρίων, παρουσιάζοντας την δική τους μέθοδο σε σχέση με τη λειτουργία του ηθοποιού στη σύγχρονη σκηνική πράξη.
Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι διδάσκοντες, θα δουλέψουν μαζί με τους συμμετέχοντες, με σκοπό την δημιουργία μιας ανοιχτής προς το κοινό παρουσίασης στο τέλος των μαθημάτων.
Διδάσκουν οι: Τζένη Αργυρίου, Δημήτρης Καραντζάς, Δημήτρης Λάλος, Γεωργία Μαυραγάνη, Γιάννης Σκουρλέτης, Γιάννης Χουβαρδάς
Δημήτρης Λάλος, Η μεταμόρφωση ενός χαρακτήρα
Κάθε Δευτέρα 18.30-22.30, για 12 συναντήσεις
(Δευτέρα 12 Ιανουαρίου έως Δευτέρα 30 Μαρτίου)
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 195 ευρώ
Στο παγκόσμιο θέατρο συναντάμε χαρακτήρες που επιβάλλονται, που κυριαρχούν, σκληρούς, αδίστακτους, εξουσιαστές. Όμως συναντάμε και άλλους, που υπομένουν, μαλθακούς, άβουλους. Τι συμβαίνει όταν αυτοί έρχονται σε σύγκρουση; Όταν αναμετρούνται; Ποιό είναι το νήμα που τους συνδέει; Πότε ένας χαρακτήρας περνάει από τη μια όχθη στην άλλη, για να εξελιχθεί, να μεταμορφωθεί και έτσι να γίνει ένας ολοκληρωμένος, τρισδιάστατος χαρακτήρας; Προσεγγίζοντας τις κλασσικές μεθόδους , όπως του Στανισλάφσκι, αλλά και πιο σύγχρονες όπως του Μαϊζνερ προσπαθούμε να φτάσουμε τα άκρα αναζητώντας την βαθύτερη ενέργεια που φέρει ο ηθοποιός πάνω στην σκηνή.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές δραματικών σχολών και επαγγελματίες ηθοποιούς.
Δημήτρης Λάλος
Είναι ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Επί Κολωνώ. Μαθήτευσε δίπλα στην Ελένη Σκότη για δέκα χρόνια ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές παραστάσεις της. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Δημήτρης Χορν. Τον τελευταίο χρόνο συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και τους παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτες Ολιβιέ Πι και Λουντοβίκ Λαγκάρτ. Έχει διδάξει υποκριτική στο θέατρο Επί Κολωνώ και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού σε πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.
Γιάννης Σκουρλέτης, Φραγκμέντα
Κάθε Τρίτη 18.30-21.30, για 12 συναντήσεις
(Τρίτη 13 Ιανουαρίου έως Τρίτη 31 Μαρτίου)
Kάθε Τετάρτη 13.00 – 16.00, για 12 συναντήσεις)
(Τετάρτη 28 Ιανουαρίου – Τετάρτη 1 Απριλίου + 2 συναντήσεις ακόμα που θα αποφασιστούν από κοινού με τον διδάσκοντα και τους συμμετέχοντες)
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 180 ευρώ
Αποσπάσματα διδασκαλίας, λόγος που διακόπτεται βίαια για να συνεχιστεί με άλλο λόγο, θραύσματα σωμάτων και ήχων σε μια αιώνια περιδίνηση. Σώματα που ανοίγουν για να ξανατυλιχθούν, το θέατρο σαν μια κραυγή που δεν καταλήγει πουθενά γιατί όλα πρέπει να μείνουν μισοτελειωμένα, αποσπασματικά, ανείπωτα.
Για δεύτερη χρονιά η bijoux de kant και ο σκηνοθέτης-εικαστικός Γιάννης Σκουρλέτης θα προσπαθήσουν να μιλήσουν για το ανείπωτο του λόγου και του σώματος που είναι Λόγος.
Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες ηθοποιούς ,όσο και σ’ οποιονδήποτε επιθυμεί να γνωρίσει το θέατρο ως θραύσμα.
Γιάννης Σκουρλέτης
Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται ως σκηνοθέτης θεάτρου και εικαστικός στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο και ζωγραφική. Το 2010 ίδρυσε την καλλιτεχνική ομάδα «bijoux de kant» και την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με την τιμητική διάκριση «Νέος Δημιουργός». Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής», το Θέατρο Χώρα, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Ωδείο Αθηνών, το BIOS. Ως εικαστικός έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Γεωργία Μαυραγάνη – Το Γήρας – Ένα χορικό
Κάθε Τετάρτη 19.00-22.00, για 12 συναντήσεις
(Τετάρτη 14 Ιανουαρίου έως Τετάρτη 1 Απριλίου)
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 180 ευρώ
Με αφορμή το δεύτερο στάσιμο του Οιδίποδα επί Κολωνώ θα γίνει έρευνα, συλλογή και σύνθεση κειμένων πάνω στο γήρας με στόχο να φτιαχτεί ένα μισάωρο χορικό .
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν :
α) Βασικές αρχές υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού
β) Πώς λειτούργει ο χορός στη σκηνή
γ) Πώς γίνεται η προς το κοινό απεύθυνση
δ) Ποιά τα εργαλεία και οι κανόνες μιας σύγχρονης περφόρμανς
Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν ηθοποιοί, χορευτές, σπουδαστές δραματικών σχολών και θεατρικών εργαστηρίων. Για την επιλογή των συμμετεχόντων στο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη/ ακρόαση. Παρακαλούμε να προωθήσετε το βιογραφικό σας και τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο SEMINARS@BIOS.GR μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2014.
Γεωργία Μαυραγάνη
Εργάζεται ως σκηνοθέτης τα τελευταία εννέα χρόνια. Έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων: Ένα μεγάλο νοσταλγικό τραγούδι, Όταν είδα το 100% τέλειο κορίτσι για μένα, Από ΄δω και πέρα μόνο Χάπι Έντ, Ρέκβιεμ,Εύθραυστο, Νόημα, Τριγμός, Η ταράτσα του αυτόχειρα, Η ζωή δεν είναι εύκολο πράγμα, Από πρώτο χέρι, Όχι αθώος πιά κ.ά. που έχουν παρουσιαστεί στα θέατρα Αμόρε, Χώρα, Πορεία, Επί Κολωνώ, Άσκηση, Εμπρός, Φεστιβάλ Αθηνών-Γαλλικό ινστιτούτο , Μικρό θέατρο, Bios, Στέγη γραμμάτων κ Τεχνών.
Από το 2010 διδάσκει υποκριτική στη Δραματική σχολή Δήλος, ενώ παράλληλα έχει παραδώσει σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας στο θέατρο Επί Κολωνώ, Εμπρός κ.α
Δημήτρης Καραντζάς – Η κατάλυση του ρόλου, η χορικότητα και ο στόχος – με αφορμή τον Γλάρο του Τσέχωφ
Κάθε Δευτέρα 13.00 – 17.00
(Δευτέρα 12 Ιανουαρίου έως Δευτέρα 29 Μαρτίου)
Κάθε Πέμπτη 18.00-22.00
(Πέμπτη 15 Ιανουαρίου έως Πέμπτη 2 Απριλίου)
για 12 συναντήσεις
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 195 ευρώ
Στόχος του εργαστηρίου είναι η έρευνα ενός θεάτρου που δε βασίζεται σε ρόλους, αλλά σε σύνολα ανθρώπων που προσεγγίζουν μια δραματουργία, έναν πυρήνα, ένα υλικό, μια ψυχοσύνθεση που διασπάται και αντανακλάται σε όλα τα πρόσωπα ενός έργου. Για παράδειγμα η ιστορία του Άμλετ δεν αφορά μόνο τον Άμλετ αλλά διασπάται και αντανακλάται σε όλα τα πρόσωπα του έργου. Όλοι αναζητούν και παρατηρούν το ίδιο ζητούμενο, την ίδια δραματουργία και έτσι προκύπτουν όλα τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα που διαφωνούν, τα πρόσωπα που συμφωνούν, τα περαστικά πρόσωπα, όλα εξυπηρετούν στην ανάδειξη του προβληματισμού του έργου Άμλετ. Έτσι ο Άμλετ δεν είναι ένας δύσκολος ρόλος, αλλά μια δύσκολη ομαδική αναζήτηση, ο ρόλος δεν είναι ταύτιση, αλλά ένας προβληματισμός, μια αγωνιώδης προσπάθεια του αφηγητή να συνομιλήσει με το εκάστοτε δραματουργικό υλικό.
Μέσα από ασκήσεις κίνησης, στόχων σκηνής και διάσπασης του ηθοποιού σε ρόλο και αφηγητή και στο τι πάει να εξυπηρετήσει ο ρόλος και τί ο αφηγητής που πάει να προσεγγίσει αυτό το ρόλο, το εργαστήριο στοχεύει σε μια διείσδυση στους βαθύτερους πυρήνες της δραματουργίας.
Δημήτρης Καραντζάς
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Απόφοιτος της σχολής Εμπρός-Θέατρο-εργαστήριο και τελειόφοιτος των ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκηνοθεσίες: Χιόνι στο Στόμα του ίδιου (Αμόρε/ Θέατρο του Νότου),Ιβάνοφ του Τσέχωφ (Θέατρο Χώρα), The new electric ballroom του Έντα Γουόλς (Θέατρο Χώρα), Η γυναίκα που κάθεται του ίδιου (σε συνεργασία με τη Στ. Σιάμου, Θέατρο Άρτι), Οδυσσεβάχ της Ξένιας Καλογεροπούλου (Θέατρο Πόρτα), Θείος Βάνιας του Τσέχωφ (συν-σκηνοθεσία με τον Έκτορα Λυγίζο , Θέατρο του Νέου Κόσμου), Ο μικρός Έγιολφ του Ίψεν (Φεστιβάλ Αθηνών 2012 και Θέατρο Πόρτα), Κοκκινοσκουφίτσα του Σ. Μπάραμπ (Εθνική Λυρική Σκηνή),Ο κυκλισμός του τετραγώνου του Δ. Δημητριάδη (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και Φεστιβάλ Αβινιόν 2014), Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε του Λ. Πιραντέλλο (Εθνικό Θέατρο), Ελένη του Ευριπίδη (Εθνικό Θέατρο/ 2η εκδοχή: Φεστιβάλ Επιδαύρου 2014), Σλάντεκτου Έντεν φον Χόρβατ (Θέατρο Πόρτα).
Τζένη Αργυρίου – Πραγματικός χρόνος – ένα βιωματικό σεμινάριο αυτοσχεδιασμού και περφόρμανς
Κάθε Σάββατο 14.30-17.30, για 12 συναντήσεις
(Σάββατο 24 Ιανουαρίου έως Σάββατο 4 Απριλίου, 11 συναντήσεις, + μία ακόμα που θα αποφασιστεί από κοινού με τον διδάσκοντα και τους συμμετέχοντες)
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 180 ευρώ
H ικανότητα του ερμηνευτή να αυτοσχεδιάζει έχει γίνει απαραίτητη προϋπόθεση τα τελευταία χρόνια, για τη συνεργασία με αρκετούς σκηνοθέτες και χορογράφους.
Από την άλλη, ο αυτοσχεδιασμός μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στη δημιουργία πρωτότυπων έργων. Στις προτεινόμενες συναντήσεις θα προσεγγιστούν κάποιες θεματικές που θα συναποφασίσει η ομάδα μέσα από δομημένους αυτοσχεδιασμούς και θα εμπλακεί σε αυτούς (εφόσον προκύψει η ανάγκη) η χρήση κάποιων απλών ψηφιακών μέσων (βασικά εργαλεία όπως ζωντανή κάμερα, βίντεο προβολή κ.α). Με συνθήκες που εναλλάσσουν το ορισμένο και το απρόβλεπτο, οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα εξοικειωθούν με τεχνικές και εργαλεία και θα αναπτύξουν ικανότητες στιγμιαίας αντίληψης, απόφασης, δράσης και σύνθεσης επί σκηνής, εν ώρα πρόβας ή και παράστασης, ενώ, παράλληλα, θα δουλέψουν πάνω στη μνήμη του αντικειμένου του αυτοσχεδιασμού.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν την ‘αμηχανία’ που φέρνει ο αυτοσχεδιασμός και να εξοικειωθούν με αυτό το εργαλείο είτε ως ερμηνευτές είτε ως δημιουργοί.
Πώς ενεργώ σε ένα ατομικό και πως σε ένα ομαδικό αυτοσχεδιασμό; ή σε ένα αυτοσχεδιασμό που εμπλέκει το κοινό;
Ενεργώ βάση προαποφασισμένων ιδεών και πόσο εύκολα τις εγκαταλείπω όταν οι συγκυρίες δεν τις επιτρέπουν;
Πως μπορώ να προσαρμόζομαι στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ζωντανή δράση;
Πώς με επηρεάζει ο χώρος ( ψηφιακός ή πραγματικός) και οι άλλοι που βρίσκονται σε αυτόν (πλασματικά ή ζωντανά);
Το εργαστήριο χρησιμοποιεί ασκήσεις και αναφορές από τα View Points μία τεχνική που αρχικά δημιούργησε η Αμερικανός χορογράφος Mary Overlie για χορευτές και στη συνέχεια εξελίχθηκε από την Αμερικάνο Σκηνοθέτη Anne Bogart για ηθοποιούς, καθώς και από το Real Time Composition, μία μέθοδο που ανέπτυξε ο χορoγράφος Joao Fiadeiro.
Τζένη Αργυρίου
Η Τζένη Αργυρίου είναι χορογράφος, performance maker και media artist. Γεννήθηκε στην Καβάλα. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Με υποτροφία του ιδρύματος Α. Ωνάσης συνέχισε τις σπουδές στη Νέα Υόρκη. Από το 2003 είναι ιδρυτικό μέλος της amorphy.org. Αν και ξεκίνησε από τη τέχνη του χορού γρήγορα ασχολήθηκε με τη χρήση νέων μέσων τεχνολογίας και τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με τη δημιουργία οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων, multimedia παραστάσεων και συμμετοχικών δρώμενων.
Γιάννης Χουβαρδάς – Δημιουργώ και συνεργάζομαι : από το μηδέν με όλους
Κάθε Τρίτη και Παρασκευή 15.00-18.00, για 16 συναντήσεις
(Τρίτη 27 Ιανουαρίου έως Παρασκευή 20 Μαρτίου)
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 120 ευρώ
15 επιλεγμένοι νέοι καλλιτέχνες (μέχρι 35 ετών) όλων των τεχνών (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, εικαστικοί, μουσικοί, κινηματογραφιστές, χορευτές, συγγραφείς, φωτογράφοι κλπ), χωρίς στεγανά, υπερτροφικά εγώ και ταμπού, αρκεί να τους ενδιαφέρει η δημιουργικότητα,συνεργάζονται μεταξύ τους για την παραγωγή 15 πενταλέπτων με ελεύθερο θέμα, χωρίς περιορισμούς, από το μηδέν, με όποια πηγή έμπνευσης, υλικό ή τεχνολογία είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουν, αλλά απαραίτητα ο καθένας ως εμψυχωτής για και με όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, στους οποίους θα μοιράσει ο ίδιος σαφείς ρόλους και αρμοδιότητες για το πεντάλεπτο του. Τα 15 πεντάλεπτα που θα προκύψουν θα παρουσιαστούν δημόσια στο τέλος του εργαστηρίου.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες μέχρι 35 ετών, που να έχουν σπουδάσει σε αναγνωρισμένη σχολή ή να βρίσκονται στην αρχή των σπουδών τους, να έχουν πάθος για την δημιουργία, να πιστεύουν στον εαυτό τους αλλά και στις συνεργασίες, και να θέλουν να γεννήσουν κάτι από το τίποτα με την συνεργασία 14 αγνώστων.
Γιάννης Χουβαρδάς
Ο Γιάννης Χουβαρδάς σπούδασε στην Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου. Δημιούργησε την Θεατρική Συντεχνία (1977-1980 ) και το Θέατρο του Νότου (Θέατρο Αμόρε, 1991-2008). Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 2007-2013. Εκτός από τα παραπάνω θέατρα, από το 1975 μέχρι σήμερα έχει σκηνοθετήσει σε πολλά σημαντικά θέατρα και όπερες της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Διάρκεια εργαστηρίων: Ιανουάριος – Απρίλιος 2015
Έναρξη εργαστηρίων: 12 Ιανουαρίου 2015
Διάρκεια: 12 συναντήσεις*
*το εργαστήριο του Γιάννη Χουβαρδά θα διαρκέσει 16 συναντήσεις
Πληροφορίες και συμμετοχές : 216-7003325 | SEMINARS@BIOS.GR
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο BIOS, Πειραιώς 84
Υπεύθυνος εργαστηρίων: Κώστας Κουτσολέλος
Διοργάνωση: BIOS
Μένουμε για λίγο στο BIOS και αναζητάμε το EXIT, που κάνει πρεμιέρα στις 2 Φεβρουαρίου…
Δύο γυναίκες, μητέρες, σύζυγοι, δύο γυναικεία σώματα εγκλωβισμένα σε ένα αδιέξοδο παρόν. Βρίσκονται αναγκαστικά δίπλα – δίπλα και μοιράζονται τις τραυματικές εμπειρίες τους, άλλοτε με συγκίνηση κι άλλοτε με χιούμορ ή αυτοσαρκασμό.
Γιαγιάδες – τερατα, μανάδες – τέρατα, κόρες – τέρατα, παιδιά – τέρατα. Πως θα σπάσει αυτή η αλυσίδα; Οι δύο ηθοποιοί που υπογράφουν το κείμενο και ερμηνεύουν τις δύο ανυπεράσπιστες, εγκλωβισμένες υπάρξεις, δηλαδή η Μαρκέλλα Φανού και η Ελένη Καψαμπέλη, θα περάσουν απ’ όλη την αλληλουχία των συναισθημάτων, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να ονειρευτούν το μέλλον τους και να βιώσουν τη χαρά και την ελευθερία τους, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κώστα Φιλίππογλου.
Το EXIT ή αλλιώς η ΕΞΟΔΟΣ από έναν “αδιέξοδο” κόσμο, μας κίνησε σίγουρα το ενδιαφέρον και σύντομα θα βρεθούμε στην Πειραιώς, για να παρακολουθήσουμε την δύσκολη πορεία δύο θαρραλέων γυναικών, από την οργή, τον πόνο και την θλίψη στην συμπόνια και τελικά στην κατανόηση.
ΣΤΑΣΗ 4η: Zp87 – Ζωοδόχου Πηγής 87, Εξάρχεια
Αφήνουμε την Πειραιώς και πάμε προς τα Εξάρχεια και το Zp87, έναν χώρο που η στήλη επισκέφθηκε πρόσφατα για να παρακολουθήσει την εξαιρετική παράσταση “PASSPORT-project 2” του Γιάννη Κωσταρή, σε σκηνοθεσία Βαλεντίνης Σιόβα, αποκομίζοντας τις θετικότερες των εντυπώσεων.
Καθόλη την διάρκεια του Φεβρουαρίου 2015, ο πολυσυλλεκτικός καλλιτεχνικός χώρος, θα μας παρουσιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον Φεστιβάλ Jazz Ντουέτων. Μερικά από τα πιο ξεχωριστά ονόματα της αθηναϊκής jazz σκηνής, συναντιούνται και αυτοσχεδιάζουν (…πολλά απ’ αυτά για πρώτη φορά…) αποκλειστικά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ενώ όλα τα ντουέτα μετά την παρουσίαση τους, θα μετατρέπονται σε ένα άτυπο “κουαρτέτο” με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό και στο “τζαμάρισμα”.
Εκτός από τους Έλληνες καλλιτέχνες, θα συμμετέχουν και μουσικοί από χώρες του Εξωτερικού: Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Σουηδία, Ισραήλ και Αργεντινή.
Οι λάτρεις της jazz μουσικής (…ευτυχώς στην Ελλάδα είμαστε πολλοί…) θα έχουν την ευκαιρία, ν’ απολαύσουν ένα δεκαήμερο Φεστιβάλ με 21 ντουέτα!
Παράλληλα, το “PASSPORT project 2” του Γιάννη Κωσταρή, συνεχίζει για 3η συνεχή χρονιά την επιτυχημένη του πορεία και σας προσκαλεί σε μία μουσικοθεατρική παράσταση, ντυμένη με τους ήχους και τις υπέροχες μουσικές του Απόστολου Καλτσά.
Μην χάσετε με τίποτα το συγκινητικό ταξίδι ενός σκεπτόμενου μετανάστη, από πατρίδα σε πατρίδα, από μοναξιά σε μοναξιά, από ελπίδα σε ελπίδα.
Επίσης, στις 7/2 & στις 14/2 ο πολυχώρος Zp87, παρουσιάζει ένα μουσικό ταξίδι χωρίς σύνορα, στα τραγούδια και τους ποιητές της Μεσογείου. Τρεις μουσικοί και μια φωνή περιπλανώνται στις ακτές της Ελλάδας και της Μεσογείου, ανακαλύπτοντας τραγούδια και σκοπούς, με οδηγούς τους ποιητές της και μας αφηγούνται την δική τους ιστορία…
Θέατρο & Μουσική συνυπάρχουν αρμονικά στο Zp87 και τον Φεβρουάριο…
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα
Zp87_ πρόγραμμα Φεβρουαρίου 2015
ΣΤΑΣΗ 5η: Θέατρο ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ – Λένορμαν 94, Αθήνα
Μετά την επιτυχία της πρώτης παραγωγής “ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ”, του Χουάν Μαγιόργκα, που συνεχίζεται στο Επί Κολωνώ, η εταιρεία θεάτρου “Εν Δράσει”, παρουσιάζει από τις 13 Ιανουαρίου 2015 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το αριστούργημα του βρετανού θεατρικού συγγραφέα Τομ Στόπαρντ “Ο Ρόζενκραντζ & ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί” στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ. Πρόκειται για την παράλογη, κωμικοτραγική ιστορία των δύο νεαρών αυλικών του Σαιξπηρικού Άμλετ.
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν αξιόλογοι ηθοποιοί, με τον Γεράσιμο Γεννατά & τον Γιώργο Παπαπαύλου, που ερμηνεύουν τον Γκίλντενστερν & τον Ρόζενκραντζ αντίστοιχα να ξεχωρίζουν, ενώ την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Δημήτρης Μυλωνάς. Έχω μεγάλη περίεργεια (…με την καλή έννοια) να δω την δική του ματιά πάνω στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο εστιάζει σε δύο από τους πιο εμβλήματικούς ήρωες της παγκόσμιας δραματουργίας.
Επί Κολωνώ – θέατρο, συναυλίες, εικαστικά, εργαστήρια υποκριτικής, παδικό θέατρο
ΣΤΑΣΗ 6η: ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλ. Βικτωρίας
Έχω δηλώσει και στο παρελθόν την μεγάλη εκτίμηση που τρέφω στο Θέατρο Πορεία και τον Δημήτρη Τάρλοου προσωπικά, ο οποίος δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ, παρουσιάζοντας πάντα σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, τα οποία αποδίδονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απ’ τους εκάστοτε συντελεστές, που συμμετέχουν στις παραγωγές του γνωστού κι αγαπημένου αθηναϊκου θεάτρου.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, “επισκέπτεται” το θέατρο ΠΟΡΕΙΑ “Η γυναίκα απ’ τα παλιά”, του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ, από την ομάδα Kammerspiel. Στην παράσταση που σκηνοθετεί η Έλενα Καρακούλη, πρωταγωνιστούν μερικοί απ’ τους πιο αγαπημένους μου ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, ο Νίκος Ψαρράς, η Στεφανία Γουλιώτη και η Μαρία Ζορμπά. Μαζί τους δύο νέοι και πολλά υποσχόμενοι ηθοποιοί, ο Χάρης Τζωρτζάκης & η Ηλιάνα Μαυρομάτη.
Ο Roland Schimmelpfennig είναι ένας από τους πιο γνωστούς και πολυμεταφρασμένους σύγχρονους Γερμανούς θεατρικούς συγγραφείς, γνωστός στην χώρα μας απ’ τα έργα: “Push-up”, “Αραβική νύχτα”, “Χρυσός Δράκος”, “Ιδομενέας”.
“Η Γυναίκα απ’ τα πολιά” ξεκινά σαν μπουλβάρ, με ένα σχεδόν κωμικό τρίο, για να εξελιχθεί στην συνέχεια σε τραγωδία: ένα κουτί της Πανδώρας, που ανοίγει ξαφνικά, προκαλώντας μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Μέσα από μια αναμέτρηση με το παρελθόν θίγονται θέματα όπως η αθωότητα, η νιότη, η ρουτίνα της καθημερινότητας και η άρνηση της πραγματικότητας.
Η παράσταση θα παίζεται από τις Αρχές Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Πορεία.
Η γυναίκα απ’ τα παλιά – Θέατρο Πορεία
ΣΤΑΣΗ 7η: ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ – Αλκμήνης 12, Πετράλωνα (ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)
Η ομάδα VOLT, ανεβάζει στο θεάτρο ΑΛΚΜΗΝΗ το έργο που σημάδεψε τα νεανικά μου χρόνια (…το πρωτοείδα στο ΑΜΟΡΕ to 1999 σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μυλωνά…) και δεν είναι άλλο από το εμβληματικό έργο του Nicky Silver “ΧΟΝΤΡΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΦΟΥΣΤΕΣ”.
Γράφτηκε το 1988 και προτάθηκε για τρία βραβεία Helen Hayes, παραμένοντας επίκαιρο και το 2015 (…και για πολλά χρόνια ακόμα…) αφήνοντας πάντα το περιθώριο στους εκάστοτε δημιουργούς, να πειραματιστούν πάνω στο κορυφαίο αυτό έργο της σύγχρονης δραματουργίας.
Μοναδικοί διασωθέντες ενός αεροπορικοί δυστυχήματος, η γοητευτική και εκκεντρική 40χρονη Φίλις Χόγκαν και ο 11χρονος γιος της Μπίσοπ Χόγκαν, θα επιβιώσουν για πέντε χρόνια σ’ ένα ερημονήσι. Με τα περιθώρια επιβίωσης συνεχώς να στενεύουν, καταφεύγουν στον κανιβαλισμό, τρώγοντας τα πτώματα των συνεπιβατών τους. Μάνα και γιος καταφέρνουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, το οποίο ο Χάουαρντ Χόγκαν μοιράζεται πλέον με την πορνοστάρ και ερωμένη του, Παμ. Τα πλάσματα που γυρίζουν πίσω στην πραγματική ζωή, ελάχιστα μοιάζουν με την οικογένεια που εκείνος θυμάται και οι εξελίξεις δεν μπορούν παρά να είναι καταιγιστικές.
Ευχόμαστε ολόψυχα η παράσταση που σκηνοθετεί η Αθηνά Καμπάκογλου, με πρωταγωνιστές τους (αλφαβητικά): Βαγγέλη Παπατζανάκη, Σαββίνα Πετρίδου, Ελευθερία Στεφανούρη & Αντώνη Τακτικό, ν’ αποδειχθεί αντάξια των προηγούμενων ανεβασμάτων και να απολαύσουμε ξανά στην σκηνή του Θεάτρου Αλκμήνη, ένα από τα πιο διεισδυτικά και καλογραμμένα κείμενα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, όπως πραγματικά του αξίζει.
ΣΤΑΣΗ 8η (…και τελευταία): Polis Art Café Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου
Ο πολύ ζεστός και πάντα ενημερωμένος χώρος του Polis Art Cafe, μας επιφυλάσσει πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, λογοτεχνικες συναντήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων και τον Φεβρουάριο του 2015. Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα, για να γνωρίζετε πότε και τι ακριβώς θα παρακολουθήσετε:
• Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
Κρατύλος
εκπαίδευση – διάδοση – διερμηνεία ελληνικής νοηματικής γλώσσας
Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, από τις 5.00 το απόγευμα μέχρι όσο κρατήσει το κέφι, η οικογένεια του Κρατύλου, η
διεύθυνση, οι δάσκαλοι και οι μαθητές όλων των παραρτημάτων κόβουμε την πίτα μας. Γνωριζόμαστε,
διασκεδάζουμε, παίζουμε, χορεύουμε και ερχόμαστε ο ένας κοντά στον άλλο.
Μη λείψει κανένας, θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις!
• Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα
Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα την οικονομική κρίση και την εναλλακτική λύση
Η Πολιτική Κίνηση Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ», στην προσπάθειά της να συμβάλει στην αποσαφήνιση των
μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων της χώρας, διοργανώνει την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα
19:00 μ.μ. στο POLIS CAFE (Πεσμαζόγλου 5 – Στοά Βιβλίου), ανοιχτή εκδήλωση για την οικονομική κρίση και την
εναλλακτική λύση.
‘Τα κινέζικα δεν είναι πια… κινέζικα’
• Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, στις 5 το απόγευμα
Παρουσίαση βιβλίου
Οι εκδόσεις Perugia Τίνα Ζωγοπούλου – Ορέστης Δούσης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου ‘Κινεζική
γραμματική στα ελληνικά’, της Φένιας Παπακοσμά, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, στις 5
το απόγευμα στο Polis Art Cafe.
Θα μιλήσουν:
Δημήτρης Σωτάκης, συγγραφέας, καθηγητής Κινεζικών
Μαρία Κωστοπούλου, καθηγήτρια (Παν/μιο Αθηνών)
Μαρία Κοβάνη, καθηγήτρια (Παν/μιο Αθηνών)
Φένια Παπακοσμά, καθηγήτρια κινεζικών, συγγραφέας του βιβλίου
Στο τέλος της εκδήλωσης θα δοθούν δωρεάν αντίτυπα στους καθηγητές κινεζικής.
Εγγραφές στο email: info@perugia.edu.gr
• Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα
Παρουσίαση βιβλίου
Οι εκδόσεις Μανδραγόρας σας προσκαλούν τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015 στο Polis Art Café, ώρα 7.30μμ,
όπου θα παρουσιαστεί το πρόσφατο ποιητικό βιβλίο Φόρεσέ με, του Ινδού ποιητή που ζει στο Λονδίνο και γράφει
στη γλώσσα παντζάμπι Άμαρτζιτ Τσάνταν. Στη βραδιά θα παραστεί ο Ινδός ποιητής
Θα μιλήσουν οι Δημήτρης Βασιλειάδης, Πρόεδρος της Ελληνο-ινδικής Εταιρείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης
η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, και η ποιήτρια Χριστίνα Λιναρδάκη από τους μεταφραστές του βιβλίου
Η στήλη ARS & VITA θα είναι σύντομα κοντά σας, με μια ολοκαίνουργια πολιτιστική ατζέντα, γεμάτη ενδιαφέρουσες παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, λογοτεχνικές συναντήσεις και πολλά ακόμα που δεν θέλουμε να σας αποκαλύψουμε, για να μην χαλάσουμε την έκπληξη…