Tags
τη στήλη γράφει & επιμελείται
η Λίλα Παπαπάσχου
Ο Πέρης Μιχαηλίδης, μετά απ’ το πολύ δυνατό “ΜΠΕΤΟΝ” του Τόμας Μπέρνχαρντ, καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμα σκληρό και απαιτητικό κείμενο και συγκεκριμένα το λογοτεχνικό έργο “Η ΠΕΙΝΑ” του Νορβηγού λογοτέχνη Κνουτ Χάμσουν (4/8/1859-19/2/1952), ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1920, για το αριστούργημα του “Ευλογία της Γης”.
Ο Χάμσουν, σύμφωνα με κορυφαίους συγγραφείς, όπως ο Μαξίμ Γκόρκι, ο Τόμας Μαν και ο Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ υπήρξε μεγάλος δάσκαλος και έχει χαρακτηριστεί – μεταξύ άλλων – ηγετική φυσιογνωμία της νεορομαντικής εξέγερσης και θεμελιωτής της σύγχρονης λογοτεχνίας. Το μυθιστόρημα του “Η ΠΕΙΝΑ” έμελλε να τον κάνει ευρύτερα γνωστό το 1890, αν και καταπιάνεται μ’ ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και “αντι-εμπορικό” θέμα, όπως είναι τα ψυχολογικά αποτελέσματα ενός λιμού. Ο Χάμσουν μέσα απ’ το συγκεκριμένο έργο, διεισδύει στον ψυχισμό ενός αντισυστημικού συγγραφέα, που περιπλανιέται στους δρόμους της Χριστιάνιας (σημερινό Όσλο) πουλώντας άρθρα σε εφημερίδες, σε μια προσπάθεια να επιβιώσει, παραμένοντας παράλληλα πιστός στις υπαρξιακές του αναζητήσεις.
Ο γνωστός και καταξιωμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, που έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι δεν φοβάται να ρισκάρει, θα μεταφέρει στην σκηνή του BETON7 από αύριο – Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου – και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, έναν εμβληματικό ήρωα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον οποίο θα αποπειραθεί να μετουσιώσει σε θεατρικό χαρακτήρα, με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Πατώντας πάνω στην μετάφραση – θεατρική προσαρμογή του Αναστάσιου Βενέτη και με την σκηνοθετική επιμέλεια της Μαρίας Μητροπούλου, θα καταδυθεί στον ψυχισμό ενός ανθρώπου ελεύθερου, ιδιόρρυθμου, αντικοινωνικού και έντονου, που δίνει καθημερινά μία άνιση μάχη με το πιο άγριο θηρίο…την πείνα.
Πόσα κοινά έχει ένας συγγραφέας της εποχής στην οποία αναφέρεται το έργο του Κνουτ Χάμσουν, με τους σύγχρονους συναδέλφους του; Πως μπορεί να διατηρήσει την αξιοπρέπεια του ένας πνευματικός άνθρωπος που πεινάει (…στην κυριολεξία…); Το πνεύμα μπορεί να νικήσει την ύλη και γιατί ακόμα και σήμερα είναι τόσο δύσκολο ν’ ανταμειφθεί κάποιος μόνο για την δουλειά του και όχι για διάφορες άλλες “παρασκηνιακές” του δραστηριότητες; Έχω την αίσθηση, πως η αναγωγή του έργου του Νορβηγού συγγραφέα στο δικό μας σήμερα, με φόντο μία χώρα που παλεύει να ορθοποδήσει οικονομικά, έχοντας το βλέμμα όλου του κόσμου στραμμένο επάνω της, είναι αν μη τι άλλο αναπόφευκτη και πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς – καλλιτέχνης ή μη – θ’ αναγνωρίσει στον ήρωα του Χάμσουν, ένα κομμάτι του εαυτού του.
Με βάση τα λεγόμενα των συντελεστών της σημαντικής αυτής προσπάθειας, σκοπός της παράστασης είναι ν’ αναδειχθεί η αναγκαιότητα της αλληλεγγύης στις σημερινές κοινωνίες, έχοντας μάλιστα ως προοπτική, να παρουσιαστεί και σε χώρους στους οποίους δραστηριοποιούνται διάφορες συλλογικότητες. Η στήλη ARS & VITA επικροτεί την πρωτοβουλία του πάντα ρηξικέλευθου Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού BETON 7, του Πέρη Μιχαηλίδη και των υπόλοιπων καλλιτεχνών που στηρίζουν την συγκεκριμένη παραγωγή, η οποία θα έχει ελεύθερη είσοδο με προαιρετική συνεισφορά, γεγονός που καθιστά την πρόθεση των δημιουργών της, ακόμα πιο ουσιαστική και αξιοθαύμαστη.
Τα υπόλοιπα προσεχώς…αναλυτικότερα…& έχοντας πια την εμπειρία της θέασης…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ & ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ