Tags
τη στήλη γράφει & επιμελείται
η Λίλα Παπαπάσχου
Η στήλη ARS & VITA βρέθηκε και πάλι στο VΑULT, αυτήν την φορά για το “OTHER SIDE” του Dejan Dukovski, το οποίο αποτύπωσε σκηνοθετικά -και χορογραφικά- η Φένια Αποστόλου, με το δικό της ξεχωριστό και πάντα ανατρεπτικό, καλλιτεχνικό ύφος.
Το έργο του Dukovski, παρόλο που αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, έχει οικουμενικό χαρακτήρα, ψυχογραφώντας διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων που υπέστησαν βαθιά σωματικά και ψυχολογικά τραύματα, ενώ έμμεσα (…και έντεχνα…) στηλιτεύει τους ηθικούς αυτουργούς ενός ακόμα αποτρόπαιου πολέμου (…ο συγκεκριμένος συνέβη σχετικά πρόσφατα και απελπιστικά κοντά μας…) που ισοπέδωσε ολοσχερώς μία από τις πιο όμορφες χώρες των Βαλκανίων, τραυματίζοντας ανεπανόρΘωτα εκατομμύρια ανθρώπινες ψυχές.
Η Φένια Αποστόλου, γνωστή από τον εξαιρετικό “ΠΕΛΕΚΑΝΟ” της και την πολύ επιτυχημένη χορευτική παράσταση “CHAIR’ S TRAGEDY”, δεν δίστασε να εντρυφήσει στα έγκατα ενός έργου που πονάει με τις αλήθειες του και σοκάρει με την σκληρότητα του. Στα ερείπια μίας κατακερματισμένης χώρας, ζουν – μάλλον επιβιώνουν – άνθρωποι γεμάτοι “ρωγμές”, προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσουν τις βασικές έννοιες της ζωής και της ίδιας τους της ύπαρξης, ενώ παράλληλα βιώνουν έναν καθημερινό διχασμό ανάμεσα στην ανάγκη τους να κάνουν restart και τις φρικτές μνήμες μίας καταστροφής, που είναι πολύ δύσκολο να διαγράψουν από τον σκληρό δίσκο του μυαλού τους.
Η γνωστή performer, χορογράφος και σκηνοθέτης, τοποθέτησε τους ηθοποιούς της (…οι οποίοι λειτούργησαν κι ως χορευτές…) σε ένα ζοφερό, εντελώς παρακμιακό σκηνικό πλαίσιο, εντείνοντας με τους κατάλληλους φωτισμούς τις υποβλητικές μουσικές, τα πολύ εύστοχα ηχητικά εφέ και ένα συγκλονιστικό video – art / animation την αίσθηση του “αστυνομικού” κράτους, το οποίο διαδέχτηκε μία εμπόλεμη σύρραξη, που συγκλόνισε τον κόσμο με την δριμύτητα και την απαξιωτική της στάση απέναντι στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Η Φένια Αποστόλου συνέθεσε με λογική και ευαισθησία, ένα μωσαϊκό εικόνων και συναισθημάτων, αναδεικνύοντας την κρυμμένη αλήθεια πίσω απ’ τις ταραγμένες σχέσεις των ηρώων, ενώ την ίδια στιγμή σκιαγραφούσε με ποιητικό ρεαλισμό και διάθεση αποδόμησης τις συνέπειες της “νομιμοποιημένης” βίας που χρησιμοποιούν σαν άλλοθι οι ενορχηστρωτές του εκάστοτε πολέμου.
Συνεχείς – και χωρίς κανένα έλεος – βομβαρδισμοί αμάχων, ομαδικοί βιασμοί, καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, τυφλή βία, δολοφονίες – σοκ με συνεργούς ελεύθερους σκοπευτές και μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που υποτίθεται ότι πήγαν εκεί για να βοηθήσουν κι άλλες, αναρίθμητες φρικαλεότητες, ζωντάνεψαν μπροστά μας, μέσα από τα εκφραστικότατα πρόσωπα και τα ευέλικτα σώματα των πρωταγωνιστών αυτού του ιδιόμορφου love – story, που κάπου – κάπου άφηνε υπόνοιες τρυφερότητας και μίας αμυδρής ελπίδας, ότι ακόμα και μέσα απ’ το πιο βαθύ σκοτάδι, μπορεί να ξεπηδήσει μία αδύναμη – αλλά παρόλα αυτά καλοδεχούμενη – αχτίδα φωτός.
Ο Δημοσθένης Ελευθεριάδης / Λάκι, η Βιργινία Ταμπαροπούλου / Λίλυ, ο Παναγιώτης Μπρατάκος / Τρίκυ και η Μαρία Αποστολακέα / Μάλα, μου άφησαν τις θετικότερες εντυπώσεις υποδυόμενοι τους τέσσερις βασικούς – (περιθ) οριακούς – χαρακτήρες του έργου, οι οποίοι δίνουν μία καθημερινή μάχη με τον ίδιο τους τον εαυτό, προκειμένου να μην χάσουν τα τελευταία ψήγματα ανθρωπιάς που τους έχουν απομείνει, προσπαθώντας να αγαπήσουν ξανά και να αγαπηθούν, σε ένα απάνθρωπο κοινωνικό πλαίσιο, που τους αναγκάζει να εμπιστεύονται περισσότερο τα όπλα, απ’ ότι ο ένας τον άλλο. Εξίσου αποδοτικοί και με απίστευτες σωματικές ικανότητες ήταν οι πολλά υποσχόμενοι: Κωστής Τσιαμάγκας & Ανδριανή Θεοδωροπούλου ως Πικόνιο και Μάλα νούμερο δύο, δηλαδή οι δύο μαριονέτες-χορευτές του Λάκι που αν και ξύλινες συμπασχουν με τους κεντρικούς ήρωες, σαν πραγματικοί άνθρωποι με σάρκα, οστά και κυρίως…ψυχή. Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά στον εξαιρετικά ταλαντούχο Παναγιώτη Μπρατάκο (…νιώθω ότι του το χρωστάω από τότε που τον είχα δει στον ΠΕΛΕΚΑΝΟ…) ο οποίος με εντυπωσίασε για μία ακόμη φορά με τον τρόπο που προσέγγισε τον ρόλο του. Ο πολυδιάστατος καλλιτέχνης, πέρα απ’ το γεγονός ότι διαθέτει μία ευρύτατη ερμηνευτική γκάμα, έχει μία μοναδική ικανότητα να σε διαπερνά με το βλέμμα και την φωνή του, κάνοντας ακόμα και τον πιο αρνητικό χαρακτήρα, να φαίνεται ανθρώπινος και συμπαθής. Νομίζω, ότι στο πρόσωπο του χαρισματικού αυτού ηθοποιού, η Φένια Αποστόλου έχει βρει έναν ανεκτίμητο συνεργάτη, με τον οποίο εύχομαι να έχουν έναν κοινό, μακρύ και άκρως δημιουργικό καλλιτεχνικό δρόμο.
Σύμφωνα με τον Dejan Dukovski o πόλεμος δεν τελειώνει όταν σιγήσουν τα όπλα και υπογραφούν οι συνθήκες ειρήνης. Δυστυχώς, στις ανθρώπινες απώλειες δεν προσμετρούνται μόνο οι νεκροί, αλλά και όλοι αυτοί που έμειναν πίσω να θρηνούν τους αγαπημένους τους, τις χαμένες αναμνήσεις και τα ματαιωμένα όνειρα τους, αλλά και όλα αυτά που ποτέ πια δεν θα είναι σε θέση να ξεχάσουν (…πόσο μάλλον να ξεπεράσουν…).
Μην χάσετε με τίποτα το καινούργιο, πανέξυπνο σκηνοθετικό “τρικ”, που σκάρωσε η Φένια Αποστόλου στον Πολυχώρο VAULT, για να μας δείξει την άλλη πλευρά…την αθέατη…ενός “κτήνους” που ζει & αναπνέει μέσα μας, περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία, για να μας κατασπαράξει…κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9 το βράδυ πηγαίνουμε στον Βοτανικό (Μελενίκου 26)…για να εισέλθουμε στον κόσμο του…OTHER SIDE…
*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 16 ΕΤΩΝ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Γκάγκα Ρόσιτς
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Φένια Αποστόλου
Πρωτότυπη Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά – Ειδικές κατασκευές: Τόνια Αβδελοπούλου
Κοστούμια: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη
Φωτισμοί: Τάσος Σκλαβούνος
Video Art – Photography -Trailer: Chris Tourlakis
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σταύρος Ράγιας
Βοηθός Χορογράφου: Γαλήνη Γυρτάτου
Μακιγιάζ Φωτογράφισης: Διονυσία Τουμπαζή Παραγωγή: Χοροθέατρο Λυδία Λίθος – σε συμπαραγωγή με Πολυχώρο Vault
*Φωτογραφίες από την παράσταση Βασιλική Λέκκα / studio Μελενίκου 31
ΔΙΑΝΟΜΗ:
Λάκι: Δημοσθένης Ελευθεριάδης
Λίλυ: Βιργινία Ταμπαροπούλου
Τρίκυ: Παναγιώτης Μπρατάκος
Μάλα: Μαρία Αποστολακέα
Μαριονέτες – Χορευτές
Πικόνιο: Κωστής Τσιαμάγκας
Μάλα: Ανδριανή Θεοδωροπούλου
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
https://www.facebook.com/pages/Other-Side/745854508855849?pnref=story