Tags

TO TRIO RAIX 5


γράφει & επιμελείται

η Λίλα Παπαπάσχου


Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η στήλη ARS & VITA δράττοντας την ευκαιρία της εορταστικής περιόδου, επισκέφθηκε διάφορα Αθηναϊκά θέατρα, με σκοπό να διερευνήσει σε βάθος τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή στην πιο ενεργή – θεατρικά και γενικότερα – πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά και να ενημερωθεί για όσα πρόκειται να μας απασχολήσουν στο μέλλον. Μία απ’ τις ενδιάμεσες στάσεις της στήλης, αποτέλεσε το Θέατρο ΛΥΧΝΟΣ – Τέχνης & Πολιτισμού, το οποίο χωροταξικά ανήκει στο Γκάζι (…μια γειτονιά με έντονη καλλιτεχνική δράση…). 

Τι ανακαλύψαμε εκεί; Την Θεατρική Ομάδα “Από δω και πέρα” να συμπράττει καλλιτεχνικά με τον διεθνούς φήμης μουσικό Νίκο Τουλιάτο, σε μία πολύ πρωτότυπη σκηνική σύνθεση με τον προβοκατόρικο τίτλο “ΤΟ ΤΡΙΟ ΡΑΪΧ”. Η κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτοσχεδιαστική παράσταση μίας σχετικά νέας ομάδας, έμελλε να μας ψυχαγώγησει επαρκέστατα, βάζοντας μας ταυτόχρονα σε μία διαδικασία αναστοχασμού

TO TRIO RAIX 2

Ο Τάσος Δαρδαγάνης που υπογράφει την σκηνοθεσία της προαναφερόμενης μουσικοχορευτικής performance, συμμετέχοντας παράλληλα ενεργά ως ένα από τα μέλη αυτού του ιδιόμορφου και πολυμορφικού τρίο, κατάφερε να δώσει τις απαραίτητες κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις σ’ ένα πολυσυλλεκτικό κείμενο με σαφείς αναφορές στον Μπρεχτ και την δική μας Επιθεώρηση, το οποίο αποδόθηκε ανάλαφρα και χιουμοριστικά μεν, καθόλου ανώδυνα και επιφανειακά δε…

Τόσο ο ίδιος ο σκηνοθέτης, όσο και η πανέμορφη (…εντελώς αντικειμενικά…) και απ’ ότι αποδείχτηκε ερμηνεύτρια αξιώσεων Μάρα Δαρμουσλή (…εξάλειψε με αναπάντεχη ευκολία τις αρχκές μου αμφιβολίες για την απόδοση της, ναι το ομολογώ είχα πάρα πολλές…) φάνηκε να απολαμβάνουν τους πολλαπλούς ρόλους και τις συνεχείς μεταμορφώσεις τους, ενώ την ίδια στιγμή πλασίωναν επάξια τον Νίκο Τουλιάτο στα εμβόλιμα,  μουσικά επεισόδια της παράστασης.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε επίσης και η υποκριτική συνέπεια του Νίκου Τουλιάτου, ευρύτατα γνωστού και αναγνωρισμένου σε παγκόσμια κλίμακα για τα περίφημα κρουστά του  – και όχι μόνο – με τα οποία έχει κοσμήσει πολλές διεθνείς διοργανώσεις  (…βλέπε Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 κλπ…). Ο δημοφιλής καλλιτέχνης με το χαρακτηριστικό στιλ (…αν και χωρίς καπέλο…) εμφανίστηκε στην σκηνή του θεάτρου ΛΥΧΝΟΣ άνετος, σαρκαστικός, κεφάτος και χωρίς ίχνος υπερβολής και υποκριτικής δηθενιάς έπραξε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, να συνθέτει δηλαδή υπέροχη μουσική, χρησιμοποώντας ως μουσικά όργανα ακόμα και τα πιο ευτελή σκηνογραφικά αντικείμενα.

TO TRIO RAIX 4

Μέσα από “ΤΟ ΤΡΙΟ ΡΑΪΧ”, μία κατ’ουσίαν σατιρική performance του Τάσου Δαρδαγάνη (…ο οποίος εκτός των άλλων διαθέτει γνήσια κωμική φλέβα…) στηλιτεύεται ανήλεα η σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα (…η οποία θυμίζει επικίνδυνα μερικές απ’ τις πιο σκοτεινές περιόδους της πρόσφατης ιστορίας μας…) χωρίς ωστόσο να λείπει η απαραίτητη δόση αυτοκριτικής για τον δικό μας ρόλο ως πολίτες, που είναι πολύ πιο σύνθετος και απαιτητικός, απ’ ότι ενδεχομένως νομίζουμε.

Αν θέλετε να προβληματιστείτε –  ευφραινόμενοι –πάνω στην τρέχουσα επικαιρότητα, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το παρελθόν, προγραμματίστε μία βόλτα προς το Γκάζι, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα απ’ την Δευτέρα 20/4 έως και την Τετάρτη 22/4, προκειμένου να προλάβετε μία από τις προγραμματισμένες, τελευταίες παραστάσεις.

Στο θεάτρο ΛΥΧΝΟΣ σας περιμένει ένα καυστικό τρίο, που απαρτίζεται από οικεία πρόσωπα του ζοφερού μας σήμερα. Άστεγοι, αλλά όχι επαίτες, ρημαγμένοι, αλλά όχι ηττημένοι, προδομένοι, αλλά όχι μνησίκακοι…οι σύγχρονοι άνθρωποι κόντρα στις αναρίθμητες αντιξοότητες δεν χάνουν το κουράγιο τους και συνεχίζουν ν’ αναζητούν την δική τους διέξοδο “…στο χάος που μας ενώνει…” 

TO TRIO RAIX 1


11130702_10153204832114941_321475691_nedited

Από αριστερά & δεξιόστροφα: Τάσος Δαρδαγάνης, Λίλα Παπαπάσχου, Νίκος Τουλιάτος & η Μάρα Δαρμουσλή.


Συντελεστές

Συμμετέχουν: Τάσος Δαρδαγάνης, Μάρα Δαρμουσλή, Νίκος Τουλιάτος

Σκηνοθεσία: Tάσος Δαρδαγάνης

Φωτισμοί: Πάνος Γιατρός

Φωτογραφίες: Φώτης Φωτόπουλος

Info

Ημέρες Παραστάσεων: Μ.Δευτέρα 6/4, Μ.Τρίτη 7/4, Μ.Τετάρτη 8/4 στις 21.30

και Δευτέρα 20/4, Τρίτη 21/4 και Τετάρτη 22/4 στις 22.30

Τιμές Εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο, ανέργων- φοιτητικό)

Διάρκεια 60’

ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΧΝΟΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Χαλκιδικής 83 και Ιερά Οδός, Γκάζι

Τηλ. Κρατήσεων 211-0121686