Tags

11162342_770797203035662_6866046180613527917_n


γράφει & επιμελείται

η Λίλα Παπαπάσχου


“Περιφέρεια: Απομόνωση ή προοπτική;”

Σ’ αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκο ερώτημα – δίλημμα κλήθηκαν να απαντήσουν ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με πάνω από 150 μαθητές γυμνασίων και λυκείων, καθώς και με εκπροσώπους θεατρικών ομάδων δήμων, απ’ όλη τη χώρα. Το καθιερωμένο πια Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής ζωής της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, αλλά και των νέων που συμμετέχουν σε αυτό, ανεβάζοντας κάθε χρόνο το επίπεδο και χαρίζοντας στο κοινό (…που έδωσε και φέτος δυναμικά το παρόν του…) στιγμές γνήσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας, ολοκληρώθηκε χθες μετά από τέσσερις ημέρες επιτυχημένης διαδρομής.

10830746_10204857089360413_2455621593240785219_o

Μία ομάδα από το Αγρίνιο και 9 ομάδες από την Αθήνα συνεργάστηκαν με την Σοφία Βγενοπούλου, την Κατερίνα Σκουρλή και τον Βαγγέλη Κυριακού, τα μέλη δηλαδή της “Grasshopper Youth”, με την υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος της Στέγης Μυρτώ Λάβδα, καθώς επίσης και με τους σταθερούς συνεργάτες της Grasshopper Youth: Κατερίνα και Παναγιώτα Κωνσταντινάκου , Γεωργία ΜαυραγάνηΆρτεμις Μάνου, Θανάση Μεγαλόπουλο, Μιχάλη ΠανάδηΕλίνα Ρίζου, Γιάννη Παπαγκίκα, Ελένη Βαρδαβά,  Γιάννη Λεοντάρη, Δημήτρη Κασσιμάτη  Νατάσσα Αρέθα για δεύτερη χρονιά και για πρώτη φορά με τον Χρήστο Χωμενίδη, τον Ανδρέα Φλουράκη, τον Δημήτρη Ξανθόπουλο, τον Ηλία Βογιατζηδάκη, την Μυρτώ Πανάγου, τον Κώστα Σεβδαλή, την Ειρήνη Κουμπαρούλη και την Σταυρούλα Σιάμου, προκειμένου να  συνδημιουργήσουν διαφορετικές ιστορίες “καθημερινής εφηβικής τρέλας”.

Οι νέοι και ωραίοι της Ελλάδας, με τις ευαίσθητες κεραίες τους τεντωμένες και σε πλήρη σύνδεση με το ανεμοδαρμένο σήμερα, συνέλαβαν τις υψηλές συχνότητες της εποχής και κατέγραψαν την εμπειρία μιας γενιάς που ενώ σημαδεύεται από την κρίση, συνεχίζει να ελπίζει, να ονειρεύεται και κυρίως να δημιουργεί! Με την ανεκτίμητη βοήθεια και υποστήριξη των αφοσιωμένων και ακαταπόνητων μελών της Grasshopper Youth και της Στέγης, παρουσιάστηκαν 10 διαφορετικές, μοναδικές και πολύ ιδιαίτερες θεατρικές παραστάσεις, σε έναν τετραήμερο μαραθώνιο εφηβικού θεάτρου.

Η στήλη ARS & VITA σ’ ένα πέρασμα αστραπή απ’ την Στέγη, το Σάββατο 25 Απριλίου (…δυστυχώς ο χρόνος περιορισμένος και οι υποχρεώσεις πολλές και πολυεπίπεδες…)  πρόλαβε να παρακολουθήσει δύο απ’ τις δέκα παραστάσεις, που συμμετείχαν στο φετινό φεστιβάλ. Η πρώτη είχε τον υπαινικτικό και ταυτόχρονα παιχνιδιάρικο τίτλο “ΑΡΤΖΙ ΜΠΟΥΡΤΖΙ & ΛΟΥΛΑΣ” και έφερε την καλλιτεχνική υπογραφή του 1ου Λυκείου Ηρακλείου, αποτελώντας ένα ευφυέστατο οδοιπορικό στην ιστορική και γεωπολιτική μας μνήμη, με τα πάσης φύσεως μνημεία να παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ταξίδι, το οποίο σε κάθε στάση του μας επιφύλασσε κι από μία έκπληξη. Μέσα από τις κωμικοτραγικές αφηγήσεις των νεαρών μεν, αλλά άριστα καταρτισμένων ξεναγών μας, μεταφερθήκαμε νοητά στην “όμορφη και παράξενη πατρίδα” που αγαπάμε κι ας μας πληγώνει, εγκαινιάζοντας μία άλλη οπτική πάνω σε πρόσωπα, πράγματα και ιστορικά γεγονότα, που εκπαιδευτήκαμε να θεωρούμε δεδομένα και αδιαμφισβήτητα, ή αντίθετα τα αγνοούσαμε πλήρως.

11169607_10204857283085256_6883832236270779562_o

Στιγμιότυπο από την παράσταση “ΑΡΤΖΙ, ΜΠΟΥΡΤΖΙ & ΛΟΥΛΑΣ”, του 1ου Λυκείου Ηρακλείου

Η ομάδα Grasshopper ήταν η καλλιτεχνική αυτουργός της δεύτερης παράστασης που είχα το προνόμιο (…έτσι το αισθάνθηκα….) να παρακολουθήσω στο πλαίσιο του προαναφερόμενου φεστιβάλ και δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από μία παράσταση ενηλίκων και μάλιστα με επαγγελματίες συντελεστές. ” ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ” μας φόβισε, μας προβλημάτισε, μας συγκίνησε, μας έκανε να γελάσουμε αυθόρμητα και δυνατά, αναδεικνύοντας τρία τεράστια ταλέντα: τους εκπληκτικούς Αναστάση Γεωργούλα και Αλίνα Σιντόρβα και κυρίως τον εντυπωσιακά χαρισματικό ηθοποιό, περφόρμερ, μίμο και χορεύτη Κωνσταντίνο Ζωγράφο (…σημειώστε το όνομα του γιατί θα το ξανακούσετε πολύ σύντομα….).

“ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ”, ένα μοντέρνο παραμύθι, ειπωμένο με λόγο σκληρό και άμεσο, για μία έκπτωτη πριγκίπισσα και τον “ροκ” –  ασθενή μπαμπάς της, απρόσμενα αθυρόστομο, αλλά και γεμάτο ποιητικότητα, μας έκανε να ξεχάσουμε ότι στην ουσία οι συντελεστές της παράστασης είναι ακόμα σχεδόν…παιδιά. Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές για την σπάνια και ανεπανάληπτη αυτή εμπειρία και εύχομαι στους τρεις νεαρούς πρωταγωνιστές, σε περίπτωση που το επιθυμούν φυσικά, να παραμείνουν επί σκηνής και στο μέλλον, γιατί νομίζω πως εκεί είναι ο φυσικός τους χώρος.

11187443_10204857082480241_8954877373092101585_o

Από αριστερά και δεξιόστροφα το”νέο αίμα” (…που βράζει…): Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Αλίνα Σιντόρβα & ο Αναστάσης Γεωργούλας

Καινοτομία στον θεσμό του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου, αποτέλεσε η συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος με την ιδιότητα του ως Συνήγορος του Παιδιού ανέπτυξε μία δράση με εφήβους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή που βιώνουν την απομονώση με διάφορους τρόπους και με τη συνδρομή εκπαιδευτικών, φορέων και οργανώσεων συγκρότησε μία ομάδα εφήβων, οι οποίοι συναντήθηκαν διαδικτυακά με μία θεατρική ομάδα μαθητών της Αθήνας και συγκεκριμένσ με μαθητές από το 1ο Λύκειο Ηλιούπολης. Μέσα απ’ την ανταλλαγή μηνυμάτων τροφοδοτήθηκε η συγγραφή ενός πρωτότυπου θεατρικού έργου με τίτλο “Συναντήσεις στις άκρες του ορίζοντα” και διαμορφώθηκε μία συλλογική παράσταση, στην οποία αποτυπώνονται τα βιώματα, οι ανάγκες και οι προβληματισμοί των εφήβων στις μέρες μας. Ο Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος, τον οποίο συναντήσαμε στην Στέγη και μας τίμησε με μία σύντομη, αλλά περιεκτικότατη δήλωση, είναι ο πλέον αρμόδιος για να μας διαφωτίσει, σχετικά με αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία:

“Σε συνεργασία με την ομάδα Grasshopper Youth και συγκεκριμένα με τη Σοφία Βγενοπούλου και τον Βαγγέλη Κυριακού, επιλέχτηκε μία ομάδα μαθητών από το 1ο Λύκειο Ηλιούπουλης (..περίπου 10 παιδιά…) και ξεκίνησαν να γίνονται συναντήσεις, ασκήσεις και αυτοσχεδιασμοί, ώστε να μπουν τα παιδιά στην ιδέα και τις τεχνικές του εφηβικού θεάτρου και παράλληλα εμείς – σε επίπεδο φορέα –  φτιάξαμε την περιφερειακή ομάδα, μέσω επαφών που είχαμε σε όλη την Ελλάδα. Όλα τα παιδιά που επιλέξαμε είχαν κάποια βιώματα, που θα μπορούσαν να τα οδηγήσουν σε μία αίσθηση κοινωνικής απομόνωσης. Τα 16 παιδιά με τα οποία οριστικοποιήσαμε την επικοινωνία μας, συμφώνησαν ότι θα απαντούν σε διάφορα ερωτήματα – τα οποία ονομάστηκαν “δοκιμασίες” – και στη συνέχεια θα επικοινωνούν μαζί μας μέσω ενός ηλεκτρονικού forum που δημιουργήσαμε. Τα ερωτήματα μας τα προωθούσε η κα. Βγενοπούλου και εμείς με την σειρά μας τα στέλναμε σε νέους από διάφορα μέρη της Ελλάδας και τα απαντούσαν ένα – ένα, γνωρίζοντας ότι με τις απαντήσεις τους συνεισφέρουν στη συγγραφή ενός πρωτότυπου θεατρικού έργου. Μέσα απ’ αυτήν την διαδραστική διαδικασία και με την βοήθεια των υπόλοιπων μελών της συγγραφικής ομάδας δημιουργήθηκε το κείμενο του έργου, το οποίο κατά την διαδικασία των προβών άρχισε να παίρνει σιγά – σιγά την τελική του μορφή. 

10523989_748636485251734_98192937330200538_n

Στιγμιότυπο από τις πρόβες των μαθητών του 1ου Λυκείου Ηλιούπολης

Το συγκεκριμένο έργο, όπως και το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου στο σύνολο του, αποσκοπεί στην ενσωμάτωση μέσα από την θεατρική έκφραση, των μηνυμάτων που προέρχονται από την σκέψη, το συναίσθημα, τους φόβους, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς ενός παιδιού που προετοιμάζεται για την ενηλικότητα, εφόσον όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο προαναφερόμενο project ήταν από 15 έως 18 ετών. Εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ – ως Συνήγορος του Παιδιού –  όλα τα παιδιά κατά την ενηλικίωση τους να έχουν την ελευθερία να είναι ο εαυτός τους,  να ασκούν τα δικαιώματα τους και να μοιράζονται από κοινού την αγωνία “πως πορεύομαι προς την ενηλικότητα;”. Μια σύνθεση ήταν αυτή η παράσταση, παιδιών που κατοικούν στην ΑΘήνα και παιδιών που ζουν μακριά.  Αυτό που εμείς ως θεσμός – και ανθρώπινα – θέλουμε να στείλουμε σαν μήνυμα στην κοινωνία είναι ότι κάθε έφηβος κουβαλάει την δική του ιστορία – ενίοτε σκληρή – και οφείλουμε να την σεβαστούμε και παράλληλα να βοηθήσουμε για την ομαλή μετάβαση των παιδιών στον κόσμο των ενηλίκων, που σίγουρα δεν είναι τέλειος και επιδέχεται μεγάλης βελτίωσης. Η διαφορετικότητα δεν θα πρέπει να αποτελεί στοιχείο σύγκρουσης, αλλά στοιχείο σύνθεσης.”

11148359_10204856318821150_8456733468984714201_o

Από αριστερά και δεξιόστροφα: Ματούλα Παπαδημητρίου (Συντονίστρια επικοινωνίας με εφήβους του Συνηγόρου του Παιδιού) Σοφία Βγενοπούλου ( Ψυχοθεραπεύτρια & σκηνοθέτης – Grasshopper Youth) μαζί με τον Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γιώργο Μόσχο

Ολοκληρώνοντας το σημερινό αφιέρωμα στην πρωτοβουλία της Grasshopper Youth και της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, που κάθε χρόνο μας εκπλήσσει όλο και πιο ευχάριστα, θα ήθελα να τονίσω την σημασία της προβολής των επιτευγμάτων των νέων αυτής της χώρας σε μία ευρύτερη κλίμακα. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός, ότι ενώ τα παιδιά της ψηφιακής εποχής βιώνουν τόσο έντονα στην καθημερινότητα τους τα κενά και τις παραλείψεις των μεγάλων, δεν πτοούνται και δεν αποδέχονται τον συμβιβασμό, ούτε την άνευ όρων συνθηκολόγηση. Οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα της εποχής όχι μόνο δεν ισοπεδώνουν τους νέους, αλλά δρουν πάνω τους καταλυτικά, αναγκάζοντας τους να αντιδράσουν απέναντι στα αναρίθμητα κακώς κείμενα αυτής της χώρας (…αυτού του κόσμου…) διεκδικώντας την προσοχή και το ενδιαφέρον, που αδιαμφισβήτητα τους αξίζει!

11146339_10204857083200259_6199537315000996079_o

Όλοι οι συντελεστές της παράστασης “ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ” επί σκηνής, απολαμβάνουν το παρατεταμένο και αποθεωτικό χειροκρότημα του ένθερμου κοινού


http://www.efivikotheatro.gr/