Tags

IMK, 6th F. Silent Movies 2015 manwithamoviecamera_body-5


γράφει & επιμελείται

η Λίλα Παπαπάσχου


Το φετινό καλοκαίρι προχωράει ακάθεκτο, τουλάχιστον όσον αφορά την έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα των ημερών, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, παρόλη την άρνηση του καιρού να συμφιλιωθεί με την εποχή (…παραδόξως επιμένει “φθινοπωρινά”…).

Οι αγαπημένες Αθηναϊκές ταράτσες άνοιξαν και μας περιμένουν, τα θερινά σινεμά μας προσκαλούν σε νύχτες μαγικές και ονειρεμένες μ’ αγιόκλημα και γιασεμί, προσπαθώντας εναγωνίως να παραμείνουν ανοιχτά (…δυστυχώς η κρίση δεν λογαριάζει ρομαντζάδες υπό το σεληνόφως και δεν συγκινείται απ’ το άρωμα των νυχτολούλουδων…) σε εποχές δύσκολες και κατά πως δείχνουν τα πράγματα αρκούντως…δυσοίωνες.

IMK, 6th F. Silent Movies 2015 Tokyo-Chorus

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, απόλυτα εναρμονισμένο με το πνεύμα της καλοκαιρινής, δημιουργικής υπερδραστηριότητας της πόλης μας, παρουσιάζει απ’ τις 16 έως και τις 26 Ιουνίου 2015, καθημερινά στις 9 το βράδυ, το “6ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου” City Symphonies, με συνοδεία ζωντανής μουσικής και μεγάλους πρωταγωνιστές τις Πόλεις και τη Μουσική.

IMK, 6th F. Silent Movies 2015 berlinposter-2

Με γενικό τίτλο CITY SYMPHONIES και την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Αλέξανδρου Μούζα, οι ταινίες οδηγούν τους θεατές στο Βερολίνο του 1927, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο, τη Νίκαια με ξεναγούς και συνοδοιπόρους πρωτότυπες, κατά κύριο λόγο, μουσικές συνθέσεις 12 διαφορετικών δημιουργών.

Για 6η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου, γίνεται ο κοινός τόπος για τη συνάντηση της ιστορίας της 7ης Τέχνης με το σήμερα. Στην κινηματογραφική αίθουσα του ΙΜΚ, θα συναντηθούν για άλλη μία φορά η αγάπη του ανεξάντλητου και αξέχαστου δημιουργού Μιχάλη Κακογιάννη, για τις απαρχές της τέχνης που υπηρέτησε με πάθος κι ο ίδιος, η αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική αξία αριστουργημάτων του παγκόσμιου βωβού κινηματογράφου, αλλά και εκατοντάδες (… χιλιάδες…) σινεφίλ θεατές που επιμένουν…ρομαντικά!

Στο 6ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου συμμετέχουν με μουσικά έργα τους οι: Γιώργος Γρηγοράκος, Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου, Λεωνίδας Κανάρης, Δημήτρης Μακρής, Κώστας Κοσμάς, Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, Σπύρος Δεληγιαννόπουλος, ενώ μουσικά έργα θα ερμηνεύσουν επίσης και τα μουσικά σύνολα Ekkert, Piu Mosso Quartet, Banda del Sol, T.I.M.E. (The Improvisation Modal Ensemble) καθώς και μεμονωμένοι καλλιτέχνες διεθνούς φήμης (…συνολικά 52 μουσικοί…).

IMK, 6th F. Silent Movies 2015 Regen-Ivens 2b

Βωβός Κινηματογράφος, λοιπόν, μία καλλιτεχνική αξία διαχρονική και ιδιαίτερα δημοφιλής στο ελληνικό κοινό, παρόλο τον ραγδαίο εκσυγχρονισμό της τέχνης και της ψηφιακής καθημερινότητας μας. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τα μέσα έως και τα τέλη Ιουνίου – που ακόμα δεν μας έχει πείσει απόλυτα για τις καλές μετεωρολογικές του προθέσεις – η τέχνη για μία ακόμη φορά προσφέρει την πιο ευχάριστη διέξοδο σε κάθε είδους προβλήματα και απαντά στην οικονομική ανέχεια με νοσταλγική διάθεση, αποδεικνύοντας ότι δεν απαιτούνται πάντα πολλά έξοδα, προκειμένου να απολαύσει κανείς στιγμές καλλιτεχνικής μυσταγωγίας και σπάνιας συγκίνησης (…τουτέστιν η είσοδος είναι ελεύθερη…).

IMK, 6th F. Silent Movies 2015,  apropos de nice-1

Η στήλη ARS & VITA θα κάνει σίγουρα μία βόλτα προς την Πειραιώς για να πάρει μία γερή, χορταστική γεύση από ασπρόμαυρες εικόνες ανυπέρβλητης ομορφιάς, μουσικές συνθέσεις και τραγούδια που ενδέχεται να μας ξυπνήσουν παιδικές αναμνήσεις και μνήμες αγαπημένων προσώπων, που εδώ και πολύ καιρό δεν ζουν πια ανάμεσα μας. Αυτά τα παλιά, χιλιοπαιγμένα και “ταλαιπωρημένα” φιλμ, που φλερτάρουν με τη σιωπή και την πιο αριτιστίκ αντίθεση (…άσπρο- μαύρο…) καταφέρνουν πάντα να μας γεμίσουν αισιοδοξία και να μας χαρίσουν πλατιά, αβίαστα χαμόγελα, κατέχοντας μία ξεχωριστή θέση στο μυαλό, την καρδιά και τις αισθήσεις μας. Enjoy the silent ride… 

IMK, 6th F. Silent Movies 2015 The-Crowd2-9

  


                             Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ                                  & αναλυτικό πρόγραμμα των ταινιών

IMK, 6o F.Vovou Cinema, CITY SYMPHONIES