Tags

festival athinwn


γράφει & επιμελείται

η Λίλα Παπαπάσχου


Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2015 συνέχεια…

Με τρεις παραστάσεις – δύο θεατρικές και μία χορού – που φαίνονται πολλά υποσχόμενες και αναμένεται να προκαλέσουν αίσθηση στο αθηναϊκό κοινό, κυρίως λόγω των αξιόλογων συντελεστών τους, οι οποίοι έχουν δώσει πολύ καλά δείγματα καλλιτεχνικής γραφής τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζεται το αφιέρωμα της στήλης ARS & VITA στο πιο δημοφιλές και πολυσυλλεκτικό Φεστιβάλ της χώρας μας.

Ο Νίκος Χατζόπουλος, o Τόμας Όστερμαϊερ και η χορογράφος Ιωάννα Πορτόλου υπογράφουν τρεις διαφορετικές οπτικές πάνω στην ανθρώπινη φύση, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την ουσία της ύπαρξης, την οικονομική κρίση, την απληστία μίας κοινωνίας εν καμίνω, αλλά και τα ατομικά κοινωνικοπολιτικά – υπαρξιακά αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου, που καθημερινά παλεύει με τους, έξωθεν & έσωθεν, δαίμονες του.

IWANNA PORTOLOU

Η χορογράφος Ιωάννα Πορτόλου

TOMAS OSTERMAYER

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ

Xatzopoulos-arthro

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χατζόπουλος


1. “Η ΠΑΣΙΕΝΤΖΑ” της Μαρίας Λαϊνά

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου

20-23 Ιουνίου 2015

Ας ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στο μαγικό κόσμο του Φεστιβάλ Αθηνών με την “Πασιέντζα” της Μαρίας Λαϊνά (…αγαπημένη συγγραφέας της στήλης με το έργο “ΤΟ ΝΟΗΜΑ” για πάντα χαραγμένο στο μυαλό και την ψυχή της γράφουσας…)  την οποία καλείται ν’ απεικονίσει σκηνικά ο Νίκος Χατζόπουλος, επιχειρώντας μία διείσδυση στα σκοτεινά μονοπάτια των ανθρώπινων σχέσεων, προκειμένου να εξερευνήσει τα μεγάλα διλήμματα που τις χαρακτηρίζουν. 

Ο σταθερά πρωτοποριακός σκηνοθέτης και τακτικός προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Αθηνών, τοποθετεί δύο άντρες σε ένα δωμάτιο. Ο ένας ρίχνει πασιέντζες, ο άλλος κοιτάει. Ποια είναι η σχέση τους; Οι λέξεις βρίσκουν και συνάμα χάνουν το νόημα τους και “ετούτη η πασιέντζα δεν βγαίνει”. Ένας άγνωστος εμφανίζεται και οι ισορροπίες διαταράσσονται. Ο άνθρωπος αυτός είναι “μία κάποια…λύσις”, όπως λέει χαρακτηριστικά κι ο ποιητής. Για μία ακόμη φορά ο υπέροχος, ρεαλιστικός και συνάμα βαθιά ποιητικός λόγος της Μαρίας Λαϊνά, αποτελεί την ιδανική βάση, για να στηθεί ένας κόσμος πέρα από κάθε λογική και ρεαλισμό, ένας κόσμος αρχετυπικός και ειρωνικά συμβολικός.

H PASIENTZA 2


” Η ΠΑΣΙΕΝΤΖΑ” της Μαρίας Λαϊνά

Σκηνοθεσία
Νίκος Χατζόπουλος
 
Σκηνικά – Κοστούμια
Βασίλης Παπατσαρούχας
 
Φωτισμοί
Λευτέρης Παυλόπουλος
 
Σύνθεση ήχων
Λεωνίδας Μαριδάκης
 
Βοηθός σκηνοθέτη
Νικήτας Αναστόπουλος
 
Ερμηνεύουν
Άλφα – Αργύρης Ξάφης
Βήτα – Κώστας Βασαρδάνης
Άγνωστος – Νίκος Χατζόπουλος
Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου
20-23 Ιουνίου 2015
21:00

Τιμές εισιτηρίων

20€
15€ (φοιτητικό, μειωμένο)
5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ)

H PASIENTZA

“Η ΠΑΣΙΕΝΤΖΑ” της Μαρίας Λαϊνά σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου


2. Schaubühne Berlin – Τόμας Όστερμαϊερ

“ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ” της Λίλλιαν Χέλλμαν

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, Κτίριο Δ

19-21 Ιουνίου 2015

Little_foxes_1_2015

“ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ” (LITTLE FOXES – 1941) της Λίλλιαν Χέλλμαν, σε σκηνοθεσία Τόμας Όστερμαϊερ: Nina Hoss, Andreas Schröders, Iris Becher, Mark Waschke, Jenny König ©Arno Declair

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι με την δεύτερη θεατρική παράσταση που ξεχωρίσαμε, την οποία υπογράφει σκηνοθετικά ο αγαπημένος καλλιτέχνης του Φεστιβάλ Αθηνών Τόμας Όστερμαϊερ. Οι “ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ” (1941) της Λίλλιαν Χέλλμαν, θα ζωντανέψουν στην σκηνή του Κτιρίου Δ της Πειραιώς 260, από τις 19 έως και τις 21 Ιουνίου 2015. Η Αμερικανίδα συγγραφέας και κοινωνική ακτιβίστρια στηλιτεύει μέσα απ’ το προναφερόμενο έργο την απληστία μίας παρηκμασμένης κοινωνίας, που ταυτίζει την ευτυχία με το κυνήγι του χρήματος και ο διεθνούς φήμης Γερμανός σκηνοθέτης μεταφέρει τη δράση, από τον αμερικανικό Νότο των αρχών του περασμένου αιώνα, στο σήμερα.

Με το κοφτερό νυστέρι του ρεαλισμού, ο παγκοσμίου φήμης Γερμανός καλλιτέχνης, διαπερνά την επιφάνεια των πραγμάτων για να αποκαλύψει, μέσω των έξοχων ερμηνειών των ηθοποιών της Σαουμπύνε, την εσωτερική ζωή των προσώπων και την επίδραση του οικονομικού ανταγωνισμού στους ανθρώπινους χαρακτήρες και τις αντίστοιχες συμπεριφορές που αυτός γεννάει και υποθάλπει.


“ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ” (LITTLE FOXES – 1941) της Λίλλιαν Χέλλμαν

Στα Γερμανικά με Ελληνικούς υπέρτιτλους

Σκηνοθεσία

Thomas Ostermeier
 
Σκηνογραφία
Jan Pappelbaum
 
Κοστούμια
Dagmar Fabisch
 
Μουσική
Malte Beckenbach
 
Δραματουργία
Florian Borchmeyer
 
Φωτισμός
Urs Schönebaum
 
Ερμηνεύουν
Birdie Hubbard – Ursina Lardi
Oscar Habbard – David Ruland
Leo Hubbard – Moritz Gottwald
Regina Giddens – Nina Hoss
William Marshall – Andreas Schröders
Ben Hubbard – Mark Waschke
Alexandra Giddens – Iris Becher
Horace Giddens – Thomas Bading
Addie – Jenny König
Πειραιώς 260, Κτίριο Δ
19-21 Ιουνίου 2015
21:00

Διάρκεια 135′

Τιμές εισιτηρίων

25€
20€ (μειωμένο)
15€ (φοιτητικό,)
5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ)
Little_foxes_2_2015 2

“ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ” της Λίλλιαν Χέλλμαν σε σκηνοθεσία Τόμας Όστερμαϊερ: Ursina Lardi, Nina Hoss ©Arno Declair


3. “ΔΑΣΟΣ & Taboo”

Ομάδα Χορού Griffón – Ιωάννα Πορτόλου

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, Κτίριο Ε

29-30 Ιουνίου 2015

Griffon_4

“Δάσος & Τaboo” Ομάδα Χορού Griffón – Ιωάννα Πορτόλου

Το σημερινό αφιέρωμα της στήλης στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών (Ιούνιος 2015) ολοκληρώνεται με την παράσταση χορού που συνυπογράφουν η Ομάδα Griffón και η χορογράφος Ιωάννα Πορτόλου, η οποία φέρει τον διφορούμενο τίτλο “ΔΑΣΟΣ & Taboo”. Ένας άνδρας και μία γυναίκα, δύο χειροπιαστά ολοζώντανα πλάσματα μπαίνουν στο Δάσος, σε μία συμβολική βόλτα στο άγνωστο, με τα σκοτάδια και τα ξέφωτα. Στο κομμάτι του Ταμπού ανιχνεύονται βαθύτερα κοιτάσματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όταν πια καταλύονται τα όρια του αποδεκτού.

Η ματιά της Ιωάννας Πορτόλου εστιάζει σε μία δυαδική σχέση, χορογραφώντας δύο ντουέτα που φωτίζουν διαφορετικές όψεις της συνύπαρξης. Με εργαλεία το σώμα, την κίνηση και το ρυθμό, έμφαση στο ουσιώδες, αποδοχή του διαφορετικού και κυρίως εμπιστοσύνη στη χημεία των δύο ερμηνευτών – Σεσίλ Μικρούτσικου & Γιάννης Νικολαϊδης – η χορογράφος στην ουσία ανατέμνει και λιγότερο αναπαριστά.


“ΔΑΣΟΣ & Taboo”

Χορογραφία

Ιωάννα Πορτόλου
 
Μουσική
Αντώνης Π.
 
Κοστούμια
Ιωάννα Τσάμη
 
Φωτισμοί
Τάσος Παλαιορούτας
 
Ερμηνεύουν
Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαϊδης
Πειραιώς 260, Κτίριο Ε
29-30 Ιουνίου 2015
21:00

Διάρκεια 60′

Τιμές εισιτηρίων

15€
10€ (φοιτητικό, μειωμένο)
5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ)
 
Griffon_6 2

Εκτός απ’ την παράσταση “ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ” που είναι ήδη sold out, προλαβαίνετε ακόμα να εξασφαλίσετε θέσεις για τις δύο ελληνικές παραστάσεις θεάτρου και χορού αντίστοιχα, τις οποίες υπογράφουν ο Νίκος Χατζόπουλος και η Ιωάννα Πορτόλου (…εξίσου αντίστοιχα…).

Θέατρο, χορός, διεθνείς συμπαραγωγές…
Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2015 είναι μόνο στην αρχή.
Μην χάσετε τη συναρπαστική συνέχεια, έτσι όπως θα αποτυπώνεται στην πολιτιστική στήλη ARS & VITA και το Ηλεκτρονικό Περιοδικό για τις Τέχνες & τον Πολιτισμό “Αλλιώς”