Tags

photobynikosstathopoulos2

“ΑΤΡΕΙΔΕΣ: τετράδια κρίσης”  φωτογραφίες: Μαρίλια Φωτοπούλου Νίκος Σταθόπουλος


Γγράφει & επιμελείται

η Λίλα Παπαπάσχου

10501827_10202807133112788_2181839448895293073_n


Το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού BETON7 BETON 7 LOGO 2  ενώνει τις δημιουργικές του δυνάμεις με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης IMK LOGO  για να μας παρουσιάσουν για έξι μόνο παραστάσεις:  

4, 5, 6, 7, 8 & 26 Νοεμβρίου 2015

μία πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή καλλιτεχνική σύμπραξη-σύνθεση, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στο διαδραστικό θέατρο και αφυπνίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική μας συνείδηση. 

Η παράσταση “Ατρείδες: τετράδια κρίσης” θα πραγματοποιηθεί  στο πλαίσιο του προγράμματος Arts for Social Development της EUNIC  και μέρος των χρημάτων θα δοθούν στο φορέα ΜΕΤΑδραση για τη βοήθεια και την προστασία της εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, καθώς επίσης και στο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Α’ ΑΘΗΝΑΣ που υποστηρίζει τη βοήθεια των μεταναστών στην ενσωμάτωση τους στην Ελλάδα.

atreides4

“ΑΤΡΕΙΔΕΣ”:τετράδια κρίσης” φωτογραφίες: Μαρίλια Φωτοπούλου Νίκος Σταθόπουλος

Στην ουσία η προαναφερόμενη πειραματική, θεατρική πρωτοβουλία, της οποίας τη δραματουργία, τη σύλληψη και την δραματουργική επεξεργασία υπογράφει η Ραφίκα Σαουίς  – ερμηνεύοντας παράλληλα μαζί  με τη Δήμητρα Δρακοπούλου –  αποτελεί μία διαδρομή στην ιστορία της κρίσης στην Ελλάδα. Κρίση ταυτότητας, κρίση υπαρξιακή και εντέλει κρίση οικονομική… 

Στόχος της παράστασης είναι με αφορμή την Ηλέκτρα, την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την Ιφιγένεια η εν Αυλίδι και τις Τρωάδες του Ευριπίδη, την Ορέστεια και τους Πέρσες του Αισχύλου, να ανοίξει ένας διάλογος βασισμένος στην πολιτική υπόσταση των έργων, σε άμεση σχέση και σύνδεση με αυτά που μας απασχολούν σήμερα στη χώρα μας. Όλη η παράσταση είναι μια μεγάλη οπτικοακουστική εγκατάσταση, στην οποία εντάσσονται οι θεατές και αλληλεπιδρούν με τους ερμηνευτές. Στην πολυεπίπεδη σκηνική σύνθεση, συμμετέχουν παιδιά μεταναστών. Την παράσταση θα προαναγγείλει ένα έργο video art του Νίκου Σταθόπουλου, για τους άστεγους, θύματα της οικονομικής κρίσης, με τίτλο: “Athens Omonoia, 2011”.

photobynikosstathopoulos1

“ΑΤΡΕΙΔΕΣ: τετράδια κρίσης” φωτογραφίες: Μαρίλια Φωτοπούλου Νίκος Σταθόπουλος

Πόσο έχει αλλάξει πραγματικά η ιστορία των Ατρειδών; Η παράσταση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Κακογιάννη, στηρίζεται θεματολογικά και αποτελεί  εξέλιξη της πειραματικής παράστασης “Ριπές”, η οποία έχοντας στοιχεία από θέατρο –ντοκουμέντο στα έργα του Σοφοκλή «Αντιγόνη» και «Ηλέκτρα» και Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», παρουσιάστηκε με επιτυχία σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, στο Θέατρο ΟΥΗΛ στις 17,18 & 19 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της διεκδίκησης του τίτλου της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας. 

atreides6 (1)

“ΑΤΡΕΙΔΕΣ: τετράδια κρίσης” φωτογραφίες: Μαρίλια Φωτοπούλου Νίκος Σταθόπουλος

Με γνώμονα και οδηγό τη διάθεση καλλιτεχνικού πειραματισμού των συντελεστών, σε συνδυασμό με την πρόθεση τους να ευαισθητοποίησουν ένα ευρύτερο κοινό, σχετικά με το “καυτό” ζήτημα της κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικής “κρίσης” και των συνεπειών της παγκοσμίως, απώτερος σκοπός της προαναφερόμενης θεατρικής, κινηματογραφικής, φωτογραφικής και συνάμα κοινωνικής δράσης, είναι να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της αλληλεγγύης στις σημερινές κοινωνίες και ο προβληματισμός πάνω στην ιστορική συνέχεια. Επιπρόσθετα, η προοπτική της δεν περιορίζεται στην παρουσίαση σε καθαρά θεατρικούς χώρους, αλλά και σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται διάφορες συλλογικότητες. Ένας πειραματισμός που εντάσσεται, επίσης, στα όρια της αρχαίας τραγωδίας.

Το Κέντρο Τεχνης & Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7 και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης δίνουν το καλό παράδειγμα, κάνοντας τη διαφορά στο εγχώριο καλλιτεχνικό μας γίγνεσθαι, που ενίοτε βρίθει ανούσιων ανταγωνισμών και καλά καμουφλαρισμένων εγωϊσμών, σε μία εποχή που πρέπει να καταστεί όσο το δυνατόν πιο σαφές, ότι η μόνη πραγματική δύναμη βρίσκεται στον ουσιαστικό διάλογο, την ανθρώπινη συνεργασία και τη δημιουργική συνύπαρξη. 

photobynikosstathopoulos3

“ΑΤΡΕΙΔΕΣ: τετράδια κρίσης” φωτογραφίες: Μαρίλια Φωτοπούλου Νίκος Σταθόπουλος

Συντελεστές

Δραματουργία- Σύλληψη: Ραφίκα Σαουίς

Ερμηνεύουν οι : Ραφίκα Σαουίς – Δήμητρα Δρακοπούλου Κείμενα: Ηλέκτρα|Σοφοκλή, Ορέστεια|Αισχύλου, Ιφιγένεια εν

Αυλίδι|Ευριπίδη, Αίαντας|Σοφοκλή, Εκάβη|Ευριπίδης, Τρωάδες|Ευριπίδης

Σκηνοθεσία: Ραφίκα Σαουίς – Νίκος Σταθόπουλος – Δήμητρα Δρακοπούλου

Σκηνικά: Νίκος Σταθόπουλος

Δραματουργία Οπτικοακουστικού υλικού : Άρης Χατζηστεφάνου

Μοντάζ- Ηχητικό μιξάζ- Μάνθος Σάρδης, Λεωνίδας Παπαφωτίου

Βοηθός Σκηνοθέτη- Κατερίνα Καττάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Σταθόπουλος

Στα γυρίσματα συνεργάστηκαν οι:

Διεύθυνση Φωτογραφίας – Ολυμπία Μυτιληναίου

Α’ βοηθός κάμερας- Καλλιόπη Πέρδικα

INFO
Ημερομηνία: 4,5,6,7,8 Νοεμβρίου 2015
Ώρα: 21:00
Διάρκεια: 55 λεπτά

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΑΙΘΟΥΣΑ BLACK BOX

Πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων: (Αναλυτική version)
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)

Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση

Αγορά με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην ιστοσελίδα του
Ιδρύματος http://www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου),         Ticket Services

Ωρ. λειτουργίας: Δευ. & Τετ. 09:00 – 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 – 20:00, Σαβ. 10:00 – 14:00
Εισιτήρια προπωλούνται και σε επιλεγμένα καταστήματα Forthnet (Πειραιά, Καλλιθέας (Θησέως), Αιγάλεω, Συντάγματος, Γλυφάδας, Αμαρουσίου, Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης)

atreides3

“ΑΤΡΕΙΔΕΣ: τετράδια κρίσης” Φωτογραφίες: Μαρίλια Φωτοπούλου Νίκος Σταθόπουλος

ΦΟΡΕΑΣ ΜΕΤΑδραση

Η ΜΕΤΑδραση, επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2009 με πρωταρχικό στόχο τη στήριξη της διαχείρισης των μεικτών μεταναστευτικών ρευμάτων, με τρόπο που να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας.
Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην υποστήριξη της εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων ανηλίκων, η ΜΕΤΑδραση υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις:
Συνοδεία ασυνόδευτων ανηλίκων από κέντρα κράτησης σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Νομική στήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων και προσωρινή φιλοξενία σε οικογενειακό περιβάλλον.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Arts for Social Development που οργανώνεται από την EUNIC (European Union National Institutes for Culture) H EUNIC (European Union National Institutes for Culture) έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία συνεργασιών και δικτύων επικοινωνίας, τη βελτίωση και προώθηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας, τη κατανόηση ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες και την ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου και συνεργασίας. Στο πρόγραμμα Arts for Social Development, συμμετέχουν το British Council, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, η Νορβηγική πρεσβεία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο, το Σπίτι της Κύπρου και το Σουηδικό Ινστιτούτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ATREIDES TETRADIA KRISIS