Tags

104170-janusz_korczak_in_the_ghetto

Ο παδίατρος, παιδαγωγός & συγγραφέας Γιάνους Κόρτσακ  (Janusz Korczak, 22 Ιουλίου 1878 ή 1879 – 5 Αυγούστου1942)


γράφει & επιμελείται 

η Λίλα Παπαπάσχου

1597078_10202036653051268_935577348_o


Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης LOGO DHPETHE KOZANIS   παρουσιάζει από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Πόρτα theatro-portaκαι με την συνεργασία του Συνηγόρου του Παιδιού  και της UNICEF, το συγκλονιστικό έργο “Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ;” του πολυβραβευμένου συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέγκ. 

Τη μετάφραση του έργου “Dr Korczak’s example” του Ντέιβιντ Γκρεγκ, υπογράφει η Ξένια Καλογεροπούλου – η δημοφιλής ηθοποιός διαθέτει πολλές περγαμηνές στο παιδικό θέατρο – τη δραματουργική επιμέλεια ο Θωμάς Μοσχόπουλος και τη σκηνοθεσία η Άννα Μιχελή, ενώ παίζουν οι ηθοποιοί: Ρομπέρτα Βέγκα, Τάσος Δημητρόπουλος, Δαυίδ Μαλτέζες, Μιχάλης Μιχαλακίδης και Αλκιβιάδης Μπακογιάννης. Το πραναφερόμενο έργο του σκωτσέζου συγγραφέα έχει μεταφραστεί και παιχτεί ήδη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες σε σχολεία, θέατρα, ακόμα και ραδιόφωνα και έχει βρει ανταπόκριση τόσο στο παιδικό και νεανικό κοινό, όσο και στους ενήλικες.

XENIA KALOGEROPOULOU 2

Η γνωστή ηθοποιός και “στυλοβάτης” του παιδικού θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου

Οι παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά για τους μαθητές των σχολείων της ευρύτερης περιοχής, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015, θα παρουσιαστεί στο κοινό στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης, παρουσία του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γιώργου Μόσχου.

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με την Ξένια Καλογεροπούλου, την σκηνοθέτη του έργου Άννα Μιχελή και το Συνήγορο του Παιδιού, Γιώργο Μόσχο. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν επίσης: η ψυχολόγος και Διευθύντρια της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης, Ευαγγελία Μαστοροδήμου και εκπρόσωπος από τη μη Κυβερνητική οργάνωση Άρσις, παράρτημα Κοζάνης. Τη συζήτηση θα συντονίζει η Ελένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης

GIORGOS MOSXOS

Ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση θα συνοδεύεται από ειδικό εκπαιδευτικό υλικό που θα προσφέρεται στους εκπαιδευτικούς πριν και μετά, σαν ένα πολύτιμο βοήθημα για χρήση εντός της σχολικής αίθουσας. Όλες οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας, θα παρουσιαστούν στα τέλη Μαϊου σε ειδική εκδήλωση, με το τέλος των παραστάσεων στην Αθήνα, καθώς και θα συνεχιστούν στο Θέατρο Πόρτα. 

Οι παιδαγωγικές ιδέες του Κόρτσακ, αλλά και τα όσα εφάρμοσε στο ορφανοτροφείο του, αν και αποτέλεσαν τη βάση για τη διαμόρφωση των σημερινών μας ιδεών σε σχέση με τα παιδιά και την διαπαιδαγώγηση τους, θεωρούνται ακόμα και σήμερα πρωτοπόρες και ριζοσπαστικές. Ο γνωστός, σκωτσέζος συγγραφέας Ντέιβιντ Γκρεγκ θέλησε να χρησιμοποιήσει τις ιδέες αυτές σε ένα πλαίσιο προβληματισμού τόσο των παιδιών, όσο και των εκπαιδευτικών και των γονέων. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία που αφηγείται το έργο του Γκρεγκ μέσα στο περιβάλλον του γκέτο, ο ιδεαλισμός του Κόρτσακ και η απόλυτη πίστη του στη δυνατότητα του ανθρώπου για το καλό, έρχονται αντιμέτωπα με τη δυνατότητα της ανθρώπινης φύσης για το χειρότερο κακό. Το ερώτημα που διατρέχει το έργο και κατ’ επέκταση την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και μιλάει κατευθείαν στην καρδιά των παιδιών είναι:

“Όταν έρθουμε αντιμέτωποι με την καταπίεση και την αδικία αντιστεκόμαστε επιθετικά και υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας όπως ο Άντζιο; Ή αντιστεκόμαστε με το παράδειγμα μας; Με την άρνηση μας να επηρεαστούμε από τον κυνισμό και τη διαφθορά; Με την επίκληση του καλού;”

2015.11.07_Korczak_Dipethe02331-200x170

Στιγμιότυπο από την παράσταση

Σε μία εποχή που καθημερινά γίνονται ολοένα και πιο έκδηλα τα κενά στην παιδεία – ειδικά η σχολική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων που αποτελεί θεμέλιο λίθο στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και μετέπειτα σκεπτόμενων και ενεργών πολιτών βάλλεται από παντού – πρωτοβουλίες σαν αυτή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης μας βρίσκουν αρωγούς και συμπαραστάτες και πραγματικά ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλοι καλλιτέχνες, δημόσιοι & ιδιωτικοί οργανισμοί και λοιποί αρμόδιοι φορείς το παράδειγμά τους, προσφέροντας στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα πνευματικά εφόδια, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν έναν κόσμο ατελή και σε πολλές περιπτώσεις αδυσώπητο ή όπως λέει και ο Γιάνους Κόρτσακ

“τα εκπαίδευσα για έναν τέλειο κόσμο. Πως θα επιβιώσουν σε αυτόν εδώ;”

2015.11.07_Korczak_Dipethe02211

Στιγμιότυπο από την παράσταση


Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Δραματουργική επιμέλεια: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνοθεσία: Άννα Μιχελή                                                     Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Σκηνικά: Ευαγγελία  Θεριανού
Κουστούμια: Κλαιρ Μπρέσγουελ
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Με τους: Ρομπέρτα Βέγκα, Τάσο Δημητρόπουλο, Γιάννη Καραούλη, Γιάννη Κλίνη, Άλκη Μπακογιάννη

Πρώτη παράσταση στην Αθήνα: Δεκέμβριος 2015
Πρώτη παράσταση στην Κοζάνη: Νοέμβριος 2015
Σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης

*Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

                  

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS  

«Το Δώρο» δωρίζεται και η αγάπη χαρίζεται 10/9 στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης

http://www.porta-theatre.gr/

http://www.0-18.gr/

https://www.unicef.gr/