ΦΩΤΟΓΡΑΦΙ;Α ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ 1


γράφει ο Χρήστος Σούτος

10293820_10205219222253509_3216743146227026184_o


Παρίσι Παρασκευή 13/11 του τρέχοντος έτους. Μια συνηθισμένη Παρασκευή για την όμορφη γαλλική πρωτεύουσα. Κόσμος γεμίζει τις πλατείες, τα μαγαζιά, τους δρόμους, τα καφέ, τα εστιατόρια. Πολιτιστικές δράσεις, συναυλίες, εκθέσεις, δρώμενα σε όλο το μήκος της πόλης σε εξέλιξη. Μια πόλη πολύχρωμη, πολυπρόσωπη, πολυπολιτισμική, κουλτούρες από όλο το κόσμο συνυπάρχουν αρμονικό σε ένα σφιχταγκάλιασμα, που όμοιο του δύσκολα συναντάς. Ένα πολύβουο μελίσσι. Την ίδια μέρα στο περίφημο και επιβλητικό Stade de France οι εθνικές ομάδες Γαλλίας και Γερμανίας έδιναν μεγάλο φιλικό αγώνα προάγγελο της τεράστιας διοργάνωσης του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης το επόμενο καλοκαίρι στη γαλλική πρωτεύουσα.

Και ξαφνικά ΣΟΚ!!!!!!!!. Στην αρχή αντικρουόμενες πληροφορίες για κάποιες εκρήξεις περιμετρικά του γηπέδου. Δειλά δειλά κάνουν την εμφάνιση τους πληροφορίες για επιθέσεις σε διάφορα σημεία. Ξένα και τοπικά μέσα ενημέρωσης μετά από λίγη ώρα αρχίζουν να μιλούν για πολλαπλά χτυπήματα που κρύβουν οσμή τρομοκρατίας και πιθανό οργανωμένο σχέδιο. Κανείς δεν θέλει να ξεστομίσει αυτό που όλοι σκέφτονται. Τα γεγονότα όμως είναι καταιγιστικά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ 2

φωτογραφία αρχείου

Η καρδιά της Ευρώπης, η πόλη του φωτός, η Γαλλία είναι ανοχύρωτη στο έλεος των τρομοκρατών μαχητών του ISIS. Οι φράσεις από τους απεσταλμένους των μεγάλων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών δικτύων βγαίνουν με δυσκολία και προκαλούν τρόμο. Το ισλαμικό χαλιφάτο μέσω των μαχητών του ” πάτησε” πόδι στον δυτικό κόσμο. Ο φόβος είναι εδώ, μας χτυπάει την πόρτα. Η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα είναι πια η ίδια. Ο κόσμος άλλαξε και η εικόνα σοκάρει. Λίγες μέρες μετά το Παρίσι, αναβάλλεται ποδοσφαιρικός αγώνας στην Γερμανία, στο Ανόβερο, υπό τον φόβο νέου χτυπήματος. Οι Βρυξέλλες μοιάζουν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε σαν έρημη πόλη. Στρατός στους δρόμους, κάτοικοι στα σπίτια τους, η ηρεμία αναζητείται.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ 3

φωτογραφία αρχείου

Τι περιλαμβάνει η επόμενη μέρα; Συνεχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού κράτους από το σύνολο των ισχυρών του κόσμου. Η.Π.Α, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και λοιποί σύμμαχοι θα επιτεθούν, όπως δηλώνουν, πάση δυνάμει κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Από κοντά και η Ρωσία του Πούτιν, που πρώτη επλήγη από την δράση των τζιχαντιστών, με την ανατίναξη του αεροπλάνου που στοίχισε την ζωή σε τόσους αθώους πολίτες. Από την άλλη οι τρομοκράτες με κάθε ευκαιρία απειλούν. Οι πολίτες φοβούνται πια, σε πολλές πόλεις, να κάνουν τα αυτονόητα. Η αλήθεια όμως βρίσκεται αλλού. Το ισλαμικό χαλιφάτο το εξέθρεψαν και το γιγάντωσαν οι σημερινοί διώκτες του με την πολιτική τους. Όσο εξυπηρετούσε τα σχέδια τους ήταν καλά. Όσο ο ISIS σκότωνε μικρά παιδιά και αμάχους στη Συρία δεν υπήρχε πρόβλημα. Τις εικόνες αυτές τις έβλεπαν τρώγοντας μπροστά σε μια ανοικτή τηλεόραση.  Τώρα που είναι στις αυλές τους αλλάζουν ρότα  Το παραμύθι έχει πια δράκο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ 4

φωτογραφία αρχείου

Όταν εδώ και καιρό αφήνεις την εν λόγω οργάνωση να δρα ανεξέλεγκτα και να βρίσκει πόρους όχι μόνο φταις αλλά είσαι και συνένοχος. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις έναν άνθρωπο που είναι αποφασισμένος να πεθάνει. Η λύση σε καμία περίπτωση δεν φαντάζει και δεν είναι απλή. Πρέπει να κοπεί η χρηματοδότηση του χαλιφάτου με κάθε τρόπο. Ο τρόμος και ο φόβος είναι εδώ. Ο κακός τους ξάδελφος ο ρατσισμός επίσης. Δεν θα νικήσουν όμως. Όλοι μας έχουμε ευθύνη να μην το επιτρέψουμε αυτό. Στην καθημερινότητα μας, στις δουλειές μας, στις επαφές μας. Ο απλός πρόσφυγας δεν είναι τρομοκράτης. Είναι άνθρωπος ξεριζωμένος από την εστία του και ζητά βοήθεια που οφείλουμε να του δώσουμε. Η ευθύνη των αρχών, όμως, να ξεχωρίσουν τον πιθανό τρομοκράτη από τον ταλαιπωρημένο πρόσφυγα παραμένει μεγάλη. Υπομονή σε όλους μας.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 4

φωτογραφία αρχείου