Tags

tessera-podia-trapeziou 1

Γύρω – γύρω όλοι και στη μέση…ο “απέθαντος”πατέρας


γράφει & επιμελείται 

η Λίλα Παπαπάσχου

1597078_10202036653051268_935577348_o


Είχα πολύ καιρό να πάω στο Θέατρο ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ. Για λόγους που δεν μπορώ να σας διευκρινίσω, δεν βρισκόταν τελευταία στις πρώτες μου “θεατρικές” επιλογές. Η αφορμή για να ξαναπάω μετά από ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, δόθηκε με την πρεμιέρα της παράστασης “ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ”, που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του σπουδαίου νεοέλληνα συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη και ανεβαίνει σε αθηναϊκή σκηνή μετά από 4ο ολόκληρα χρόνια, από το πρώτο του ανέβασμα. 

Ο ηθοποιός Γιώργος Δάμπασης έδωσε νέα σκηνοθετική πνοή σε ένα έργο που – όπως τα περισσότερα εκείνης της εποχής – βρίθει ηθογραφικών αναφορών, τυπικών (…και αρχετυπικών…)  ανθρώπινων συμπεριφορών και γλαφυρά σκιαγραφημένων χαρακτήρων.  Έχοντας στη διάθεση του μία πλειάδα νέων και ταλαντούχων ηθοποιών και ως υποκριτικό ατού τη σαρωτική παρουσία μίας έμπειρης και εξαιρετικά ταλαντούχας ηθοποιού όπως η Ντίνα Μιχαηλίδη (…η στήλη ARS & VITA βρέθηκε Προσωπο-κεντρικά με τη γνωστή ηθοποιό και η συνέχεια προσεχώς επί της οθόνης….) κατάφερε να αναδείξει τα κωμικά στοιχεία που ενυπάρχουν στο καυστικότατο κείμενο του Καμπανέλλη, παρουσιάζοντας μία ισορροπημένα ανισόρροπη θεατρική παράσταση, πλήρως εναρμονισμένη με το δικό μας – εξίσου (δια)ταραγμένο – σήμερα.

TESSERA PODIA TRAPEZIOU 3

Ασθενείς και συνοδοιπόροι;…

Επτά αδέλφια,  τρεις γυναίκες και τέσσερις άντρες, σχηματίζουν ένα γαϊτάνακι ανθρώπινων παθών, γύρω από τον “μονίμως” ετοιμοθάνατο πατέρα που αποτελεί διαχρονικό σύμβολο δύναμης και εξουσίας και καταδυναστεύει τις ζωές τους, ακόμη κι από το νεκροκρέβατο του. Ανελέητες ραδιουργίες και λυσσαλέοι καυγάδες, αλληλοκατηγορίες, απληστία, κυνισμός και φυσικά η εξασφάλιση ενός ηγετικού πόστου, αποτελούν το βασικό δραματουργικό κάδρο, μέσα στο οποίο τοποθέτησε ο Γιώργος Δάμπασης τους ηθοποιούς του, με σκοπό να απογυμνώσει την ανθρώπινη φαυλότητα και παράλληλα να την στηλιτεύσει, χωρίς ωστόσο να καταφύγει σε διδακτισμούς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΠΑΣΗΣ

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Δάμπασης

Οι ηθοποιοί: Ιωάννα Ασημακοπούλου, Φώτης Λαζάρου, Κλεοπάτρα Μάρκου, Ηρώ Μπέζου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Πέτρος Σπυρόπουλος & Αλέξανδρος Σωτηρίου ενσάρκωσαν με επιτυχία  τα επτά παιδιά του πρώην ισχυρού και νυν ετοιμοθάνατου πατέρα, προσδίδοντας ο καθένας στο ρόλο του ξεχωριστές ποιότητες και ατομικά χαρακτηριστικά, τα οποία όμως κατά τη διάρκεια της παράστασης, ισοπεδώθηκαν έντεχνα από το σκηνοθέτη, προκειμένου να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί ακόμα και ο πιο ακέραιος χαρακτήρας να “διαφθαρεί”, υπό το βάρος κοινωνικών επιταγών, αλλά και εξαιτίας της ίδιας της βιολογίας του, η οποία τον καθιστά επιρρεπή στο εκάστοτε οικονομικό δέλεαρ, που συνήθως συνεπάγεται και την ισχύ της εξουσίας.

TESSERA PODIA TRAPEZIOU 2

Επτά αδέλφια κατηγορούνται…

Αποτελεσματικότατη ήταν επίσης, η παρουσία της όμορφης και αέρινης Έυας Μιχαλά σε ρόλο – έκπληξη, αλλά όπως αναφέραμε νωρίτερα εμμέσως – πλην σαφώς – την παράσταση έκλεψε η Ντίνα Μιχαηλίδη υποδυόμενη την ολίγον σαλεμένη θεία, που πάντα βρίσκει τον τρόπο να φυτρώνει εκεί που δεν τη σπέρνουν, χαρίζοντας στην παράσταση μία “γλυκιά” αίσθηση αφέλειας και αθωότητας και στο κοινό την ευκαιρία να την χειροκροτήσει για άλλη μία φορά, υποκλινόμενο στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο και την ακομπλεξάριστη προσωπικότητα της.

ta_tessera_podia_tou_trapeziou_2

Η “πολυπρόσωπη” και πάντα ανατρεπτική Ντίνα Μιχαηλίδη

Η παράσταση του Γιώργου Δάμπαση βλέπει “ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από μία εντελώς νέα οπτική γωνία προτείνοντας μας να γελάσουμε με τα “χάλια¨των ηρώων και κατ’ επέκταση με τα δικά μας, γιατί ίσως έτσι ξορκίσουμε ευκολότερα το “κακό”, που καραδοκεί πάντα ή ακόμα χειρότερα το υποθάλπουμε μέσα μας. 

Τα Δευτερότριτα στο Θέατρο ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ αποκτούν καλλιτεχνικό νόημα, ενώ τα πάθη μίας ελληνικής οικογένειας (…παθογένειας…) ή για να το θέσουμε καλύτερα μίας ολόκληρης κοινωνίαςολοζώντανα μπροστά μας…τότε και τώρα και ας ευχηθούμε όχι για πάντα…

OLOS O THIASOS EPI SKHNHS

Όλος ο θίασος επί σκηνής…

 


Ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Δάμπασης
Σκηνικά/Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Επιμέλεια Κίνησης: Εύα Μιχαλά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θαλασσιά Αντωνοπούλου

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι ηθοποιοί :
Ιωάννα Ασημακοπούλου
Φώτης Λαζάρου
Κλεοπάτρα Μάρκου
Εύα Μιχαλά
Ντίνα Μιχαηλίδη
Ηρώ Μπέζου
Μιχάλης Τιτόπουλος
Πέτρος Σπυρόπουλος
Αλέξανδρος Σωτηρίου

Παραστάσεις : Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00                                         *(20 παραστάσεις)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 14 ευρώ γενική είσοδος /8 ευρώ για φοιτητές και ανέργους
Θέατρο «Τζένη Καρέζη» Ακαδημίας 3, τηλ.2103636144/τηλ.2103644921

ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

http://www.theatrotzenikarezi.com/