Tags

France Regional Elections

French far-right party leader Marine Le Pen, right, kisses her niece, far right National Front party regional leader for southeastern France, Marion Marechal Le Pen, during a meeting in Nice, southeastern France , Friday, Nov. 27, 2015. Regional elections are taking place next month in which the far right National Front is hoping to increase its political power, in part by capitalizing on tensions over waves of migrants in Europe this year. The first round of the regional elections will take place on Dec. 6, 2015. (AP Photo/Lionel Cironneau)


γράφει ο Χρήστος Σούτος

10293820_10205219222253509_3216743146227026184_o


Κυριακή βράδυ και κάθομαι μπροστά στην τηλεόραση να δω τα νέα της ημέρας. Μου είχε διαφύγει τελείως από το μυαλό, ότι σε μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν περιφερειακές εκλογές. Οι Γάλλοι είχαν προσέλθει στις κάλπες για να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο με σκοπό να εκλέξουν τους κατά τόπους άρχοντες τους. Στο πρώτο άκουσμα των αποτελεσμάτων από τον παρουσιαστή θεώρησα ότι δεν άκουσα καλά. Έλεγε πως το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν καταλάμβανε σε, τουλάχιστον, έξι από τις δεκατρείς συνολικά περιφέρειες της χώρας, την πρώτη θέση καταγράφοντας, όπως είναι φυσικό, ιστορικά υψηλά νούμερα. Άλλαξα κανάλι ασυναίσθητα να διασταυρώσω την είδηση λες και το προηγούμενο τηλεοπτικό δίκτυο είχε κάνει λάθος. Τα ίδια και εδώ. Αρχίζω να ψάχνω στο διαδίκτυο για να δω λεπτομέρειες του ” ιστορικού” θριάμβου. Μένω στήλη άλατος. Με ποσοστά από 27,2% έως 30,8%, εκεί που πρωτεύει, σε πιάνει τρέλα για να μην πω πανικός.

ZAN MARI LEPEN 1

Ζαν – Μαρί Λε Πεν – φωτογραφία αρχείου

Είναι δυνατόν, αναρωτιέσαι, να υπάρχουν τόσοι ακροδεξιοί σε μια χώρα με τόσες ελευθερίες, με τόσο μεγάλο το αίσθημα της αποδοχής της διαφορετικότητας, με τόσο έντονα δημοκρατικά αντανακλαστικά που χάνονται σε μακρινές εποχές του παρελθόντος, να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τόσο ακραίες απόψεις; Είναι δυνατόν σε μια χώρα που γέννησε την διανόηση και έδωσε τον διαφωτισμό στην Ευρώπη να τρέφονται τέτοια φασιστικά ιδεώδη στον κόρφο της; Είναι ποτέ δυνατόν στη χώρα που γέννησε τον Μοντεσκιέ, τον Ρουσώ, τον Ντιντερό και κυρίως τον πατέρα όλων των φιλοσόφων του αιώνα του, τον Βολταίρο ,να ζουν άτομα που πιστεύουν στον ακροδεξιό λόγο; Άραγε οι πολίτες που πήγαν και έδωσαν την ψήφο τους στο Εθνικό Μέτωπο την προηγούμενη Κυριακή αγνοούν πλήρως το εθνικό σύνθημα της πατρίδας τους, προερχόμενο από την Γαλλική Επανάσταση, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ;

Μετά το πρώτο σοκ προσπάθησα να βρω πιθανές εξηγήσεις και αίτια του φαινομένου. Όσο και αν έψαξα, όσο και αν βασάνισα το μυαλό μου, επικεντρώθηκα, κυρίως,  σε αυτά που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Ότι δηλαδή η οικονομική ανέχεια μεγάλης μερίδας των πολιτών σε συνδυασμό με τα κύματα μετανάστευσης που έρχονται με μορφή ριπής πολυβόλου όπλου, η μακροχρόνια ανεργία των νέων, η έλλειψη παιδείας και ιστορικής μνήμης και ο φόβος που έσπειραν τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Γαλλίας είναι η γενεσιουργός αιτία του φαινομένου. Τελικά είναι μόνο αυτά; Μήπως στην ούγια είμαστε ή κρύβουμε έναν κακό εαυτό, τον μικρό ρατσιστή, τον εθνικιστή, τον φασίστα, τον ομοφοβικό; Για κάποιους από εμάς ίσως και να ισχύει. Απλώς περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες πιέσεως και θερμοκρασίας, όπως μας μάθαιναν στο μάθημα της Χημείας στο σχολείο για τις αντιδράσεις, για να εκδηλωθεί.

marinelepen1_521_355 2

Μαρίν Λε Πεν – φωτογραφία αρχείου

Ο περισσότερος κόσμος μοιάζει παγωμένος μπροστά στο θέαμα. Δεν αντιδρά, δεν κινείται, δεν προσπαθεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του πλήθους, πίσω από τις κλειστές πόρτες των κλουβιών διαμερισμάτων που τον καταδίκασαν να ζει, πίσω από την ωμή καθημερινότητα που βιώνει. Έλα μωρέ τώρα, σου λέει ο άλλος, δεν είναι ίδιες οι εποχές με τον Β! Παγκόσμιο Πόλεμο και την άνοδο του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Σιγά μην γίνουν τα ίδια με τότε. Μέγα λάθος. Η ιστορία επαναλαμβάνεται είτε ως τραγωδία είτε ως φάρσα ανάλογα με τις περιστάσεις. Η Ευρώπη χάρη στις πολιτικές των ισχυρών της, ειδικά της Γερμανίας και της Γαλλίας, γίνεται ολοένα και πιο συντηρητική. Η ανθρωπότητα αρχίζει πάλι να εχθρεύεται τον ίδιο τον άνθρωπο. Οι αξίες του ουμανισμού φαίνονται σαν αδειανά πουκάμισα. Οι λαοί από μαχητές έχουν μετατραπεί σε καταναλωτικές κουράδες. Οι ηγέτες τους ενδιαφέρονται πιο πολύ για τους αριθμούς των οικονομιών των χωρών τους παρά για τους πολίτες τους. Τι μένει στο τέλος; Αφού έκαναν τους ανθρώπους αμόρφωτους, ανιστόρητους, ράθυμους και οκνηρούς χώρος για ανάπτυξη του αυγού της έχιδνας. Το αυγό, που πλέον πέρασε την εποχή της εκκόλαψης, έσκασε και το φίδι έκανε την εμφάνιση του. Τώρα είναι αργά για δάκρυα Στέλλα. Κινήσεις όπως αυτές των σοσιαλιστών στη Γαλλία, με την απόσυρση των υποψηφίων σε ορισμένες περιοχές, γίνονται χωρίς σχέδιο και υπό το κράτος του πανικού.

Δυστυχώς η νέα γενιά φασιστών είναι πιο εξελιγμένη. Βγαλμένη από τα χειρότερα σενάρια. Άνθρωποι που με το στυλ και το λόγο τους δεν τρομάζουν τον μέσο πολίτη. Που μεταφέρουν τη ρητορική του μίσους με τρόπο μειλίχιο και απλό. Που φαντάζουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Οι λέσχες του φασισμού δείχνουν πρόσωπο όμοιο με λέσχη τσαγιού ηλικιωμένων κυριών. Τα τάγματα θανάτου έχουν αντικατασταθεί από τα τάγματα ” προστασίας” των πολιτών από την απουσία και αδιαφορία του κράτους. Δεν έχουν ανάγκη να καλλιεργήσουν το φόβο και το μίσος αφού αυτό καλλιεργείται από τους φορείς της δημοκρατίας, την τέταρτη λεγόμενη εξουσία τα ΜΜΕ. Μοναδική σωτηρία η αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. Η λογική της ανάπτυξης και της ευημερίας του πληθυσμού με τη δημιουργία της νέας μεσαίας τάξης του μόνου, όπως είχαν καταλάβει οι μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγέτες του παρελθόντος, Μιτεράν, Παπανδρέου, Κολ, Πάλμε, θεματοφύλακα των συσχετισμών, των αρχών και των αξιών μιας δημοκρατικής σύγχρονης κοινωνίας των εθνών. Βοήθεια μας με τους πολιτικούς νάνους που έχουμε μπλέξει…..Καληνύχτα Ευρώπη……

Marion Marechal-Le Pen

Far right National Front party regional leader for southeastern France, Marion Marechal-Le Pen blows a kiss to supporters , at a meeting with supporters, after the first round of the regional elections, in Carpentras, southern France, Sunday, Dec. 6, 2015. French voters are casting ballots Sunday for regional leaders in an unusually tense security climate, expected to favor conservative and far right candidates and strike a new blow against the governing Socialists. (AP Photo/Claude Paris)