Tags
γράφει & επιμελείται
η Λίλα Παπαπάσχου
Ως ζωντανή αποτύπωση χαρακτηριστικής φωτογραφίας του Man Ray. Έτσι μας συστήθηκε η “παριζιάνα” Κίκι του Δημήτρη Οικονόμου ή μήπως να πω καλύτερα του Κωνσταντίνου Τσονόπουλου; Θα αποδώσω τη θεατρική “πατρότητα” της εκκεντρικής αυτής ηρωίδας και στους δύο, γιατί ναι μεν ο πρώτος υπογράφει το κείμενο της παράστασης και ο δεύτερος σκηνοθετεί, αλλά στην ουσία η παράσταση προέκυψε από τη δημιουργική σύμπραξη των δύο καλλιτεχνών, οι οποίοι λειτούργησαν αλληλοσυμπληρωματικά.
Ποια είναι όμως στ’ αλήθεια η Κίκι του Μοντπαρνάς; Τι σχέση έχει με την Alice Ernestine Prin (…2 October 1901 – 29 April 1953…); Πως κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο Queen of Montparnasse; Η Κίκι ή Άλις ή Βασίλισσα του Μοντπαρνάς, είναι μία προσωπικότητα άπιαστη, αντιφατική, πολυδιάστατη, αυτοκαταστροφική. Μία γυναίκα μοιραία, αινιγματική, ερωτική, αχαλίνωτη, συναρπαστική. Ένας άνθρωπος πηγαίος, αληθινός και συνάμα “τραυματισμένος”. Ένα παραμελημένο παιδί που ποτέ δε μεγάλωσε και στη συνέχεια προδόθηκε από τον σκληρό κόσμο των ενηλίκων, όπως συμβαίνει συνήθως με όσους αφήνονται χωρίς αναστολές, να γίνουν έρμαια ανθρώπων και καταστάσεων. Κι όλα αυτά με φόντο τη Γαλλία του 1920. Μία εποχή που τα όνειρα γίνονταν πραγματικότητα, μέσα από καλά κρυμμένους εφιάλτες.
Ο Κωνσταντίνος Τσονόπουλος, παρά το νεαρό της ηλικίας του (…η απόσταση από τη Γαλλία του 1920 έως την Ελλάδα του 2016 φαντάζει ούτως ή άλλως τεράστια…είναι όμως;) κατάφερε με τη βοήθεια της ηθοποιού Θάλειας Χαραρά να καθοδηγήσει σκηνοθετικά τη δημοφιλή ηθοποιό Νταίζη Σεμπεκοπούλου, σε έναν απαιτητικό μονόλογο με πολλές – εικαστικές & άλλες – αναφορές στα καλλιτεχνικά ρεύματα εκείνης της εποχής και τους αντίστοιχους – διάσημους – εκφραστές τους, μεταφέροντας στην σκηνή του Θεάτρου ΑΛΜΑ κάτι από την αύρα εκείνης της τόσο μαγευτικής και ταυτόχρονα απροσδιόριστα “σκοτεινής” περιόδου της πρόσφατης ιστορίας μας.

Η γνωστή ηθοποιός Νταίζη Σεμπεκοπούλου ως…Βασίλισσα του Μοντπαρνάς…
Μέσα από μία καταιγιστική αφήγηση – εξομολόγηση, η Νταίζη Σεμπεκοπούλου/ Κίκι μας μετέφερε στη Γαλλία και την Αμερική της εποχής του sex, drugs, jazz and alcohol, στα παιδικά της χρόνια, στους αναρίθμητους εραστές της, στην ελευθεριότητα μίας ελίτ καλλιτεχνών που ευθύνονται για μερικά από τα πιο ανατρεπτικά κινήματα της Τέχνης παγκοσμίως και φυσικά στο δικό της χαμένο όνειρο, το οποίο δεν είναι άλλο από τη μητρότητα.
Παρόλες όμως τις αντιξόοτητες της ζωής της, η Κίκι δεν το βάζει κάτω. Δεν μετατρέπεται ποτέ σ’ ένα μίζερο άνθρωπο. Ούτε καν όταν εξιστορεί τις πιο “μελανές” σελίδες της ζωής της. Δεν προσβλέπει στον οίκτο μας. Δεν διεκδικεί τη συμπόνια. Θέλει μόνο να μας εμφυσήσει την αγάπη της για τη ζωή, που για εκείνη αποτελεί μια διαρκή περιπέτεια, μία συνεχή ανατροπή, μία αέναη αναζήτηση της αλήθειας, της ηδονής, της αγάπης. Η Νταίζη Σεμπεκοπούλου, εντελώς “μεταμορφωμένη” εμφανισιακά, εντυπωσιακά θελκτική και με μία απαράμιλλη ενέργεια να αναβλύζει από κάθε κύτταρο του σώματός της, χορεύει, τραγουδά, τσαλακώνεται και ερμηνεύει με πάθος ένα υπαρκτό πρόσωπο, που απέκτησε στο πέρασμα του χρόνου, μυθικές διαστάσεις.

Η Νταίζη Σεμπεκοπούλου στο μαγικό κόσμο της ΚΙΚΙ / ΆΛΙΣ
Μαζί με την Κίκι της Νταίζης Σεμπεκοπούλου εμφανίζεται, στην ειδικά διαμορφωμένη – ώστε να θυμίζει μπουντουάρ – σκηνή του Θεάτρου ΑΛΜΑ, η Κατερίνα Δευτερέβου με το πιάνο της (…μουσική σύνθεση Στάθης Σούλης…) προσδίδοντας στην ατμόσφαιρα την απαραίτητη αισθαντικότητα και επενεργώντας καταλυτικά στον ψυχισμό της ηρωίδας – και των θεατών – ενώ παράλληλα συντελεί στην καταβύθιση της πολυπρόσωπης περσόνα που ακούει στο ψευδώνυμο “Κίκι”, στον εσώτερο και ως εκ τούτου καταπιεσμένο εαυτό της.
Μία παρέα νέων καλλιτεχνών, με τη σημαντική στήριξη του γνωστού και αγαπημένου ηθοποιού Γιάννη Βούρου, ο οποίος υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης και φυσικά την παρουσία της Νταίζης Σεμπεκοπούλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτόλμησαν να μεταφέρουν στο θέατρο κάτι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που θα επέβαλλε η εμπειρία τους ή έστω η κοινή λογική, παίρνοντας εις γνώση τους (…έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον…) ένα καλλιτεχνικό ρίσκο που ευτυχώς για εκείνους – αλλά και για εμάς- στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δικαίωσε. Σαφώς και υπάρχουν ορισμένες ενστάσεις σε σχέση με το συνολικό αποτέλεσμα και ενδεχομένως κάποιες επιμέρους δραματουργικές και σκηνοθετικές αδυναμίες, αλλά θα ήταν τουλάχιστον κακόβουλο να σταθεί κανείς σε αυτές, αγνοώντας τη φιλότιμη και ειλικρινή προσπάθεια του Δημήτρη Οικονόμου, του Κωνσταντίνου Τσονόπουλου, της Θάλειας Χαραρά και των εξίσου ταλαντούχων συνεργατών τους, να παρουσιάσουν στο αθηναϊκό κοινό μία διαφορετική πρόταση, που σίγουρα δεν πρέπει να περάσει ασχολίαστη (…θετικά…), πόσο μάλλον απαρατήρητη.

Δημήτρης Οικονόμου, Κωνσταντίνος Τσονόπουλος & Θάλεια Χαραρά…σχεδιάζοντας την Κίκι…
Η παράσταση “ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΚΙΚΙ”, κάθε Δευτέρα & Τρίτη, στις 21.15, στο Θέατρο ΑΛΜΑ (…έως και τις 9 Φεβρουαρίου…) αποτελεί ένα σύντομο, αλλά γεμάτο εικόνες ταξίδι σε μία εποχή όχι και τόσο μακρινή εντέλει, που ζωντανεύει με τρόπο απόλυτα σύγχρονο, μέσα από τη γλαφυρή απεικόνιση μίας ζωής παραδομένης στο λάθος…στο πάθος…στην σπατάλη…
Θα κλείσω το σημερινό αφιέρωμα της στήλης ARS & VITA με τη σκέψη που μοιράστηκε μαζί μου ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Τσονόπουλος και συνοψίζει το βασικότερο λόγο για τον οποίο θέλησε να ασχοληθεί με την ιστορία της συγκεκριμένης γυναίκας-συμβόλου, που δεν είναι άλλος από την ίδια την αγάπη της για τη ζωή και τις πολλαπλές εκφάνσεις της και μάλιστα σε καιρούς τόσο στείρους πνευματικά και άλλο τόσο στεγνούς συναισθηματικά, ιδεολογικά, κοινωνικοπολιτικά. Δεν μπορώ παρά να κατανοήσω τα κίνητρα του και να ευχηθώ στον ίδιο και τους συνεργάτες του...κάθε τους όνειρο να γίνει πραγματικότητα…
“ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΚΙΚΙ΄” του Δημήτρη Οικονόμου
σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Τσονόπουλος
* ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ARTNOIR
ΆΛΜΑ
Ακομινάτου 15-17 & Αγ. Κωνσταντίνου,Μεταξουργείο
Τηλ.: 2105220100
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΥΓΓΡΑΦΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΘΑΛΕΙΑ ΧΑΡΑΡΑ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΥΡΟΣ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ: Η ΝΤΑΙΖΗ ΣΕΜΠΕΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ: Η ΔΕΥΤΕΡΕΒΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: ΣΤΑΘΗΣ ΣΟΥΛΗΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: MILTOS COUTURE
ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ SUGAHTANK
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΆΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΥΖΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ARTNOIR
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΣΚΟΤΙΡΗΣ
http://theatroalma.gr/