Tags

off-off-2016-poster


γράφει & επιμελείται 

η Λίλα Παπαπάσχου 

13344678_10207376771070881_4310205194616205256_n

φωτογραφίες: Γιώργος Αγγελίδης

12325718_1521167161521999_594111080_o


Για όγδοο καλοκαίρι φέτος το θέατρο ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ παρουσιάζει το Off-Off Athens Festival 2016, με τη συμμετοχή νέων θεατρικών ομάδων που θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τη δουλειά τους, μέσα από ένα θεατρικό θεσμό που χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται, επιφυλάσσοντας στους ένθερμους και αφοσιωμένους θεατές του πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις.

Από τις 28 Μαΐου έως τις 28 Ιουνίου 2016, το αθηναΐκό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε 31 διαφορετικές παραστάσεις, που θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ, στο πλαίσιο ενός από τους βασικούς στόχους του χώρου, να φιλοξενεί νέες καλλιτεχνικές φόρμες και προβληματισμούς. Οι διαφορετικές αντιλήψεις των ομάδων για το θέατρο και την τέχνη γενικότερα, όπως και η συνάντησή τους με το θεατρόφιλο κοινό, δημιουργούν ένα κλίμα δημιουργικής αλληλεπίδρασης, άμιλλας και επικοινωνίας που συχνά μεταφέρεται “after hours” και στην αυλή του θεάτρου με τους συντελεστές των παραστάσεων να έρχονται σε άμεση επαφή με τους θεατές, τις άλλες ομάδες, αλλά και με επαγγελματίες του θεατρικού χώρου, δημιουργώντας ένα πραγματικό open showcase, εξωστρεφές και με έντονη επικοινωνιακή διάθεση.

Η στήλη ARS & VITA εισέβαλε (…με την καλή έννοια…) σε μία από τις πρόβες της παράστασης “ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΦΟΡΩΝ”, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του “αιρετικού” συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη και συνομίλησε με τους τέσσερις βασικούς συντελεστές της για έρωτα και για…θάνατο…

IMG_3119X

Η Μόνα αγαπάει τον Τόνυ και ζητά από την καλύτερή της φίλη να τον γνωρίσει. Όταν η Λίνα συναντά τον Τόνυ, ο πόθος ως απόλυτο κακό φωλιάζει μέσα της δηλητηριάζοντας την αθωότητα του παραδείσιου έρωτα. Καταραμένος, αδηφάγος, απροσμέτρητος, ο πόθος σπαράζει τα τρία πρόσωπα του έργου που παραπαίουν μέσα στο αδιέξοδο του πάθους τους. Ποιος θα βγει νικητής στο τέλος αυτής της ψυχοφθόρας αναμέτρησης; Μα φυσικά ο ίδιος ο έρωτας και το διαβρωτικό…αναπόδραστα σαγηνευτικό βέλος του…

Πάνω στον προαναφερόμενο δραματουργικό άξονα η θεατρολόγος και σκηνοθέτης Ζωρζίνα Τζουμάκα στήνει ένα παθιασμένο ερωτικό τρίγωνο συναποτελούμενο από δύο γυναίκες – την Καλλιόπη Μανδρέκα/ Μόνα και τη Βίκυ Μιχαλοπούλου/ Λίνα – και έναν άνδρα, τον Θοδωρή Τσουανάτο/Τόνυ, που είναι το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου των δύο ερωτευμένων γυναικών, οι οποίες μοιάζουν διατεθειμένες να τον διεκδικήσουν μέχρι τελικής πτώσης…ή μήπως ισχύει το αντίθετο;

Η παράσταση Διαδικασίες Διακανονισμού Διαφορών (…Work in progress…) στην ουσία αποτελεί μία περιδίνηση ερωτικού τριγώνου μέσα σε φαύλο κύκλο. Τρεις άνθρωποι αντιμέτωποι με τα πάθη τους. Τρία σώματα αντιμέτωπα με τον πόθο. Τρεις ψυχές αντιμέτωπες με τους φόβους και τις ενοχές τους. Τρεις καρδιές που χτυπούν στο ρυθμό του έρωτα, που σ’ αυτήν την περίπτωση όμως θυμίζει περισσότερο ένα παιχνίδι του μυαλού, παρά μία συναισθηματική διαδικασία.

Χωρίς περαιτέρω αναλύσεις και αντί άλλου επιλόγου, σας αφήνουμε με την Καλλιόπη Μανδρέκα, τη Βίκυ Μιχαλοπούλου, τον Θοδωρή Τσουανάτο και φυσικά την σκηνοθέτη της παράστασης Ζωρζίνα Τζουμάκα και τις δηλώσεις που παραχώρησαν στην στήλη μας, σχετικά με το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη και κατ’ επέκταση την παράσταση που θα παρακολουθήσουμε την Τρίτη 31/5, στις 20.45 και την Τετάρτη 1/6 στις 22.15  αντίστοιχα, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ. Τα υπόλοιπα προσεχώς έχοντας πια βιώσει κι εμείς την σκηνική εμπειρία ενός καταστροφικού έρωτα, απ’ αυτούς που σημαδεύουν ανεξίτηλα τον ψυχισμό των ανθρώπων και ενίοτε ρημάζουν τη ζωή των εκάστοτε “πρωταγωνιστών” τους δια βίου…ουδόλως ανθόσπαρτου…

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΑΝΔΡΕΚΑ: Το συγκεκριμένο έργο το φωτογραφίζει σχεδόν απόλυτα ο στίχος του Γιάννη Ρίτσου (…Σονάτα του Σεληνόφωτος…) που λέει: “Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.”.  Αν και το έργο αναφέρεται μόνο στον έρωτα και το θάνατο, όχι στη δόξα. Οι ήρωες αν και αποτελούν τα μέρη ενός ερωτικού τριγώνου, στην ουσία είναι εντελώς μόνοι τους.

ΒΙΚΥ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό που μου αρέσει πολύ στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη είναι ότι είναι πολύ εγκεφαλικό. Ο έρωτας εδώ είναι ένα εγκεφαλικό παιχνίδι, χωρίς πολλή οικειότητα, χωρίς πολλά αγγίγματα. Δεν πρωταγωνιστούν οι αισθήσεις, αλλά το μυαλό και αυτό το βρίσκω πραγματικά υπέροχο και συνάμα τρομερό. Τελικά όλα είναι στο μυαλό μας. Ακόμη κι ο έρωτας.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΟΥΑΝΑΤΟΣ: Το υπέροχο με τον Δημήτρη Δημητριάδη είναι ότι διαβάζοντας τα έργα του συναντάς ένα κράμα Τένεσση Ουίλλιαμς και Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Είναι ποιητικά και σκληρά μαζί. Μιλούν για έρωτα και για θάνατο. Μου έχει κάνει εντύπωση μία ατάκα του Τόνυ μέσα απ’ το έργο, που ενώ φαίνεται – και είναι ενδεχομένως – σκληρή εμπεριέχει μία έντονη ποιητικότητα «ο έρωτας για τον άντρα είναι θάνατος». Ο έρωτας εμφανίζεται στο έργο ως κόλαση και παράδεισος μαζί. Εκεί που πάει να σου ανοίξει μία πύλη στην ευτυχία, ταυτόχρονα σου πετάει και την ταφόπλακα.

ΖΩΡΖΙΝΑ ΤΖΟΥΜΑΚΑ: Εγώ αντί οποιασδήποτε άλλης δήλωσης προτιμώ να σας μιλήσω με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα, παραθέτοντας ένα απόσπασμα από το επίμετρο που συνοδεύει το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη “Διαδικασίες Διακανονισμού Διαφορών”(‘Ινδικτος, Αθήνα 2008, σσ. 89-90):  

Είμαι ερωτευμένος μαζί σου όπως υπήρξα ερωτευμένος μαζί σου από την αρχή, μ’ εκείνη την ακαταμάχητη, πεισματική, αναπόδραστη, φρενήρη ανάγκη να μην θέλω να είμαι μακριά σου, να σ’ έχω διαρκώς μπροστά μου, να σ’ έχω μαζί μου, να είμαι μαζί σου, να είσαι μαζί μου, να σε έχω, να μην ξέρω τι να κάνω όταν δεν σε έχω, να μην έχω και να μην θέλω να έχω παρά μόνον εσένα, να είσαι όλα για μένα και να είμαι όλα για σένα (…) να μην μου λείπεις ποτέ και να μου λείπεις διαρκώς, να είμαι τόσο πολύ για σένα ώστε να είσαι για μένα όσο θα είμαι για σένα (…) να μην υπάρχει τίποτα ανάμεσα σ΄ εμένα και σ΄εσένα που να μην είσαι εσύ και να μην είναι εγώ, και να έχω το σώμα σου, όλο το σώμα σου, με τους ήχους τους, τις οσμές του, τις πτυχές του, να το έχω και να μπορώ να μπαίνω σ΄αυτό, αξεχώριστα, σώμα κι εγώ του σώματός σου, από τις άκρες των ποδιών σου μέχρι τις άκρες των χεριών σου, μέχρι ό,τι κρύβεται από τους άλλους και για μένα είναι προσιτό, απτό, δικό μου (…)”

IMG_3115poX

Έρωτας και θάνατος…επί και δια τρία…


Off-Off Athens Festival 2016

Θέατρο Επί Κολωνώ

31 / 5  20.45

01 / 6  22.15

Δημήτρη Δημητριάδη

Διαδικασίες Διακανονισμού Διαφορών

Work in progress

Σκηνοθεσία : Ζωρζίνα Τζουμάκα

Σκηνικά-Κοστούμια : Θεοδώρα Σουμαλεύρη

Επιμέλεια φωτισμών : Αποστόλης Τσατσάκος

Φωτογραφίες / trailer : Γιώργος Κόνιαρης

Παίζουν οι ηθοποιοί :

Καλλιόπη Μανδρέκα

Βίκυ Μιχαλοπούλου

Θοδωρής Τσουανάτος

Διάρκεια Παράστασης : 45΄

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

http://www.epikolono.gr/offoff-Athens.htm


BACKSTAGE PHOTOS