Tags

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ 5

φωτογραφία αρχείου


γράφει ο Χρήστος Σούτος

13266063_10207297522289711_5266906964418039261_n


Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή την αυριανή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, με το σύνθημα “παραιτηθείτε”, έχουμε γίνει μάρτυρες διαφόρων απόψεων, πολλές από τις οποίες αγγίζουν, ή και ξεπερνούν, τα όρια της γραφικότητας. Ακούσαμε από επίσημα κυβερνητικά χείλη διάφορα τραγελαφικά σχόλια και καταγγελίες για την επικείμενη μάζωξη. Από άποψη υπουργού ότι η συγκέντρωση βρίσκεται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, βέβαια ο κ. Φίλης  έχει πει αλλά χειρότερα αυτό μας μάρανε, μέχρι ότι από πίσω κρύβονται ακροδεξιά στοιχεία που σκοπό έχουν να υπονομεύσουν το έργο της κυβέρνησης. 

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιοι οργανώνουν το συγκεκριμένο συλλαλητήριο, ούτε είμαι σε θέση να ξέρω το βάθος και τη βάση των πληροφοριών αυτών, αλλά θα περίμενε κανείς από υπουργούς μιας προοδευτικής κυβέρνησης, το Αριστερή μας τελείωσε πρόωρα, να διατηρούν τουλάχιστον το στοιχείο της αμφιβολίας και να αναγνωρίζουν σε πολίτες ενός ελεύθερου και δημοκρατικού κράτους να διαδηλώσουν, να φωνάξουν, να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε μια πολιτική αφανισμού τους. Φαίνεται όμως ότι η άνοδος στην εξουσία δεν τους άλλαξε μόνο την θεώρηση γύρω από την άσκηση της εντός των ορίων της ευρωπαϊκής ένωσης αλλά τους διαφοροποίησε και τη στάση ζωής. Άνθρωποι που ανδρώθηκαν μέσα από τα λαϊκά κινήματα, που έγιναν πρωταγωνιστές παρόμοιων κινήσεων, ποιος ξεχνά τους “Αγανακτισμένους” της πλατείας προ ΣΥΡΙΖΑ, που μίλαγαν για την αξία της συμμετοχικής δημοκρατίας, που αρκετοί από αυτούς φλέρταραν με ακραίες απόψεις και σκέψεις, μην λησμονείτε τα περί κρεμάλας για τους δοσιλόγους έξω από τη Βουλή, θα μιλούσαν τώρα για συνταγματικές εκτροπές, για λογικές και πρακτικές αποσταθεροποίησης του κυβερνητικού συνασπισμού και για χειραφέτηση των μαζών που απλώς δεν είναι ικανές να κατανοήσουν το θεάρεστο έργο που επιτελείται; Το πρόβλημα δεν είναι εκεί δυστυχώς. 

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ 3

φωτογραφία αρχείου

Άποψη μου, ανέκαθεν, ήταν ότι τέτοιου είδους κινήσεις ή κινήματα, αν και για εμένα κακώς χρησιμοποιείται ο όρος αυτός, δεν μπορούν να σημάνουν την αλλαγή σε κανένα επίπεδο ασκούμενης πολιτικής. Είναι σημεία των καιρών. Δηλαδή στην εποχή όπου οι ιδεολογίες έχουν χάσει το λαϊκό έρεισμα, όπου ο απλός πολίτης έχει – και λογικά – μπερδευτεί, αφού βλέπει πολιτικούς από θεωρητικά τελείως διαφορετικούς χώρους να συνεργάζονται με αγαστό τρόπο, ξεχνώντας σχεδόν τα πάντα και τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία παράγουν ίδια αποτελέσματα, είναι πολύ λογικό να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος δύο πράγματα. Οι ακραίες θέσεις και ιδεολογίες, που μοιάζουν και φαίνονται σταθερές, και οι απολιτίκ καταστάσεις που τα κάνουν όλα ευθεία γραμμή και στηρίζονται στην ίδια αυτή αδυναμία του συστήματος να προχωρήσει στην αυτοκάθαρσή του.

Χωρίς το σωστό υπόβαθρο, όπως μας έχει διδάξει η ιστορική μνήμη, λαϊκή εξέγερση δεν γίνεται, αλλαγή δεν έρχεται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τέτοια ” κινήματα” είναι η απαξίωση της ίδιας της πολιτικής σκηνής. Ο μηδενισμός των πάντων. Η άποψη ότι όλοι είναι ίδιοι. Η επιβολή του χαβαλέ, η μετατροπή του ενεργού πολίτη σε μπαχαλάκη. Πριν λίγο καιρό ήταν οι “Αγανακτισμένοι”. Μετά ήρθε το “Μένουμε Ευρώπη”. Τώρα εμφανίζεται το “Παραιτηθείτε”. Ίσως μετά μας επισκεφτεί το ” Κίνημα της Κατσαρόλας”. Αποτέλεσμα θα έχουν όμως; ΚΑΝΕΝΑ. Αν θέλετε να αλλάξετε κάτι στη ζωή σας, στην καθημερινότητά σας, στο μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας μην ασχολείστε με επιθεωρησιακά κινήματα και εκδηλώσεις, που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ή και το σύνολο μια καλοκαιρινής παράστασης. Σε καμία χώρα, σε κανένα τόπο η επανάσταση δεν ήρθε από τα social media. Σε κανένα μέρος του κόσμου η αλλαγή δεν έφθασε από ανθρώπους που μαζεύονταν σε ένα μέρος για να κουνήσουν μια κατσαρόλα ή να πιουν μπυρίτσα. 

Θα μου πείτε και τι να κάνουμε; Οργανωθείτε μέσα σε κόμματα, αν δεν σας εκφράζει κανένα σε κοινωνικούς φορείς, και αλλάξτε το σύστημα χτυπώντας το από μέσα. Ένας – ένας από μόνος του θα μαζευτούμε στο τέλος πολλοί και θα γίνουμε πλειοψηφία. Συμμετέχετε σε δράσεις που έρχονται σε άμεση ρήξη με την ασκούμενη πολιτική. Στηρίξτε υγιείς ομάδες και κινήματα του τόπου. Με υλικά αγαθά ή αν δεν μπορείτε με την παρουσία και την εργασία σας, βάζοντας με αυτό τον τρόπο πάγο στους νόμους που καταστρέφουν τις ζωές μας. Μην γίνεστε πιόνια του συστήματος που θέλει πολίτες άβουλους, απολιτίκ και θεατές ενός έργου που έγραψαν άλλοι για την ζωή τους. Μην δίνετε χαρά σε ακραίες απόψεις που βλέποντας τον κόσμο να μην ενδιαφέρεται για την πολιτική τρίβουν τα χέρια τους. Και το σημαντικότερο. Όταν ξαναγίνουν εκλογές ΨΗΦΙΣΤΕ !!!!! Η μαζική ψήφος αλλάζει πάντα το τοπίο. Δεν τιμωρείτε κανέναν με την αποχή παρά μόνο τον εαυτό σας…

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ 6

φωτογραφία αρχείου