Tags

bb8085bc-149b-429a-a7ee-823b25dc7f5e

 

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Κατάπληκτοι διαβάσαμε στον τύπο της περασμένης εβδομάδας ότι η ΑΕΠΙ αποφάσισε τη λήξη της λειτουργίας της στην Ελλάδα και τη συνέχιση αυτής στην Κύπρο με την επωνυμία ΑΕΠΙ ΛΙΜΙΤΕΔ! Στα κρυφά, ερήμην των δημιουργών, τα δικαιώματα των οποίων διαχειρίζεται και χωρίς να μας ενημερώσει στοιχειωδώς. Είναι αδιανόητο τα δικαιώματα της Ελληνικής μουσικής να μεταφέρονται εκτός Ελλάδας και να τα διαχειρίζεται πλέον μία Κυπριακή εταιρεία εκτός Ελληνικού δικαίου.

Είναι ολοφάνερο ότι η ενέργεια αυτή της ΑΕΠΙ συμβαίνει ώστε να αποφύγει την εφαρμογή του Ελληνικού νόμου που ελπίζουμε σύντομα να έρθει προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο νέος νόμος για πρώτη φορά επιχειρεί να βάλει τάξη στη συλλογική διαχείριση στην Ελλάδα και να εξορθολογίσει – εξυγιάνει τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ).

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμπεριλάβετε στο νέο νομοσχέδιο διατάξεις που να ακυρώνουν το ενδεχόμενο καταστρατήγησης του, με την μεταφορά της έδρας της ΑΕΠΙ στην Κύπρο.

Θεωρούμε θετικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου (όπως αυτό αναρτήθηκε στη διαβούλευση) που επιβάλλουν διαφάνεια, λογοδοσία, εποπτεία και έλεγχο στη λειτουργία των ΟΣΔ και που επιβάλλουν τη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη των αποφάσεων. Εξαιρετικά σημαντική είναι η διάταξη που υποχρεώνει τους ΑΟΔ με δεσπόζουσα θέση, όπως είναι η ΑΕΠΙ, να λειτουργούν με τη μορφή ΟΣΔ και με όλες τις παραπάνω υποχρεώσεις.

Επίσης θετική είναι η διάταξη που παρέχει τη δυνατότητα διορισμού επιτρόπου σε ΟΣΔ που έχουν οικονομικά ή διαχειριστικά προβλήματα. Είναι ένα ύστατο μέτρο το οποίο μπορεί όμως να αποτρέψει τυχόν κενό στην αγορά που θα είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα όχι μόνο για το σύνολο των δημιουργών αλλά και για το σύνολο των χρηστών. Θετική είναι επίσης η διάταξη για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας.

Τέλος, εξαιρετικά σημαντική είναι η διάταξη για την εύλογη αμοιβή σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές όμως θα έπρεπε να οριστεί σε 6% για να δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός εύλογη και όχι μόλις στο 2%, όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο νόμου. Ευελπιστούμε ότι δεν ευσταθούν οι φήμες ότι δεν θα υπάρχει η σχετική διάταξη στο προς κατάθεση σχέδιο νόμου, μετά από πιέσεις των εταιρειών πληροφορικής.

Όμως θεωρούμε αρνητική και ενδεχομένως εξαιρετικά επιζήμια τη διάταξη για τη διαιτησία στη δημόσια εκτέλεση, η οποία είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα και ενδέχεται να φέρει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και άρνηση καταβολής δικαιωμάτων. Καλούμε τον Υπουργό να την αφαιρέσει από το προς κατάθεση νομοσχέδιο. Επίσης θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη ώστε η συμμετοχή των μουσικών εκδοτών στα όργανα των ΟΣΔ να είναι περιορισμένη σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και τις ιδιαίτερες Ελληνικές συνθήκες.

Αναμένουμε να φέρετε σύντομα προς ψήφιση το σχέδιο νόμου και να διασφαλίσετε τη συνέχιση της λειτουργίας της ΑΕΠΙ εντός της Ελληνικής επικράτειας και στο πλαίσιο του νέου νόμου.

 

Το ΔΣ του ΜΕΤΡΟΝ

Φοίβος Δεληβοριάς (Πρόεδρος)

Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (Αντιπρόεδρος)

Αντώνης Πλέσσας (Γραμματέας)

Γιώργος Ανδρέου (Ταμίας)

Μανώλης Φάμελλος, Φοίβος Τασσόπουλος,, Στάθης Δρογώσης (Μέλη)