Tags
γράφει & επιμελείται η Λίλα Παπαπάσχου
φωτογραφίες:
Μαρίζα Πελεκάνου
Φώτης Τραγανουδάκης
Ορφέας Περετζής
“Αγαπημένε Πάνα,
Και όσοι άλλοι θεοί βρίσκεστε εδώ,
Στέρξτε να αποκτήσω
εσωτερική ομορφιά,
Και όσα εξωτερικά έχω αγαθά
Ας είναι αρμονικά με τα εντός μου”
∗∗∗ ∗∗∗ ∗∗∗
Ο διαβόητος Αλκιβιάδης. Μία από τις πιο (…για να μην πούμε η πιο αμφιλεγόμενη…) αντιφατικές και πολυεπίπεδες προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Ένας νέος εξαιρετικά όμορφος, “διαβολικά” ευφυής και ετυμόλογος, με μία ακαταμάχητη γοητεία, που κατάφερε να λυγίσει ακόμη κι αυτόν τον ίδιο, τον Σωκράτη, αλλά και τον Άνυτο και ενδεχομένως πολλούς ακόμη. Και τι δεν του έχουν προσάψει ιστορικοί, ερευνητές, ακαδημαϊκοί…
Προδότης, επίορκος, έκφυλος, αρρωστημένα εγωπαθής και φιλόδοξος, αριβίστας, είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που συνοδεύουν, σχεδόν κάθε απόπειρα πρόσεγγισης της προσωπικότητάς του, ήδη από τα χρόνια του σχολείου. Ανήκε στην κατηγορία των θεμάτων που δεν αγγίζουμε. Αποτελούσε για την ιστορία, ότι ο Καβάφης (…και πολλοί άλλοι…) για την ποίηση, άσχετα αν στη συνέχεια έγιναν όλοι ειδικοί επί του ύφους και του λόγου του μεγάλου μας ποιητή, πολλοί δε μην έχοντας διαβάσει κάτι άλλο πέραν της “πολυδιαφημισμένης” Ιθάκης…
Η θεατρική ομάδα “ΡΟΔΑ” δεν δαιμονοποιεί τον Αλκιβιάδη. Ούτε όμως και τον αγιοποιεί κι ας το υποδηλώνει ο τίτλος της παράστασης. Στέκεται με ανοιχτό μυαλό και φιλοσοφική (…φιλοσοφημένη…) διάθεση απέναντι σε εκείνον και τη σχέση του – ερωτική, πνευματική, μεταφυσική – με τον άλλο μεγάλο άνδρα της εποχής, τον φιλόσοφο και σπουδαίο διδάσκαλο Σωκράτη, που κι εκείνος με τη σειρά του αμφισβητήθηκε έντονα από τους συγχρόνούς του, κυρίως για το γεγονός ότι διατείνονταν πως γνωρίζει μόνον ένα πράγμα…πως δεν γνωρίζει τίποτα (…εν οίδα, ότι ουδέν οίδα…).

Με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό…
Η στήλη ARS & VITA βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης 19 Ιουλίου, στο Ζηρίνειο Δημοτικό Στάδιο (…με το παραλίγο ολόγιομο φεγγάρι να φωτίζει τον ουρανό και τους πρωταγωνιστές της παράστασης…) και παρακαλούθησε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κηφισιάς μία άλλη εκδοχή του “μύθου” του Αθηναίου στρατηγού, έχοντας προηγούμενη εμπειρία δουλειάς της ομάδας ΡΟΔΑ από το εξίσου “μεγαλοπρεπές” έπος του ΓΚΙΛΓΚΑΜΕΣ (…το οποίο παρεμπιπτόντως είχαμε παρακολουθήσει σε κλειστό και ανοιχτό θέατρο…). Ο πολυμελέστατος θίασος ηθοποιών (…ως επί το πλείστον ερασιτεχνών…) και ικανότατων μουσικών, λειτουργώντας σε όλα τα επίπεδα με απόλυτο επαγγελματισμό, κατάφερε να μας εντυπωσιάσει με την ευρηματικότητα των χορικών, την αρμονία και το συγχρονισμό υποκριτών και χορευτών και φυσικά με την θεατρική απόδοση του μεστού και απόλυτα ισορροπημένου κειμένου της παράστασης, που υπογράφει ο Δημήτρης Περετζής.
Μέσα από την πρωτοποριακή οπτική της Μαρίας Περετζή που σκηνοθέτησε αυτήν την συλλογική “υπερπαραγωγή”, η θεατρική ομάδα ΡΟΔΑ εισχωρεί με τρόπο άμεσο και αμιγώς καλλιτεχνικό, στη σημερινή πολύπλοκη και κατ’επέκταση “πολυτάραχη” πραγματικότητα, για να παρουσιάσει τις προοπτικές της, συνδέοντάς την με την Πλατωνική Φιλοσοφία και “φωτίζοντας” την αλήθεια για τον επεκτατισμό της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Παράλληλα η αξιόλογη δημιουργός και “δασκάλα” ενός μοναδικού στην Ελλάδα (…ίσως και στον κόσμο…) είδους θεάτρου – του ιερού – θέτει πολλαπλά και καίρια ερωτήματα σχετικά με το ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα να παρακμάσει, βάζοντας στο επίκεντρο την παρεξηγημένη προσωπικότητα του Αθηναίου στρατηγού Αλκιβίαδη – τον οποίο ερμήνευσε υποδειγματικά ο Δημήτρης Γασπαράτος – ώστε να κατανοηθεί η εποχή της δημοκρατικής Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ., η οποία έχοντας εγκλωβιστεί στην ανευθυνότητα των πολιτικών και στην αδυναμία τους για συνεννόηση και συντονισμένη δράση, οδηγήθηκε στην κατάρρευση (…σαν πολύ επίκαιρα μας φαίνονται όλα αυτά…).

Άνδρες με “μαύρα” προσωπεία…
Στα υποβλητικά και ευφάνταστα σκηνικά του Νίκου Τσιουμπλεκτσή, τριάντα υποκριτές διαπνεόμενοι από πνεύμα ομαδικότητας και ουσιαστικής συνεργασίας, απέδωσαν την ατμόσφαιρα μίας από τις πιο “σκοτεινές” περιόδους της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, αναπαριστώντας μεταξύ άλλων τρία αρχαία Μυστήρια (…των Ελευσινίων, του Πάνα και των Καβείρων…) επανασυνδέοντας με αυτόν τον τρόπο την Πυθαγόρεια και Πλατωνική φιλοσοφική σκέψη με τις ρίζες της, στις μυστηριακές τελετές της αρχαιότητας.
Η παράσταση “ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΑΓΙΟΣ” αποτελεί ζωντανό παράδειγμα πως η ισχύς βρίσκεται πάντα εν τη ενώσει, αφού με την πρωτοβουλία και την προσωπική επιμέλεια των μελών της, δημιουργήθηκε ένα μεγαλειώδες υπερθέαμα με 30 ηθοποιούς επί σκηνής, κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά κοστούμια, υψηλής αισθητικής φωτισμούς και ζωντανή μουσική από μία εξαιρετική ορχήστρα, που πλαισιώνει και αναδεικνύει τη δράση, συνθέτοντας μία μοναδική ηχητική ατμόσφαιρα.
Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016, στις 21.00, στο Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη” και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων (Βύρωνας) θα παρουσιαστεί εκ νέου η παράσταση “ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΑΓΙΟΣ’, προσφέροντας μία ακόμη ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να…”γεννηθεί μέσα στο ωραίο” (τόκος εν τω καλώ) και μετά “να γεννηθεί μέσα στην ψυχή” (τόκος εν τη ψυχή), με την αλλαγή που προκύπτει να είναι τόκος και όχι παιδεία. Η θεατρική ομάδα ΡΟΔΑ της Μαρίας Περετζή προτείνει…όχι άλλες γνώσεις…μόνο “γνώση του εαυτού”…αυτού του μεγάλου άγνωστου…
Οι παράγοντες της παράστασης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Μαρία Περετζή
ΣΚΗΝΙΚΑ
Νίκος Τσιουμπλεκτσής
ΜΟΥΣΙΚΗ
Τάκης Πατερέλης, Πία Πιερράκου, Γιώργος Ντούνης, Σταύρος Κάππας, Αγγελος Γιαννάτος, Μαρία Περετζή.
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Μαρία Περετζή, Ιουλία Βεντίκου, Βίκη Τσέλιου, Πόπη Αστέρη, Γιώτα Πιτσιρή, Εύα Αυλίδου.
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ
Μαρία Περετζή.
ΗΧΗΤΙΚΑ
Δημήτρης Γασπαράτος, Αγγελος Γιαννάτος, Ηλίας Πιλάτος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Mαρίζα Πελεκάνου, Φώτης Τραγανουδάκης, Ορφέας Περετζής.
ΦΩΤΙΣΜΟΣ
Μαρία Περετζή, Δημήτρης Νέλλας, Φώτης Τραγανουδάκης.
ΚΕΙΜΕΝΟ
Δημήτρης Περετζής.
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ
Αλκιβιάδης: Δημήτρης Γασπαράτος
Σωκράτης: Σταύρος Κάππας
Ανυτος: Σταμάτης Λόγος
Διοτίμα: Ιουλία Βεντίκου
Περσεφόνη: Ιουλία Βεντίκου
Νικίας: Δημήτρης Νέλλας
Ιεροφάντης: Νίκος Τσιουμπλεκτσής
Σύντροφοι Αλκιβιάδη: Γιώργος Κωστογιάννης, Αλέξανδρος Τζέκας, Αλέξανδρος Μπάτσης
Φίλοι Ανυτου: Δημήτρης Νέλλας, Γιάννης Αγγέλης, Θεοχάρης Καρίνος, Δημήτρης Μπόζες
Χορός γυναικών: Πία Πιερράκου, Βίκη Τσέλιου, Εύα Αυλίδου, Αργυρώ Τσιουμπλεκτσή, Μαρία Τσούγκα, Αθηνά Παπαφώτη, Λένα Κοντοπίδου, Γεωργία Καρούτσου, Χρυσούλα Μπέτσα, Πάτυ Παπαγεωργίου, Τζέλα Αναγνωστοπούλου, Αννα Κυπραίου, Μαρίζα Πελεκάνου, Ίρις Μπαγλανέα
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Πόπη Αστέρη, Γιώργος Κάζος, Μαρία Συμεωνίδου
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ (ΒΥΡΩΝΑΣ)
( Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη” )
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016
Έναρξη: 21:00
www.festivalvraxon.gr
—
Εισιτήρια και Πληροφορίες
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ
* Η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο δυνατόν ύψος, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες να δουν μία παράσταση των υψηλών προδιαγραφών ποιότητας, που η Θεατρική ομάδα ΡΟΔΑ έχει συνηθίσει το κοινό της.
Προπώληση και ηλεκτρονική διάθεση εισιτηρίων: 10 ευρώ
από το Viva
και στα καταστήματα
Πληροφορίες στα τηλέφωνα:
-
697 603 3948
-
693 742 2456
-
210 283 6763
Σχετικά άρθρα
Αλκιβιάδης και Σωκράτης
Ο Αλκιβιάδης ως ιστορικό πρόσωπο
Φωτογραφίες από την παράσταση