γράφει ο Χρήστος Σούτος
Λίγες μέρες, για να μην πω ώρες πια, απομένουν για την έναρξη των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Μετά το Λονδίνο και πριν το Τόκιο η 31η Ολυμπιάδα στη πόλη της Βραζιλίας είναι προ των πυλών. Οι ειδήσεις που έρχονται από την χώρα της Λατινικής Αμερικής για την κατάσταση που επικρατεί, τόσο στις εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τα αγωνίσματα όσο και στην πόλη γενικότερα, μόνο ευχάριστες δεν είναι. Το κλίμα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί πανηγυρικό και όλοι, από τις αποστολές και τους δημοσιογράφους που ταξίδεψαν στη χώρα του καφέ μέχρι και τους ιθύνοντες των αγώνων και της ΔΟΕ, εκφράζουν την ανησυχία τους για την ομαλή τέλεση της διοργάνωσης.
Τα μηνύματα έρχονταν εδώ και αρκετό καιρό. Για τους πιο υποψιασμένους ακόμα και από την περίοδο του Μουντιάλ, πριν δύο χρόνια, η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Οι συνθήκες εργασίας στη χώρα, η επιβαρυμένη από τη μόλυνση περιοχή του Ρίο, η φτώχεια που μαστίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας και η εγκληματικότητα που χτυπάει κόκκινο, ήταν μόνο μερικοί από τους τομείς που υπήρχε θέμα από την ίδια κιόλας στιγμή που ανατέθηκε από τους “αθάνατους” της ΔΟΕ η τέλεση των αγώνων στην πόλη της Βραζιλίας. Μέσα στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ανάθεση μέχρι την τελετή έναρξης της προσεχούς Παρασκευής, δεν φαίνεται να σημειώθηκε κάποια σημαντική πρόοδος. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και την επιδημία του επικίνδυνου ιού Ζίκα, το σκηνικό γίνεται εφιαλτικό. Δεν μιλάμε για απλές κακοτεχνίες ή ελλείψεις της τελευταίας στιγμής, που παρατηρούνται σχεδόν πάντα σε κάθε πόλη που έχει την ανάλογη ευθύνη, αλλά για πολύ άσχημες καταστάσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια, την υγεία αλλά και την ίδια την ζωή των αθλητών και των αποστολών όλων των χωρών.
Οι εικόνες από τον στίβο που θα διαγωνιστούν οι κολυμβητές ανοιχτής θαλάσσης και οι κωπηλάτες είναι σοκαριστικές. Σκουπίδια, ακαθαρσίες μέχρι και ανθρώπινα μέλη να επιπλέουν σε κοινή θέα με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τους διοργανωτές να μιλούν για ομαλοποίηση άμεσα. Είναι απορίας άξιο πως θα γίνει κάτι τέτοιο αλλά και πως η ΔΟΕ που διαθέτει ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς άφησε την κατάσταση να φθάσει στο και πέντε.
Η αλήθεια κρύβεται αλλού. Η ΔΟΕ, που από φορέας του πνεύματος του Ολυμπισμού έχει μετατραπεί σε χοάνη κερδών και εξυπηρέτησης συμφερόντων πολυεθνικών εταιρειών, δεν ενδιαφέρεται για την διασπορά του Ολυμπισμού στις πέντε ηπείρους αλλά για το “άνοιγμα” των αγορών και μόνο. Δεν ασχολείται με το αν προάγεται το φίλαθλο αίσθημα, ούτε με το αν η τοπική κοινωνία θα βοηθηθεί από την παρουσία των αγώνων στη πόλη ή αν η τοπική οικονομία θα ανορθωθεί, η εμπειρία μέχρι τώρα δείχνει συνήθως το αντίθετο, αλλά πως θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του εκάστοτε προέδρου της και των χορηγών της.
Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι αγώνες των μεγάλων αντιθέσεων. Από τη μία η απόλυτη ένδεια και φτώχεια του πληθυσμού της πόλης και από την άλλη τα φανταχτερά φώτα των σταδίων και ο πακτωλός χρημάτων από σπόνσορες που δεν φτάνουν στην πραγματική οικονομία. Από τη μία η εγκληματικότητα και το μηδαμινό κόστος της ανθρώπινης ζωής και από την άλλη ένα Ολυμπιακό χωριό φρούριο σαν γυάλινος κόσμος, αν και με ρωγμές αφού τις πρώτα κιόλας μέρες καταγγέλθηκε περιστατικό βιασμού, όπου οι παριστάμενοι θα αντιληφθούν ελάχιστα από τα τεράστια προβλήματα της περιοχής. Από τη μία οι απλήρωτοι εργάτες που διαδηλώνουν και από την άλλη τα διεθνή ΜΜΕ που αρέσκονται στο να ρίχνουν τους προβολείς τους στις ” καθαρές” αθλητικές επιδόσεις.
Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι, αν υπάρχει λύση ή τρόπος όλα αυτά να αλλάξουν. Στην εποχή που ζούμε μάλλον όχι.