Tags
γράφει και επιμελείται η Λίλα Παπαπάσχου
επιμέλεια βίντεο: Γιώργος Αγγελίδης
Το κοινό είναι αυτό που μας στηρίζει, γιατί αντίθετα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς,
παρ’ όλη τη μελαγχολία, παρ’ όλη την οικονομική δυσπραγία,
δεν έχει βγάλει το θέατρο από τη ζωή του.
Το κοινό μας δίνει δύναμη, κι εμείς του δίνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ξεκινώντας το σημερινό αφιέρωμα της στήλης ARS & VITA στο νέο πρόγραμμα του αγαπημένου θεατρικού χώρου της Θαρυπού και πατώντας πάνω στα λόγια του δημιουργού του και ενός από τους πιο δραστήριους θεατρανθρώπους του καιρού μας, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο μπράβο τόσο στον ίδιο όσο και στους ικανότατους ανθρώπους που απαρτίζουν τη δημιουργική ομάδα του Θεάτρου, γιατί για μία ακόμη φορά παρέμειναν πιστοί στα τρία “π” που μας είχαν συνηθίσει. Πολυσυλλεκτικότητα, ποιότητα, πρωτοπορία.
Μιλώντας για πρωτοπορία, φέτος για πρώτη φορά εγκαινιάζεται – μεταξύ άλλων – η πολιτική μιας ενιαίας τιμής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για το σύνολο των παραγωγών του θεάτρου, οπότε όλοι μπορούν έως και τις 24 Σεπτεμβρίου να αποκτήσουν όλα τα εισιτήριά τους, όλων των παραστάσεων, για όλη τη χρονιά, στην τιμή των 7€ μόνο! (…Ήδη την πρώτη μέρα της προσφοράς, πουλήθηκαν 300 εισιτήρια, άρα σπεύσατε!…).
Οι καινοτομίες όμως δεν σταματούν εδώ. Στο πρόγραμμα του θεάτρου εντάσσεται το Θέατρο για Εφήβους, καθώς και το Θέατρο Αλληλεγγύης για παιδιά, με τις παραστάσεις του δεύτερου να παρουσιάζονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, για να χαρίσουν μέσα από τη θεατρική πράξη στιγμές χαράς, γέλιου και ψυχαγωγίας στα παιδιά που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Η γνωστή και ικανότατη θεατρολόγος και σκηνοθέτης Τζωρτζίνα Κακουδάκη υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία στις “ΝΕΦΕΛΕΣ” του Αριστοφάνη και παρουσιάζει οργανωμένες παραστάσεις τις καθημερινές σε σχολεία, αλλά και στο θέατρο, καταθέτοντας τη δική της εκδοχή πάνω στο γνωστό και αγαπημένο έργο του μεγάλου μας κωμωδιογράφου, με σκοπό να έρθουν οι έφηβοι σε επαφή με σπουδαία κείμενα, που μιλάνε όμως και τη δική τους γλώσσα, προκειμένου να κατανοηθούν και να αγαπηθούν από τη νέα γενιά, όπως τους αξίζει. Μετά από τους εφήβους σειρά έχουν τα παιδιά και μάλιστα αυτά που έρχονται αντιμέτωπα με σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές ασθένειες ή άλλου είδους προβλήματα, με τη Συμέλα Μεσβελιάνη να μας πηγαίνει “Στη χώρα του βασιλιά των Κλόουν”, και τον Παντελή Δεντάκη να σκηνοθετεί έναν κόσμο, όπου όλα και όλοι είναι πολύχρωμα, διάφοροι αστείοι και κάπως ατζαμήδες κλόουν κάνουν περίεργα ακροβατικά κόλπα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, χαρίζοντας απλόχερα το γέλιο, σε μικρούς και μεγάλους.
Με σταθερή προσήλωση στην ουσία της τέχνης και την υψηλή ποιότητα, 21 διαφορετικές παραστάσεις περιμένουν το θεατρόφιλο κοινό, με καθεμία ξεχωριστά και όλες μαζί να δίνουν το στίγμα του θεάτρου που επιμένει σε δύσκολες εποχές, με καθεμία ξεχωριστά και όλες μαζί να δίνουν το φετινό στίγμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.
Έχοντας ήδη αναφέρει τις δύο από αυτές και προχωρώντας στα ενδότερα του φετινού προγράμματος του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, θέλοντας να ρίξουμε φως σε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις φετινές παραγωγές, αλλά και πολλές από τις περσινές που λόγω μεγάλης επιτυχίας επαναλαμβάνονται, θα ξεκινήσουμε από τα ψηλά (Δώμα), θα κατέβουμε πιο κεντρικά (Κεντρική Σκηνή) και μετά λίγο πιο κάτω (Κάτω Χώρος), σε μια εικονική περιήγηση ανά χώρο, ώστε να έχετε μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι θα δούμε και από/με ποιους. Φύγαμε!!
ΔΩΜΑ
Έξι παραστάσεις περιμένουν το θεατρόφιλο κοινό στο πολύ ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό ΔΩΜΑ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Κάποιες γνώριμες από τα “παλιά”, όπως “Η ΩΡΑΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΝ”, που βασίζεται στο ομώνυμο ρομάντζο του Δημητρίου Παπαδόπουλου, σε σκηνοθεσία Θεοδώρας Καπράλου και Γιώργου Παπαγεωργίου και ένα παλιότερο project του θέατρου που φέτος θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο, με τίτλο “ΠΡΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΝ ΙΙΙ…ΜΑΥΡΗ ΓΑΛΗΝΗ”, του κλασικού φιλόλογου, μεταφραστή αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφου, Δ.Ν. Μαρωνίτη, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας (…άλλη μία σημαντικότατη απώλεια μέσα στο 2016…), σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσορτέκη (εταιρεία θεάτρου “Η Ρόζμαρυ στην κορυφή των λόφων”). Ένας πολύ ενδιαφέρον φόρος τιμής σε έναν σπουδαίο άνθρωπο των Ελληνικών Γραμμάτων και Τεχνών που πραγματικά ανυπομονούμε να δούμε, με την σκηνοθετική υπογραφή ενός εξίσου σημαντικού δημιουργού, όπως ο Γιάννης Τσορτέκης.
Παραμένουμε στο ΔΩΜΑ για να συναντήσουμε “Τα Όνειρα του Αϊνστάιν”, της Θεατρικής Ομάδας “ΟΜΟΡΟΣ”, σε σκηνοθεσία Ελένης Βλάχου, “Το κορίτσι του Λύκου”, της Ομάδας “TIERRE DE SEMIS”, σε σκηνοθεσία συνολικά της ομάδας και της Ειρήνης Φαναριώτη, αλλά και τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις “PERSONA”, του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστασόγλου (Ομάδα ELEPHAS TILENSIS), με την εξαιρετική Δέσποινα Κούρτη να κρατά τον ένα από τους δύο βασικούς ρόλους (…μας συγκίνησε αφάνταστα η ομιλία της…) και το άκρως ατμοσφαιρικό “Η εξομολόγηση ενός βαμπίρ – Η φθορά”, του Δημήτρη Τσεκούρα, σε σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Γεωργαλά, που επιστρέφει ξανά στο ΔΩΜΑ, μετά την επιτυχία της παράστασης που παρουσίασε πέρυσι στον ίδιο χώρο, “ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΡΑΨΩΔΙΑ ΕΨΙΛΟΝ“.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Φεύγοντας από το ΔΩΜΑ γεμάτοι ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προτάσεις κατεβαίνουμε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου, που φιλοξενεί κατά κύριο λόγο τις παραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, οι οποίες και φέτος ακουμπούν και μάλιστα χωρίς να φοβούνται μήπως “λερωθούν” ένα ευρύτατο θεματολογικό φάσμα, το οποίο απεικονίζεται μέσα από έξι διαφορετικές παραστάσεις, εξίσου ενδιαφέρουσες και ανατρεπτικές.
Ξεκινώντας από τις παλαιότερες και άκρως επιτυχημένες παραστάσεις “Ο Μικρός Χίτλερ”, του Άρνολντ Μπερνφελντ, σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Μιχελή και Γιώργου Χριστοδούλου και “ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ”, του Τζόρντι Γκαλβεράν, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και Παντελή Δεντάκη, που επαναλαμβάνονται φέτος προκειμένου να τις δούμε όσοι τις χάσαμε, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι και στο φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου, η κωμωδία με το δράμα συνεχώς εναλλάσσονται ή ακόμη και συνυπάρχουν, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην καθημερινότητά μας, καταργώντας στην ουσία τα όρια ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό (…ή δημιουργώντας καινούργια…).
Με δύο ακόμη άκρως ενδιαφέρουσες και εντελώς ανατρεπτικές παραγωγές που θα παρουσιαστούν επίσης στην Κεντρική Σκηνή, συνεχίζουμε το θεατρικό μας ταξίδι στον Νέο Κόσμο. Πρωτίστως συναντάμε τα “Δανεικά Παπούτσια”, μία σχεδόν solo και a capella μουσική παράσταση, σε σύλληψη και ερμηνεία της συ-γκλο-νι-στι-κά ταλαντούχας Χριστίνας Μαξούρη που μας συνεπήρε με την υπερκόσμια φωνή της, αποσπώντας ένα θερμότατο και παρατεταμένο χειροκρότημα από τους παριστάμενους στην Συνέντευξη Τύπου για το νέο πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και κάνοντάς μας, να ανυπομονούμε να την απολαύσουμε και επί Κεντρικής Σκηνής.

Η εξαιρετική Χριστίνα Μαξούρη και τα “ΔΑΝΕΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ” της!
“Το βάλς των βρώμικων δρόμων”, σε σκηνοθεσία Ντίνας Καφτεράνη και οι ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΣΚΥΛΕΣ, που μάλλον δεν είναι πια και τόσο αδέσποτες, αφού βρήκαν καλλιτεχνική στέγη για πρώτη φορά στην ιστορία της καλλιτεχνικής τους πορείας, είναι η δεύτερη μουσικοθεατρική, σε στυλ καμπαρέ, παράσταση που μας προτείνει το Θέατρο του Νέου Κόσμου, δίνοντας την ευκαιρία σε αυτό το ανεξάρτητο και αυτοδιαχειριζόμενο θεατρικό σχήμα, να αναδείξει τη δουλειά του σε ένα ευρύτερο κοινό, με ελεύθερη συνεισφορά, δηλαδή το γνωστό και μη εξαιρετέο…καπέλο! Και μόνο το όνομα της ομάδας μας ιντριγκάρει να εντρυφήσουμε σ’ αυτόν τον μελωδικά σκοτεινό, γοητευτικό και μποέμ τρόπο/τόπο όπου ζουν, αναπνέουν και δημιουργούν οι….Αδέσποτες Σκύλες…

Οι Αδέσποτες Σκύλες εν δράσει…
Ολοκληρώνοντας το πέρασμα μας από την Κεντρική Σκηνή και φλερτάροντας πάντα με το δίπτυχο κωμωδία-δράμα, συναντάμε δύο πολύ αξιόλογες και φιλόδοξες θεατρικές παραγωγές, που η κάθεμια αντιπροσωπεύει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, τα προαναφερόμενα είδη.
Οι απολαυστικοί, δημοφιλέστατοι και λόγω “τηλεοπτικής θητείας” και πηγαία αστείοι Γιώργος Χρυσοστόμου και Μάκης Παπαδημητρίου, σκηνοθετούν από κοινού και ερμηνεύουν τους δύο χαρακτήρες της κωμωδίας της Μαρί Τζόουνς “ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥ”, προσκαλώντας τους πολυάριθμους φαν τους σε μία ξεκαρδιστικά πικρή, κωμική συνεύρεση για γερά…νεύρα, στομάχια και δακρυγόνους αδένες!
Περνώντας από την κωμωδία στο δράμα των προσφύγων και όλων όσων έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους ανθρώπους που ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους, προς αναζήτηση μίας πιο φιλόξενης γης, συναντάμε την παράσταση “ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ” (…η γνωστή σε όλους μας Λαμπηδούσα που στο πρόσφατο παρελθόν απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα διεθνώς…) την οποία σκηνοθετεί ο ίδιος ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, αναθέτοντας το δύσκολο έργο της σκιαγράφησης και στη συνέχεια απεικόνισης των δύο πλευρών του ίδιου νομίσματος σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα (…και όχι πρόβλημα…κανένας άνθρωπος δεν είναι πρόβλημα…) στους Αργύρη Ξάφη και Χαρά – Μάτα Γιαννάτου. Ανυπομονούμε…

ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ…σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, με τους Χαρά-Μάτα Γιαννάτου και Αργύρη Ξάφη
ΚΑΤΩ ΧΩΡΟΣ
Τελευταίος, αλλά εξίσου σημαντικός ο Κάτω Χώρος του Θεάτρου, που φέτος φιλοξενεί επτά (7) παραστάσεις, εντελώς διαφορετικές υφολογικά και θεματολογικά μεταξύ τους. Με βάση τον ευφάνταστο τίτλο του έργου “ΜΠΛΕ, χωρίς ζάχαρη μόνο αλάτι παρακαλώ. ΕΕΕΕΤΣΙ!”, της Άννας Λεμονάκη και την ομάδα BLEU EN HAUS BLEU EN BAS (…σε ελεύθερη μετάφραση μπλε στα ψηλά, μπλε στα χαμηλά…) που παρουσιάζει την ομώνυμη παράσταση, σε σκηνοθεσία Λευκής Παπαχρυσοστόμου και Άννας Λεμονάκη, περιμένουμε να δούμε κάτι αν μη τι άλλο…αλμυρό και σίγουρα…μπλε…
Συνεχίζουμε με “ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ”, του Κριστιάν Λόλλικε, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα, το οποίο υπογράφει η Ομάδα Θεάτρου ARIS MORIENDI, ενώ στη συνέχεια μεταφερόμαστε στην παράσταση “ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ ΧΑΡΜΣ”, της Θεατρικής Ομάδας ROSWITHA, σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη και Θοδωρή Σκυφτούλη. Οι δύο αυτές παραστάσεις κεντρίζουν ευθύς εξαρχής το ενδιαφέρον μας σχετικά με το ποιο είναι τελικά αυτό το αριστούργημα του τίτλου, ενώ φυσικά αναρωτιόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς (…προσωπικά αναρωτιέμαι τι συμβαίνει και σε κάποια άλλα μυαλά που φλερτάρουν ολοένα και περισσότερο με την ανοησία…ενδεχομένως και την παράνοια…).
Προχωρώντας ακάθεκτοι στα άδυτα του Κάτω Χώρου, πέφτουμε επάνω στο “ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ” (…ο Θεός να το κάνει…), το οποίο έγραψε και σκηνοθετεί ο Γιάννης Ξανθόπουλος, με πρωταγωνιστές την Ιωάννα Πηλιχού και τον Πυγμαλιώνα Δαδακαρίδη, οι οποίοι καλούνται να “υποδυθούν” (…στην κυριολεξία…) το ομώνυμο ζευγάρι του τίτλου, σε ένα όχι και τόσο μακρινό μελλοντικό κόσμο, στον οποίο κυριαρχεί μία νέα τάξη πραγμάτων, όχι και τόσο φιλική προς το χρήστη…
Λίγο μετά το Ζευγάρι της Χρονιάς, ανακαλύπτουμε από την αρχή “Όλα αυτά τα Υπέροχα Πράγματα”, των Ντάνκαν ΜακΜίλαν και Τζώνυ Ντόναχο, έτσι όπως μας τα παρουσιάζει η πολυτάλαντη και δραστήρια νεαρή δημιουργός Ιόλη Ανδρεάδη σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτισμού “Τα ταξιδιάρικα πουλιά”.
Το θεατρικό οδοιπορικό μας στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου ολοκληρώνεται με δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παραστάσεις – μία παλιότερη και μία καινούργια – που με βάση τα όσα έχουμε δει, ακούσει, διαβάσει σχετικά με την πρώτη και έχουμε ακούσει-διαβάσει-πληροφορηθεί σχετικά με τη δεύτερη, αναμένεται να μας απασχολήσουν έντονα και με θετικό πρόσημο τη νέα θεατρική σεζόν.
Αρχής γενομένης από την “Αγγελική” των FLY THEATRE, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Δαμβόγλου, Robin Beer και Jorge Arbert, η οποία ήδη παρουσιάστηκε πέρυσι με πρωτοφανή επιτυχία στο ΔΩΜΑ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, αλλά και σε επιλεγμένους θεατρικούς και άλλους χώρους ανά την Ελλάδα – και όχι μόνο – επιστρέφει αυτήν τη φορά στον Κάτω Χώρο, για να μας αφηγηθεί με απρόσμενη τρυφερότητα, καλοδουλεμένη και συνεχή κίνηση, υψηλής αισθητικής κουκλοπαιχτική και λυτρωτικό χιούμορ, την ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου, έτσι όπως την εξιστόρησε η ίδια σε ένα γράμμα της που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες. Η Κατερίνα Δαμβόγλου ως “Αγγελική” κατέθεσε (…και συνεχίζει να καταθέτει…) μία συγκλονιστική ερμηνεία, την οποία είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε στο ΔΩΜΑ και θα προσπαθήσουμε σίγουρα να ξαναδούμε στο νέο της “σπίτι”.
Η τελευταία παράσταση, με την οποία ολοκληρώνουμε και την παρουσίαση του Κάτω Χώρου αφορά ένα έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ελληνικό θεάτρο και ως εκ τούτου αποτελεί ίσως την πιο πρωτότυπη θεατρική πρόταση των τελευταίων χρόνων.
“ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΟΣ”, του Ντανιέλ Ντιμέκο, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Ιουλίας Σιάμου και Ζωρζίνας Τζουμάκα και μας μεταφέρει πίσω στο 1938 και λίγο αργότερα, τότε που στη Σοβιετική Ένωση μεσουρανούσε το καθεστώς του Στάλιν. Πέντε άνθρωποι αντιμέτωποι με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, προδίδουν και προδίδονται, μέχρι στο τέλος να αφανιστούν όλοι, ή σχεδόν όλοι…
Με τον καταξιωμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη Μάνο Καρατζογιάννη να υποδύεται το δημοσιογράφο Γιάνος, τον εξίσου γνωστό και ταλαντούχο Νικόλα Αγγελή να επωμίζεται το ρόλο του Μπέρια (…ο οποίος ήταν υπαρκτό πρόσωπο και έμεινε στην ιστορία για τη δράση του ως αρχηγός της Μυστικής Αστυνομίας του Στάλιν…) και την Ελένη Ζαραφίδου να συμπληρώνει το πρωταγωνιστικό καστ υποδυόμενη την Ματίλντα, αλλά και με τις Καλλιόπη Παναγιωτίδου και Έβρη Σωφρονιάδου σε ρόλους κλειδί, “ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΟΣ” αναμένεται να μας αγγίξει εκεί που πονάμε, στήνοντας απέναντι μας έναν τεράστιο μεγεθυντικό φακό και φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τα δικά μας ανομολόγητα πάθη και αδυναμίες.
Σε μία περίοδο έντονης κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής κρίσης, το θέατρο συνεχίζει να αποτελεί μία όαση πολιτισμού, προσφέροντας μία δημιουργική διέξοδο σε όλους, αφού πλέον το οικονομικό αντίτιμο δεν είναι αποτρεπτικό για κανέναν και όλοι οι θεατρικοί χώροι που σέβονται τον εαυτό τους και το κοινό τους – όπως στην προκειμένη περίπτωση το Θέατρο του Νέου Κόσμου – προσφέρουν ίσες ευκαιρίες θέασης, αντιμετωπίζοντας τους εν δυνάμει θεατές ως ένα καλά πληροφορημένο, ευαισθητοποιημένο, απαιτητικό και πάνω απ’ όλα…θεατρόφιλο κοινό.
Η στήλη ARS & Vita (…κι εγώ προσωπικά…) δεσμεύεται να παρακολουθήσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις προαναφερόμενες παραστάσεις, μεταφέροντάς σας στη συνέχεια τις εντυπώσεις της.
Καλή επιτυχία σε όλους! Καλή νέα θεατρική σεζόν!

Όλοι οι θίασοι επί σκηνής…και στη μέση ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος…
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
http://nkt.gr/