Tags
γράφει & επιμελείται η Λίλα Παπαπάσχου
φωτογραφίες: Γιώργος Αγγελίδης
Ο Εκδοτικός Οργανισμός Compupress και ο νέος κλάδος Raven παρουσίασαν το βιβλίο του Αντώνη Τουμανίδη, «Εφιάλτες & Παραμύθια», τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016, στο Public Συντάγματος.
Η στήλη ARS & VITA βρέθηκε στην παρουσίαση του σκοτεινά γοητευτικού βιβλίου του Αντώνη Τουμανίδη, ο οποίος δεν διστάζει να αναμετρηθεί με πολλά (…τα περισσότερα…) από τα πιο γνωστά και αγαπημένα κλασικά παραμύθια της παιδικής μας ηλικίας, στα οποία ως είθισται και όπως μας εκπαίδευσαν να πιστεύουμε, επικρατούν πάντα οι καλοσυνάτοι-συμπαθείς ήρωες, εξοβελίζοντας το κακό στο πυρ το εξώτερον.
“Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα”…αμ δε! Με βάση τη ζοφερή ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στο βιβλίο “ΕΦΙΑΛΤΕΣ & ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ”, αποσπάσματα από το οποίο μας διάβασε ο ίδιος ο συγγραφέας, κανένας από τους ήρωες και καμία από τις ηρωίδες δεν ζει καλά στο τέλος (…ας μη σχολιάσουμε το δικό μας “καλύτερα”…), για να μην πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν ζουν καν!
“Μία μαριονέτα που κουβαλάει μια σκοτεινή κατάρα…Η Κοκκινοσκουφίτσα καταδιώκεται από μία ομάδα κακοποιών…Η Ραπουνζέλ είναι αποφασισμένη να πάρει εκδίκηση και θα το κάνει με τον πιο φρικτό τρόπο…” Με έντονα ανατρεπτική διάθεση, ο Αντώνης Τουμανίδης φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά των παραμυθιών και τα μετατρέπει από παιδικές ιστοριούλες σε εφιαλτικές αφηγήσεις τρόμου.
Ως εκ τούτου, είκοσι τρία παραμύθια αποκτούν τη μεσαιωνική σκοτεινή υπόσταση που έχασαν με τα χρόνια και μετατρέπονται σε αναγνώσματα ενηλίκων, όπως ήταν κάποτε, και παρουσιάζονται ξανά στο αναγνωστικό κοινό με μία εντελώς διαφορετική και ανανεωμένη προσέγγιση.

Ο συγγραφέας Αντώνης Τουμανίδης
Από την όμορφη λογοτεχνική βραδιά δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις. Όσοι έδωσαν το παρόν στην παρουσίαση του βιβλίου “ΕΦΙΑΛΤΕΣ & ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ” είχαν την ευκαιρία να ακούσουν κι ένα απόσπασμα από το επερχόμενο βιβλίο του ανερχόμενου συγγραφέα, με τίτλο «Fairytale», που όπως πολύ σωστά ανέφερε ο δημιουργός του μεταφράζεται στα Ελληνικά ως “ιστορίες με νεράιδες” (…και όχι “παραμύθι”…).
“Μια φορά κι έναν καιρό…Ο Λύκος έφαγε τον Hansel και την Gretel! Η Βασίλισσα Grimhilde, ο Rumpelstiltskin, η Maleficent, η Βασίλισσα του Χιονιού, η Μάγισσα από το «Hansel & Gretel», ο Λύκος, η Κόκκινη Βασίλισσα, ο Αυλητής, η Κυρία με τα Λευκά, η Κυρά των Δοντιών, ο Σατανικός Pinocchio, η Κυρά των Δακρύων, ο Κλόουν, το Djinn, η Σατανική Αλίκη, η Λευκή Βασίλισσα, η Ροζ Βασίλισσα, η Μαύρη Βασίλισσα…”
Όπως προκύπτει από το παραπάνω απόσπασμα γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως στη νέα συγγραφική απόπειρα του Αντώνη Τουμανίδη η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο…εφιαλτική!, αφού οι σατανικοί πρωταγωνιστές των κλασικών παραμυθιών συναντούν και ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους σατανικούς ήρωες του Toymaker και κηρύσσουν όλοι μαζί τον πόλεμο στη Χώρα του Παραμυθιού σε ένα μοναδικό mashup!
Ο συγγραφέας αναφέρθηκε επίσης και στην ξεχωριστή πορεία που θα ακολουθήσει η σκοτεινή βερσιόν του δημοφιλέστατου παραμυθιού του Κάρλο Κολόντι, “Πινόκιο”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει και ταινία, αφού όπως μας αποκάλυψε έχει δεχθεί ανάλογη πρόταση, οπότε αναμένεται να δούμε αν η ιστορία της ξύλινης μαριονέτας που ήθελε όσο τίποτα άλλο να γίνει κανονικό αγόρι, θα αποτυπωθεί και στη Μεγάλη Οθόνη με τρόπο αν μη τι άλλο διαφορετικό, απ’ αυτόν που είχαμε συνηθίσει έως τώρα.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Αντώνης Τουμανίδης προανήγγειλε, την Συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, σε χώρο που θα καθοριστεί προσεχώς, προ(σ)καλώντας τους παρευρισκόμενους σε μία ακόμη λογοτεχνική εμπειρία, στην οποία θα συμμετέχουν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, καθώς και άλλοι φορείς, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην ανάδειξη του έργου του συγγραφέα.
Το γεγονός αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε για ένα μεγαλύτερο άνοιγμα των Ελλήνων δημιουργών σε συγγραφικά είδη όπως η “λογοτεχνία του τρόμου”, στα οποία μέχρι προσφάτως δεν διαθέταμε και ιδιαίτερη παράδοση ή αντίστοιχα τόσο αφοσιωμένους αναγνώστες, παρόλο που το ελληνικό αναγνωστικό κοινό στηρίζει αυτό το είδος της λογοτεχνίας όταν προέρχεται από το Εξωτερικό, επηρεασμένο ενδεχομένως και από τον κινηματογράφο, στον οποίο συχνά μεταφέρονται βιβλία ανάλογου περιεχομένου.
Ευχαριστούμε πολύ τον Αντώνη Τουμανίδη για την πρόσκληση και την αναπάντεχα λυτρωτική εμπειρία που μας προσέφερε, να γνωρίσουμε γνωστά και αγαπημένα παραμύθια, που διδαχτήκαμε με έναν πολύ συγκεκριμένο και μάλλον μονοδιάστατο τρόπο, τελείως αλλαγμένα μεν, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα και “παραμυθένια”.
Του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στις νέες του λογοτεχνικές (…και κινηματογραφικές…) περιπέτειες και…να ζήσει αυτός καλά και εμείς καλύτερα!

Από αριστερά: Αντώνης Τουμανίδης, Λίλα Παπαπάσχου & Γιώργος Αγγελίδης
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
http://www.anubis.gr/search.asp
https://www.facebook.com/ToymakersDiary?fref=ts