Tags

love

“Έρως & Ψυχή” του Antonio Canova, 1787-1793


γράφει ο Χρήστος Σούτος

13494833_10207537608731722_1316456846108171583_n


Στην τελευταία μας επικοινωνία για το 2016 δεν θα ασχοληθούμε με κάποιο από τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Δεν επιλέγουμε να βάλουμε ένα ακόμα λιθαράκι στην ατμόσφαιρα εθνικής κατάθλιψης που βιώνουμε σαν κοινωνία και σαν άτομα. Αντιθέτως θα δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας ή τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να το πράξουμε.

Σε λίγες μέρες λοιπόν μας αποχαιρετά μια ακόμη χρονιά. Ένα έτος που απλά συνέχισε την “παράδοση” των προηγουμένων. Δύσκολη καθημερινότητα, ενώ από παντού έρχονται άσχημες ειδήσεις. Ανοίγεις την τηλεόραση και σε πιάνει η καρδιά σου. Διαβάζεις εφημερίδες και ψυχοπλακώνεσαι. Στις καθημερινές συζητήσεις μεταξύ φίλων, συναδέλφων και συγγενών ακούς μόνο για φόρους, πληρωμές και αρρώστιες. Ακόμα και στα οικογενειακά τραπέζια η ατμόσφαιρα παραμένει βαριά. Η χώρα του φωτός, η χώρα του ήλιου έχει μετατραπεί σε απέραντη γκρίζα λίμνη, σε κατατονική κοινωνία, σε χώρα της απαισιοδοξίας και της μαυρίλας. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!!!

love-3

“KISS V” του Roy Lichtenstein, 1964

Αλλάξτε την διάθεση σας. Ξεφύγετε από τη σύνδεση της ευτυχίας σας με την αγορά ή κατοχή καταναλωτικών αγαθών. Προσπεράστε ό,τι σας ρίχνει. Δώστε βάση σε ό,τι σας ευχαριστεί, σε ό,τι σας χαροποιεί, σε ό,τι σας κάνει να αισθανθείτε χρήσιμοι. Χαρίστε ένα χαμόγελο στον διπλανό σας, μια αγκαλιά στους φίλους σας, ένα φιλί στο σύντροφο σας. Μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο. Ότι έχετε σήμερα αύριο μπορεί να χαθεί. Ζήστε τη στιγμή. Απολαύστε τη ζωή μην μασάτε. Τα προβλήματα θα είναι εκεί και αύριο.

assets_large_t_420_54493645

Αλίκη Βενιέρη-Σκουλικίδη, από τη συλλογή έργων “Αγαπημένες προκλήσεις”

Υπάρχει αντίδοτο στην κρίση; ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΡΩΤΑΣ…Ναι καλά διαβάσατε.Ο έρωτας, η αγάπη είναι μια χημική ένωση που ενεργοποιεί τον οργανισμό σας. Μια συνθήκη που σας μεταμορφώνει, που σας αλλάζει τη στάση ζωής, που σας απογειώνει. Έρωτας σημαίνει ζωή, σημαίνει ψυχική ανάταση, σημαίνει αισιοδοξία, είναι η ίδια η ζωή. Ο άνθρωπος που δεν έχει ερωτευτεί είναι μισός άνθρωπος. Αφήστε επομένως στην άκρη τα προβλήματα που σας απασχολούν και σας τρώνε την καθημερινότητα σας και προσπαθήστε να βρείτε το άλλο σας μισό. Άλλωστε τα προβλήματα αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν είστε δύο. Κανείς δεν επιβίωσε μόνος του.

Ξέχασα να σας πω το σημαντικότερο… Μην περιμένετε να γνωρίσετε τον άνθρωπο σας από την απόσταση του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή και την ψυχρότητα του πληκτρολογίου. Το φλερτ είναι το αιώνιο παιχνίδι των δύο φύλων, που όσο και να προσπάθησε η τεχνολογία να το αντικαταστήσει δεν τα κατάφερε. Το μόνο ίσως που πέτυχε ήταν να το μεταλλάξει. Βγείτε λοιπόν από το σπίτι, απομακρυνθείτε από τον καναπέ σας, αφήστε πίσω σας τους τέσσερις τοίχους του σαλονιού σας και αλληλεπιδράστε με τους άλλους. Ή εναλλακτικά ανοίξτε το σπίτι σας, την πόρτα σας σε φίλους. Δεν χρειάζεται να ξοδευτείτε, μπορείτε να κάνετε την μάζωξη ρεφενέ, για να είναι και πιο γλυκιά. Ανταλλάξτε μικρά δώρα. Χαμογελάστε πλατιά και ειλικρινά! Κι ένα είναι σίγουρο. Αν βάλετε τον έρωτα στη ζωή σας αυτή θα αποκτήσει νόημα και σκοπό. Άντε και καλή μας χρονιά!!!!!!

potthast-at-the-summit-moonlight-night-1824-cincinnati

Edward Potthast Στην κορυφή, σεληνόφως – 1924, Μουσείο Τέχνης του Cincinnati