
φωτογραφία αρχείου
γράφει ο Χρήστος Σούτος
Εδώ και λίγες μέρες άρχισε για το παγκόσμιο χωριό που όλοι αποτελούμε μέρος του η εποχή Ντόναλντ Τράμπ. Ο εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος που κέρδισε το μεγάλο, για πολλούς “ειδικούς”, φαβορί Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για την προεδρία ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντα του σε μια τελετή που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από αμερικανικά και διεθνή μέσα. Τα σχόλια δεν αφορούσαν μόνο τα παρελκόμενα αυτής καθ’ αυτής της βραδιάς, ντυσίματα, χτενίσματα, ανταλλαγή δώρων κ.α, αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επισημοποίηση της νέας σελίδας στην Προεδρία. Μικρό, συγκριτικά με το παρελθόν, πλήθος πολιτών στην εκδήλωση, πολλές συγκεντρώσεις σε πόλεις της χώρας, κυρίως από γυναίκες, με συνθήματα εναντίον του νέου πλανητάρχη. Τελικά τι μας ξημερώνει; Θα αλλάξει τόσο δραματικά ο κόσμος; Υπάρχει κίνδυνος για νέο παγκόσμιο όλεθρο; Για την Ελλάδα τι σηματοδοτεί αυτή η αλλαγή σκυτάλης;
Τα ερωτήματα πολλά και οι απαντήσεις δύσκολες. Ας τα πάρουμε ένα ένα. Η παρουσία του Τράμπ δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι δραματικά στην εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α και σε καμία περίπτωση να διαφοροποιήσει τον τρόπο που οι Αμερικάνοι αρέσκονται στο να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλων χωρών. Αν κάτι κινηθεί αλλιώς θα είναι στις σχέσεις Η.Π.Α – Ρωσίας. Εκεί, η αλήθεια είναι πως διαφαίνεται μια πρόθεση για από κοινού μοίρασμα των ζωνών επιρροής ανά την υφήλιο. Η πιο σημαντική διαφορά θα παρατηρηθεί εντός των τειχών της υπερδύναμης. Σε αυτό το μέτωπο άλλωστε και προεκλογικά επικεντρώθηκε η ρητορική του νέου Προέδρου. Όπως έχει γίνει σαφές το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο του απερχόμενου Μπαράκ Ομπάμα στην υγεία έχει μπει στο στόχαστρο. Ο Τράμπ δηλώνει σε όλους τους τόνους, πως οι όποιοι πόροι θα κατευθύνονται προς τους “καθαρούς” Αμερικανούς. Τώρα το ποιος θα ορίζει αυτήν την “καθαρότητα” παραμένει άγνωστο, όπως και τα κριτήρια αυτής. Βασικός άξονας της πολιτικής του αφορά τις επενδύσεις στη χώρα. Πρόθεση του είναι να μειώσει την φορολογία για όσους επενδύσουν εντός της χώρας του, κάνοντας τις επιχειρήσεις αυτές πολύ ανταγωνιστικές, αφού εκτός των άλλων θα αυξήσει τις τιμές μέσω δασμών και φόρων, για τα ίδια εισαγόμενα προϊόντα. Ποιους τρομάζει αυτό; Χώρες με βαριά βιομηχανία όπως η Γερμανία. Είναι κακό αυτό; Σαφέστατα και όχι αφού θα φέρει ισορροπία στην παγκόσμια οικονομία.

φωτογραφία αρχείου
Και πάμε και στο εμείς. Μόνο ως αστειότητες μπορούν να χαρακτηριστούν και να αντιμετωπιστούν αναλύσεις του τύπου ότι είναι φίλος του Ερντογάν και άρα μαύρα τα δεδομένα για τη χώρα μας. Κατά τη γνώμη μου η άνοδος του Τράμπ μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την Ελλάδα, αρκεί να την εκμεταλλευτούμε και να αφουγκραστούμε το σφυγμό του μέλλοντος. Οι απόψεις του νέου πλανητάρχη για την εικόνα της ενωμένης Ευρώπης μόνο καλά πρέπει να ηχούν στα αυτιά των Ελλήνων αξιωματούχων. Η δικτατορία της Γερμανίας και η ηγεμονική της παρουσία σε όλα τα κέντρα αποφάσεων δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια αλλά με δραστικά μέτρα που μόνο μια υπερδύναμη όπως οι Η.Π.Α μπορούν να επιφέρουν και να κάνουν πράξη. Σε ότι έχει να κάνει με τα της εξωτερικής πολιτικής θέματα της πατρίδας μας πάντα τα προβλήματα και τα λάθη γινόντουσαν εκ των έσω και όχι από εξωγενείς παράγοντες. Ας έχουν μια πατριωτική στάση οι πολιτικοί μας και ο Τράμπ δεν θα είναι ζήτημα.

φωτογραφία αρχείου