γράφει ο Χρήστος Σούτος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΟΥ


Μέχρι και πριν από λίγους μήνες ή μάλλον μέρες απλά υπήρχαν κάποιοι ψίθυροι. Αρκετοί μιλούσαν, πολλοί υπονοούσαν, λίγοι γνώριζαν. Για τους περισσότερους το κράτος που φωτογράφιζαν μυστικές υπηρεσίες και θεσμοί ήταν η Σαουδική Αραβία. Όλοι και όλα συνηγορούσαν προς αυτή την κατεύθυνση. Θεοκρατικό κράτος, με νόμους ιδιαιτέρως σκληρούς, για όσους είναι ασεβείς απέναντι στους νόμους του Ισλάμ, θεωρείτο ως το νούμερο ένα υποψήφιο προπύργιο τζιχαντιστών και χρηματοδότης αυτών. Και ξαφνικά χθες έπεσε ο κεραυνός.

Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Υεμένη, αργότερα προστέθηκαν η Λιβύη και οι Μαλδίβες, έκλεισαν τα σύνορά τους και προχώρησαν ακόμα και σε αεροπορικό αποκλεισμό του Κατάρ, γεγονός που τρομοκράτησε τους κατοίκους του ανεξάρτητου Εμιράτου της Μέσης Ανατολής. Ο λόγος; Η υποστήριξη του στην τρομοκρατία και στον εξτρεμισμό. Μπορεί η απόφαση των κρατών αυτών να είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ τους μόνο ή και προέκυψε και με τη συμμετοχή των ισχυρών του πλανήτη; Οι σχέσεις πάντως του Κατάρ με την Σ. Αραβία και το Μπαχρέιν είναι εδώ και καιρό τεταμένες.

Ως ένα από τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο έχει καταφέρει να διεισδύσει στις οικονομίες σχεδόν όλων των μεγάλων κρατών του πλανήτη. Έχει “πατήσει” πόδι σε τεράστιες βιομηχανίες στην Ευρώπη, παράδειγμα η γερμανική VW, σε τράπεζες κολοσσούς, όπως η Deutsche Bank και η Barclays, σε εταιρείες αερίου, ακίνητα, αεροδρόμια, αερομεταφορείς σε Μ. Βρετανία, Η.Π.Α, Ρωσία και Κίνα. Πως είναι δυνατόν επομένως να το αποκλείσεις από το διεθνές στερέωμα; Πως είναι δυνατόν να του απαγορεύσεις τις εξαγωγές; Πως να αρνηθείς τα χρήματά του και τις σπατάλες των μελών της Βασιλικής Οικογένειας του Εμίρη, που κάνουν απίστευτους τζίρους όπου κινούνται; Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ήρθε μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Οι Η.Π.Α μέσω κύκλων ανέφεραν πως δεν επιθυμούν μια μόνιμη ρήξη μεταξύ των χωρών του κόλπου και πως οι πολίτες του Εμιράτου βρίσκονται σε πανικό, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει το Κατάρ να επιστρέψει σύντομα στο σωστό δρόμο μιας και κάποιες από τις ενέργειες του είναι εχθρικού χαρακτήρα, τόσο προς τα κράτη του Κόλπου, όσο και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

KATAR 5

φωτογραφία αρχείου

Τι ήταν όμως αυτό που πυροδότησε την έκρηξη των γειτόνων του Εμιράτου; Μια είδηση που ελάχιστοι ασχολήθηκαν αλλά οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στην Αραβική Χερσόνησο θορυβήθηκαν. Πριν από λίγο καιρό το Κατάρ κατέβαλε ένα τεράστιο ποσό, της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων!!!!!, για να απελευθερώσει δικούς του πολίτες, για την ακρίβεια 50 αξιωματούχους  που είχαν απαχθεί  ή για άλλους συλληφθεί στο έδαφος της Συρίας. Το Κατάρ παραδέχεται την συναλλαγή, αλλά αρνείται ότι τα χρήματα πήγαν σε χέρια τρομοκρατών. Οι κατήγοροι της Ντόχα λένε ότι τα χρήματα φορτώθηκαν σε βαλίτσες και δόθηκαν μέσω γνωστών καναλιών σε χέρια της Αλ Κάιντα και σε παραστρατιωτικές οργανώσεις. Λένε δηλαδή ότι καιρό τώρα ήθελε το Εμιράτο να χρηματοδοτήσει τους τζιχαντιστές και η περίπτωση της απαγωγής θεωρήθηκε ως η καλύτερη πρόφαση. Είναι οι ίδιοι κύκλοι που εμπλέκουν στην ιστορία αυτή και το Ιράν το οποίο επίσης είναι στο στόχαστρο. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και άμεσες. Το μόνο σίγουρο είναι πως η επόμενη μέρα στον πολύπαθο Περσικό Κόλπο δεν θα είναι η ίδια και ότι η υποκρισία όλων περισσεύει…

KATAR 4

φωτογραφία αρχείου