Tags

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Καραγιαννόπουλο

Το Μουσικός μας Καφενείο έχει την χαρά και την τιμή να φιλοξενεί τον τραγουδοποιό Γιώργο Γελαράκη και να συζητά μαζί του εφ’ όλης της ύλης.

 • Πως είναι για έναν καλλιτέχνη να ξεκινά την καριέρα του στην αρχή της οικονομικής κρίσης και να διαγράφει την πορεία του μέσα σ’ ένα τόσο δύσκολο κλίμα;

Νομίζω ότι όταν κάποιος σκοπεύει να κάνει καριέρα με την έννοια της λέξης, σαφώς και επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, αλλά αυτό είναι κάτι που προσωπικά δεν με αφορά. Στα δικά μου σχέδια είναι η δημιουργία και τα μουσικά ταξίδια. Με αυτή τη λογική προσπαθώ να πορεύομαι και νομίζω ότι η εποχή της οικονομικής κρίσης, παρόλο που επέφερε αλλαγές σε κάθε τομέα, σηματοδότησε την υποχρέωση μας να βάλουμε ο καθένας το λιθαράκι του  σε αυτό που εννοούμε δημιουργία. Επομένως οι συνθήκες αυτές θα έλεγα ότι τροφοδοτούν την έμπνευση και το κλίμα μόνο κατάλληλο θα το χαρακτήριζα, όχι δύσκολο.

 • Μπορεί σήμερα κάποιος να βιοποριστεί από το τραγούδι;

Σήμερα οι δυσκολίες να βιοποριστείς από τη μουσική και το τραγούδι είναι το ίδιο δύσκολες όσο είναι σε κάθε επάγγελμα. Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί, όμως, ανασταλτικό παράγοντα στη σωστή νοοτροπία και στη θέληση για την επίτευξη των στόχων, που έχει θέσει ο καθένας. Από το γεγονός αυτό και μόνο, προκύπτει, αυτόματα, η επιλογή να ερωτευτείς τη μουσική με ρομαντισμό και να πορευτείς βιοποριστικά με άλλους τρόπους.

 • Τι δυσκολίες συναντά, ένας καλλιτέχνης, στην προώθηση του έργου του; Σε παλιότερή σου συνέντευξη είχες δηλώσει πως επιχειρηματίες μουσικών καταστημάτων σου απαγόρευαν να παρουσιάσεις την δουλειά σου∙ ισχύει και σήμερα αυτό; Γιατί πιστεύεις πως συμβαίνει;

Δεν το είχα δηλώσει έτσι ακριβώς, ήταν ένα μεμονωμένο κομμάτι από μια σκέψη μου. Η πραγματικότητα είναι ότι οι χώροι – μουσικές σκηνές που υπάρχουν για να παρουσιάσεις τη δική σου δουλειά- ολοένα και λιγοστεύουν. Αυτό συμβαίνει γιατί η δισκογραφία πλέον έχει σβήσει και δυστυχώς οι πληροφορίες δεν φτάνουν στον ακροατή εύκολα. Δεν δημιουργείται η ανάγκη στο μέσο κοινό για κάτι διαφορετικό, για κάτι νέο. Έτσι, ευδοκιμούν χώροι εστίασης και διασκέδασης που στηρίζονται σε εύπεπτα είδη μουσικής.

 • Συνεργασίες με μεγάλα ονόματα, όπως Β. Παπακωνσταντίνου, Χ. Θηβαίος, Φ. Πλιάτσικας, και τώρα Κίτρινα Ποδήλατα, βραβεία σε διαγωνισμούς τραγουδιού και εμφανίσεις σε όλη την χώρα. Τι απ’ όλα αυτά ξεχωρίζεις; Ποιο είναι αυτό που σου δίνει την μεγαλύτερη χαρά;

Έχω σταθεί πολύ τυχερός, γιατί έχω πραγματοποιήσει ήδη αρκετά από τα όνειρα που είχα πριν ξεκινήσω. Νοιώθω ήδη πλήρης, ακόμα και αν χρειαζόταν να σταματήσω να παίζω και να γράφω μουσική.  Κάθε φορά είναι μια καινούρια στιγμή, μία διαφορετική εναλλαγή συναισθημάτων, που δεν συγκρίνεται με την προηγούμενη.  Όταν κάνουμε π.χ. μία συναυλία μου λείπει η ηχογράφηση και το αντίθετο. Όταν κάνω ένα ταξίδι για να παίξω μουσική μου λείπει η σύνθεση κ.ο.κ.

 • Θα ήθελες να μας μιλήσεις λίγο για την συνεργασία σου με τα Κίτρινα Ποδήλατα;

Είναι πολύ μεγάλη η τιμή που μου έγινε. Τους θεωρώ το καλύτερο συγκρότημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, από πολλές απόψεις, και από αισθητικής πλευράς και ήχου και πολλά άλλα ακόμη. Τους είδα το 2002 για 1η φορά σε συναυλία στο river party της Καστοριάς και από τότε τους ακολουθούσα στις εμφανίσεις τους, μέχρι που πραγματοποίησα και ένα opening σε αυτούς το 2015. Πρόκειται  για εξαιρετικούς μουσικούς και χαρακτήρες. Με βοήθησαν στο να πάει ένα βήμα παρακάτω δημιουργικά το τραγούδι και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

 • Τι σε οδήγησε στην μουσική;

Μία καθαρά έμφυτη ανάγκη για έκφραση.  Μία βαθιά εσωτερική ανάγκη, για ανταλλαγή συναισθημάτων σε ένα μαγικό κόσμο.

 • Τι είδους μουσική ακούς;

Πλέον ακούω τα πάντα, γιατί μου αρέσει πολύ να ενημερώνομαι για ο, τιδήποτε συμβαίνει γύρω μου. Μπορεί να πάω σε μια jazz βραδιά για να παρατηρήσω τους μουσικούς∙ μπορεί να βρεθώ και σε ένα μπουζουξίδικο, για να παρατηρήσω τι αρέσει στο κόσμο σε αυτό το χώρο και να εξελίξω έτσι την αντίληψη μου γενικότερα στο χώρο της μουσικής.

 • Ποιες είναι οι επιρροές σου;

Οι επιρροές μου είναι ξεκάθαρα από τον ελληνικό στίχο και την ελληνική δισκογραφία, από το 1960 και έπειτα. Σχεδόν όλα τα είδη της μουσικής.

 • Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας κάποιους αγαπημένους σου στίχους;

Είναι εκατοντάδες… να τώρα θυμήθηκα έναν.

Ο αγαπημένος μου ο Νίκος Ζιώγαλας λέει:

” Δε ξέρω αν θα ‘μαστε μαζί για πάντα… τι πάει να πει παντοτινά”

 • Σ’ ένα τραγούδι σου λες:

«Όλα τα λάθη μου παγώνουν,
είναι εφιάλτες που τελειώνουν,
τα σύννεφα της ανοχής μου
έχουν πια διαλυθεί».
                    

Τι ρόλο έχει παίξει το λάθος στην ζωή σου;

Πολύ μεγάλο ρόλο. Πέρα από τον προφανή, ότι μέσα από τα λάθη μου κατάφερα να μάθω πράγματα, κατάφερα να δυναμώσω πολύ σε θέματα επιμονής και υπομονής. Κατάφερα να επαναπροσδιορίσω τους στόχους μου και να τους κάνω ξεκάθαρους στη σκέψη μου.

 • Πόσο δύσκολο είναι για έναν μουσικό να συνοδεύσει τις μελωδίες του με στίχους;

Δεν υπάρχει κανόνας, ούτε βαθμός δυσκολίας. Μπορεί κάτι να προκύψει σε λίγα λεπτά, μπορεί να πάρει και χρόνια… μπορεί να μην προκύψει και ποτέ.

 • Τι σχεδιάζεις αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο ηχογραφώ το 3ο μου album και πραγματοποιώ μια μεγάλη χειμερινή περιοδεία, όπου μας καλούν. Παράλληλα, ετοιμάζω πολλές και διαφορετικές συνεργασίες με πολλούς κι αξιόλογους μουσικούς, από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας.

 • Που μπορούμε να σε βρούμε;

Κάθε εβδομάδα και σε διαφορετικές πόλεις. Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, κυρίως, για να παρουσιάσω τη μουσική μου.

 • Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Αισιοδοξία και χαμόγελο. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Η δημιουργία μας κρατάει ζωντανούς και ενεργούς στη σκέψη και στο σώμα.

 • Με ποιο τραγούδι θέλεις να κλείσουμε την συνέντευξη;

Αν μπερδεύτηκε το νήμα
τότε πρέπει να κοπεί,
κάνε μια φορά το βήμα
κι έλα διώξε τη σιωπή. 

*Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στην συνέντευξη ανήκουν στο προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη.