Tags

ISIS 1

φωτογραφία αρχείου


γράφει ο Χρήστος Σούτος

10293820_10205219222253509_3216743146227026184_o


Πριν λίγες μόνο μέρες γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα περισσότερων. Μετά από μόλις λίγα εικοσιτετράωρα στο Ιράκ και στο Πακιστάν νέες επιθέσεις αυτοκτονίας κόστισαν ζωές. Στη μια περίπτωση σε ένα αθλητικό γεγονός και στη δεύτερη σε μια παιδική χαρά, όπου σκοτώθηκαν γυναίκες και παιδιά. Κοινό γνώρισμα όλων των παραπάνω ο θρησκευτικός φανατισμός. που τροφοδοτείται από την ρητορική μίσους του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού κράτους. Ο άνθρωπος που έχει αποφασίσει ο ίδιος να θυσιαστεί και να σπείρει τον τρόμο και τον θάνατο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από καμία στρατιωτική ή αστυνομική δύναμη. Επομένως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά στον πυρήνα του και όχι αποσπασματικά. Επιβάλλεται ο λεγόμενος δυτικός κόσμος, να καταλάβει τι είναι αυτό που οπλίζει το χέρι ενός, κατά βάση, νέου ανθρώπου και τον οδηγεί στο να γίνει ο ίδιος βόμβα και να πάρει μαζί του αθώους πολίτες ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής και θρησκείας. Να αναζητήσουν οι ηγέτες του σύγχρονου αναπτυσσόμενου κόσμου τα λάθη της ασκούμενης πολιτικής τους στην Μέση, και όχι μόνο, Ανατολή.

ISIS 2

φωτογραφία αρχείου

Τι σημαίνει όμως χαλιφάτο; Ποια η έννοια της λέξης τζιχαντιστής; Ποια η ισχύ τους; Πως κατάφεραν και γιγαντώθηκαν μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα; Υπάρχουν ευθύνες της Αμερικής και των Ευρωπαίων συμμάχων τους για την διαμορφωθείσα κατάσταση; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα είναι φυσικό να γεννιούνται στους απλούς πολίτες των χωρών που βιώνουν στο έδαφος τους τις τραγικές συνέπειες ενός πολέμου χωρίς λογική. Πάμε να τα δούμε σιγά – σιγά. Η ανακήρυξη του χαλιφάτου μόνο τυχαία δεν έγινε από τους τζιχαντιστές. Η έννοια του χαλιφάτου μπορεί για τη Δύση να μην σημαίνει πολλά, είναι όμως εξαιρετικής σημασίας από ιδεολογική και θεολογική πλευρά Ιστορικά σημαίνει κεντρική διακυβέρνηση του Ισλάμ από τον διάδοχο του Μωάμεθ. Αυτό σημαίνει, ότι στέλνεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον ισλαμικό κόσμο για το ποιος θεωρείται khalifa του Προφήτη στην σημερινή εποχή. Οι νόμοι σε ένα χαλιφάτο ορίζονται αποκλειστικά από την ισλαμική ηθική. Χαλιφάτο έχει να υπάρξει, ιστορικά, από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έπαψε να υφίσταται από το 1923 χρονιά της εγκαθίδρυσης της Τούρκικης Δημοκρατίας. 

“Τζιχάντ” σημαίνει αγώνας, πάλη. Πρόκειται για αραβική λέξη η οποία όταν συνοδεύεται από από την φράση ” φι σαμπίλ Αλλά ” αποκτά ιδιαίτερο νόημα και τον αγώνα για τον Θεό. Η Τζιχάντ, ως θρησκευτικό καθήκον, θεωρείται πως ενισχύει την πίστη και αποτελεί ανάλογο της αφοσίωσης ενός μοναχού στον Χριστιανισμό. “Τζιχαντιστής” επομένως είναι αυτός ο οποίος διεξάγει τον ιερό αγώνα. Σε ότι έχει να κάνει με την ισχύ τους, θα πρέπει να κατανοήσουμε τα εξής. Δεν πρόκειται για μια ομάδα απλών ψυχοπαθών που σκοπό έχουν να αιματοκυλίσουν τον κόσμο. Πρόκειται σαφέστατα για μια καλά οργανωμένη στρατιωτική οργάνωση με θρησκευτικό υπόβαθρο, εκπαιδευμένους πολεμιστές ταγμένους σε έναν ιερό, κατ΄αυτούς πόλεμο, και ηγέτες που γνωρίζουν άριστα πως να επιδρούν στην εύθραυστη ψυχολογία των μουσουλμανικών πληθυσμών, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου. Το χάος που επικράτησε σε Συρία και Ιράκ βοήθησε το ISIS να γιγαντωθεί. Το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ειδικά μετά την κατάληψη της Μουσούλης, αποδίδει στους τζιχαντιστές ιλιγγιώδη κέρδη καθημερινά. Υπολογίζεται πως σε ημερήσια βάση τα κέρδη του Χαλιφάτου ξεπερνούν τα 2 με 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Αν συνυπολογίσει κανείς και τα έσοδα από τις παράνομες πωλήσεις αρχαιοτήτων σε ιδιώτες και τις απαγωγές φυσικών προσώπων τα συνολικά έσοδά του φθάνουν, ή και ξεπερνούν, το 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάπως έτσι έχει μετατραπεί στην πιο πλούσια τρομοκρατική οργάνωση του κόσμου. 

ISIS 3

φωτογραφία αρχείου

   

Η Δύση, ακόμα και σε επίπεδο ηγετών, δείχνει ανίκανη να κατανοήσει το πως μπορούν και προσεγγίζουν νέους μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο και από που πηγάζει τόσο μίσος για τον δυτικό τρόπο ζωής. Δεν μπορούν να καταλάβουν τη δίψα για εκδίκηση και γιατί άνθρωποι μεγαλωμένοι στις σύγχρονες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις γίνονται ευχαρίστως όπλα στα χέρια των φανατικών. Η αλήθεια όμως είναι, ότι γνωρίζουν το γιατί και ας κάνουν πως κωφεύουν. Η απροκάλυπτη, εδώ και χρόνια, επέμβαση στρατιωτικά και πολιτικά στις χώρες του ισλαμικού τόξου έχει δημιουργήσει πληγές που δύσκολα κλείνουν. Η λύση στο πρόβλημα είναι απλή αλλά ταυτόχρονα και πολύ δύσκολα εφαρμόσιμη. Πρέπει να αποκοπεί ο ISIS από τις πηγές πλουτισμού του. Χωρίς έσοδα δεν μπορείς να συντηρήσεις 50.000 και πλέον μαχητές. Γιατί καλή η επίφαση της όποιας πίστης αλλά κατά βάση είναι μια τρομοκρατική οργάνωση γεμάτη μισθοφόρους που στόχο τους έχουν το κέρδος. Τα υπόλοιπα την επόμενη εβδομάδα…

ISIS 4

φωτογραφία αρχείου