Tags

TSIPRAS 5

φωτογραφία αρχείου


γράφει ο Χρήστος Σούτος

10293820_10205219222253509_3216743146227026184_o


Κυριακή κοντή γιορτή λέει ο λαός μας. Έφθασε η ώρα να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το επίμαχο ασφαλιστικό αλλά και φορολογικό νομοσχέδιο, που για πολλούς κοινωνικούς εταίρους και ειδικούς επί του θέματος, πλην κυβερνητικών κύκλων, αποτελεί λαιμητόμο και ταφόπλακα για το σύνολο ασφαλισμένων, συνταξιούχων αλλά και για οποιαδήποτε προσπάθεια επένδυσης στην πολύπαθη ελληνική οικονομία. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να φέρει άμεσα και με αιφνιδιαστικό τρόπο στην ολομέλεια την πιο καυτή ” πατάτα” που έχει να διαχειριστεί, μέχρι την επόμενη, εκβιάζοντας τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ότι αν δεν περάσει πάμε ξανά σε εκλογές με ότι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα. Θέτει όμως εκβιαστικά διλήμματα και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει διευρυμένη πλειοψηφία από την Βουλή, όπως έκανε και στην κρίση του περασμένου καλοκαιριού. Ποιος όμως ο λόγος να κάνει κάτι τέτοιο τώρα; Γιατί διάλεξε τον αιφνιδιασμό και πάει να περάσει την προσεχή Κυριακή το χειρότερο νομοσχέδιο από την εποχή που μπήκαμε στον κυκεώνα των μνημονίων, και μάλιστα σε μια ημέρα που στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί από όλους τους φορείς και συνδικάτα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Πρωτομαγιάς;

TSIPRAS 1

φωτογραφία αρχείου

Οι λόγοι είναι προφανείς. Πρώτον, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να πάει στο Eurogroup της Δευτέρας με τα μέτρα ψηφισμένα για να δημιουργήσει την αίσθηση σταθερότητας του κυβερνητικού συνασπισμού. Δεύτερον, γιατί αυτά που ακολουθούν στη συνέχεια είναι εξίσου σκληρά και επώδυνα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Τα επιπλέον φορολογικά μέτρα, με τους έμμεσους φόρους στα καταναλωτικά αγαθά και τις υπηρεσίες καθώς και το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα, όπου φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη για χιλιάδες απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων και προαγωγών, δεν είναι δυνατόν να μπουν στο ίδιο καλάθι με ασφαλιστικό και φορολογικό για τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Τρίτον, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πως οι εταίροι μας θέλουν να έχουν τελειώσει με το ελληνικό ζήτημα πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία όποτε θα πάρουν τις όποιες αποφάσεις τους εντός του τρέχοντος μηνός. Τέλος, η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι αν φθάσουμε στον Ιούλιο και δεν έχει πάρει τα χρήματα που αναλογούν στην χρηματοδότηση της χώρας, δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια του μήνα και θα οδηγηθεί εκ νέου σε πιστωτικό γεγονός, που δεν θα είναι σε θέση να αντέξει ούτε η ίδια πολιτικά ούτε και η κοινωνία ανθρωπιστικά.

TSIPRAS 2

φωτογραφία αρχείου

Το να αναλύσουμε τώρα τι ακριβώς περιλαμβάνει το εν λόγω νομοσχέδιο δεν έχει κάποιο νόημα. Αυτό που έχει αξία όμως είναι να καταλάβουμε τι μας περιμένει τους επόμενους μήνες. Η μεταρρυθμιστική κόπωση κυβέρνησης και κοινωνίας, ο θεός  να την κάνει τέτοια βέβαια, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Το σχήμα που αποτελεί την κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμα. Από την άλλη πιθανό Brexit φέρνει την διάλυση όχι της Ευρωζώνης αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολο της πιο κοντά. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες στο επόμενο διάστημα.

TSIPRAS 3

φωτογραφία αρχείου