Tags

images-1

φωτογραφία αρχείου


γράφει ο Χρήστος Σούτος

13494833_10207537608731722_1316456846108171583_n


Παραμονές της Εθνικής μας εορτής και για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονα προκλητικής συμπεριφοράς από μέρους των γειτόνων μας Τούρκων. Ο σύγχρονος Σουλτάνος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως είναι το πλήρες όνομά του, αφού με συνοπτικές διαδικασίες “επανέφερε” την δημοκρατία στη χώρα του και έβαλε στην φυλακή το μεγαλύτερο μέρος των όποιων εχθρών ο ίδιος θεωρούσε ότι, έχει βάζοντας με αυτόν τον τρόπο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το “πραξικόπημα” του περασμένου καλοκαιριού, βάλθηκε να ανοίξει καινούρια μέτωπα. Με την τρομοκρατία εντός των συνόρων του να βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, με τα ζητήματα σε Συρία, Κουρδικό και Μοσούλη να παραμένουν ανοικτά και περισσότερο έντονα από ποτέ, μοιάζει απορίας άξιο το πως και το γιατί ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε σε αυτήν την χρονική στιγμή, να εγείρει απαιτήσεις και να θέσει έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο ζητήματα οριοθέτησης συνόρων με την Ελλάδα. Συνόρων μάλιστα που έχει ορίσει η συνθήκη της Λωζάνης ρητά και κατηγορηματικά το 1923, αντικαθιστώντας την προηγούμενη συνθήκη των Σεβρών, και υπογράφηκε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Τι είναι λοιπόν, αυτό που ώθησε τον Ερντογάν να προβεί σε τέτοιου είδους εμπρηστικές δηλώσεις και την πολεμική μηχανή της Τουρκίας να κάνει ασκήσεις πολέμου στο Αιγαίο, προκαλώντας την Ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη; Πρώτα απ’ όλα οι Τούρκοι πάντα ενεργούν βάση σχεδίου και ποτέ παρορμητικά. Γνωρίζουν πολύ καλά το παιχνίδι των προκλήσεων και έχουν δείξει πολλάκις στο παρελθόν, και μιλάμε πάντα σε περίοδο ειρήνης, ότι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να δημιουργήσουν θερμά επεισόδια ακόμα και αν αυτά μπορεί να έχουν ως συνέπεια απώλεια ανθρώπινων ζωών όπως στα Ίμια ή σε πτώσεις δικών τους μαχητικών αεροσκαφών σε εικονικές αερομαχίες. 

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-1

Ο Τούρκος ηγέτης είναι μια πολύ αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Άνθρωπος των άκρων, λατρεύει να προκαλεί με τις δηλώσεις του και τον τρόπο ζωής του. Θεωρεί εαυτόν ανίκητο στην εγχώρια πολιτική σκηνή και είναι ο πρώτος μετά από πολλά χρόνια στην γείτονα χώρα, που έθεσε στο περιθώριο την στρατιωτική επιρροή. Το ατυχές εναντίον του πραξικόπημα αντί να τον συνετίσει, τον έκανε ακόμα πιο απόλυτο, αλαζόνα και εκδικητικό απ’ ότι ήταν. Με την ίδια ευκολία που καταστρατηγεί τις δημοκρατικές ελευθερίες αθετεί διακρατικές συμφωνίες και αμφισβητεί δεδομένα που έχουν προέλθει από διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς. Νοιώθει πανίσχυρος και φροντίζει να το δείχνει σε κάθε βήμα του τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένας καλά καμουφλαρισμένος δικτάτορας που η επόμενη πράξη της παρουσίας του στην ιστορία έχει οσμή πολέμου. Με την χαρακτηριστική κουτοπονηριά του Αλή Πασά και χωρίς την οξυδέρκεια του Κεμάλ, είναι ο άνθρωπος που δεν θα διστάσει να αιματοκυλήσει την ευρύτερη περιοχή, αν θεωρήσει ότι αυτό εξυπηρετεί την προσωπική του ματαιοδοξία. 

Η Ελλάδα για τον Ερντογάν στην παρούσα φάση είναι ο πιο αδύναμος κρίκος. Με τεράστια οικονομικά προβλήματα, με εσωτερικές έριδες και με την Ευρώπη να της γυρνάει συνεχώς την πλάτη ακόμα και σε ζητήματα που η ευθύνη των γειτόνων μας είναι πολύ μεγάλη και ξεκάθαρη, όπως στο προσφυγικό, ο Τούρκος πολιτικός θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία να θέσει θέματα επαναπροσδιορισμού εθνικών συνόρων. Η Ευρώπη διαρκώς κωφεύει στις κορόνες που εξαπολύει, ενώ και ο παραδοσιακός σύμμαχος μας, η Ρωσία, σκοπίμως σφυρά αδιάφορα. Ο Πούτιν παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα συνεργάζεται με αγαστό τρόπο με την τούρκικη πλευρά, ξεχνώντας την ιστορία που έχει αποδείξει πολλές φορές ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν άριστα την έννοια της λυκοφιλίας

Οι Έλληνες πολιτικοί από την άλλη ή δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος ή θεωρούν περισσότερο σημαντικά τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα. Αναλώνονται σε μεταξύ τους ύβρεις και χαρακτηρισμούς βυθίζοντας την πολιτική σκηνή της χώρας στην εσωστρέφεια και την διχόνοια, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουν την παραμονή τους στην εξουσία. Οι Τούρκοι δεν κάνουν τίποτα στην τύχη. H πρόσφατη αναφορά τους στην Συνθήκη της Λωζάνης δεν έγινε μόνο για να ταράξει τους Έλληνες ή να δώσει την ευκαιρία σε διάφορους για πάσης φύσεως εθνικιστικές κορόνες. Θα επανέλθουν σε χρόνο που θα κρίνουν αυτοί πρόσφορο το έδαφος για να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις. Δυστυχώς, οι πολιτικοί νάνοι που μας διοικούν θα το καταλάβουν όταν πια θα είναι αργά για δάκρυα…

images

φωτογραφία αρχείου

 
 
 
Κάντε κλικ εδώ για Απάντηση ή Προώθηση