Tags

ΣΥΡΙΖΑ 1

φωτογραφία αρχείου


γράφει ο Χρήστος Σούτος

13494833_10207537608731722_1316456846108171583_n


Πάει και αυτό το Eurogroup. Πάει και αυτό το παραμυθάκι με το χρέος. Η ρητορική του Πρωθυπουργού και των στελεχών της Κυβέρνησης, ότι η ψήφιση των μέτρων για μετά το 2018 θα άνοιγε την πόρτα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, διαλύθηκε χθες σαν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα. Όλοι οι συμμετέχοντες ηγέτες και αξιωματούχοι στην χθεσινή σύσκεψη, τόσο κατά την έξοδο τους όσο και σήμερα, αναφέρουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η συζήτηση για το χρέος παραπέμπεται για το τέλος του προγράμματος, δηλαδή στις καλένδες.

ΣΥΡΙΖΑ 4

φωτογραφία αρχείου

Θα μου πει κανείς πως είναι η πρώτη φορά που οι εξαγγελίες ή οι προσδοκίες της συγκυβέρνησης δεν επιβεβαιώνονται; Είναι η πρώτη φορά που η “σκληρή” διαπραγμάτευση οδηγεί σε βράχο; Είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνώντες διακατέχονται από αυταπάτες όπως έχουν παραδεχτεί πολλάκις στο παρελθόν; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα όπως είναι το προφανές είναι ρητορικά. Οι απαντήσεις τους δυστυχώς οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Ποιο είναι αυτό; Ότι ο μεγάλος χαμένος δεν είναι άλλος από τον απλό πολίτη, από τον ελληνικό λαό, ο οποίος για μια ακόμη φορά βλέπει τους ανθρώπους που του υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχήλια για να ανέβουν στην εξουσία, να γαντζώνονται σε αυτήν αδιαφορώντας για αυτόν και την καθημερινότητα του. Το σκίσιμο των μνημονίων, η κατάργηση τους με ένα άρθρο και άλλα πολλά, έχουν μετατραπεί σε έναν αγώνα να πειστεί ο πολίτης, ότι το αριστερό μνημόνιο είναι καλύτερο από τα προηγούμενα. Οι γερμανοτσολιάδες πολιτικοί, όπως χαρακτήριζαν τους προηγούμενους, έχουν δώσει τη θέση τους στη ρητορική περί κακών διαπραγματευτών. Το goodbye frau Merkel έχει μετατραπεί σε καλωσορίσατε κυρία Μέρκελ και η μόνη διαφορά είναι ότι η τρόικα λέγεται πλέον “θεσμοί”. 

ΣΥΡΙΖΑ 2

φωτογραφία αρχείου

Το πιο ανησυχητικό όμως βρίσκεται αλλού. Δεν εντοπίζεται στα όποια οικονομικά μέτρα ή βάρη καλείται να σηκώσει ο συνταξιούχος ή ο μισθωτός πια. Βρίσκεται στην ενσυνείδητη από πλευράς κυβέρνησης παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας σε όλα τα επίπεδα. Από την ενοικίαση που θα πρέπει να κάνει από την γερμανική κοινοπραξία των περιφερειακών αεροδρομίων σε περίοδο πολέμου, μέχρι και το γεγονός της εκχώρησης των όποιων εσόδων του κράτους σε ασφαλιστικό επίπεδο, όχι στον νέο φορέα απευθείας, αλλά σε ταμείο που διαχειρίζονται οι εκπρόσωποι των δανειστών. Χθες πήγαν υποτίθεται να πάρουν σαφείς δεσμεύσεις για το χρέος και το μόνο που πέτυχαν είναι να συζητήσουν ποιο θα είναι το ύψος των πλεονασμάτων από το 2022 έως το 2060. Μια θερμή παράκληση…σταματήστε να διαπραγματεύεστε. Θα κάνετε λιγότερο κακό…